Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

THE STRANGE WORLD OF FANTASY


Η αναμονή τελείωσε! Η νέα Euroleague της περιόδου 2019 – 20, είναι λίγες ώρες πριν την έναρξη της… 

Έχοντας αναλύσει πολλές από τις παραμέτρους της φετινής διοργάνωσης, καθώς και την εκτιμώμενη δυναμική όλων των ομάδων, αυτό που απομένει πλέον να δούμε εν όψει της αυριανής πρεμιέρας, σε ένα πιο fun to read άρθρο, είναι μια μίνι ανάλυση στη συνήθεια που έγινε λατρεία τα τελευταία χρόνια, το Euroleague Fantasy Challenge! 

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που το format του παιχνιδιού και η στρατηγική έχει αλλάξει από πρόπερσι, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα σε όλους τους πιστούς της αρχικής έκδοσης, το Fantasy της Euroleague, δεν παύει να είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα στο κυρίως πιάτο των αγώνων, για όλους εμάς τους «καμένους». 

Το ενδιαφέρον όλων όσων ασχολούμαστε παραμένει υψηλό και παρόλο που η αυξομείωση της αξίας των παικτών (σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι) καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, θα προσπαθήσω τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να προτείνω μερικές αξιόλογες περιπτώσεις που έχω «τσεκάρει. 

Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι η έμπνευση και τα προσωπικά κριτήρια επιλογής είναι συνήθως ο καλύτερος οδηγός, παρόλα αυτά δράττομαι της ευκαιρίας να μοιραστώ μαζί σας κάποιες «ευκαιρίες» παικτών, μαζί με τη γενικότερη συμβουλή, στις πρώτες αγωνιστικές να αποφύγετε ακριβούς παίκτες, οι οποίοι μόλις έχουν μεταπηδήσει σε νέα ομάδα… 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την υπενθύμιση, για όσους δεν το έχουν κάνει ήδη, ότι ο κωδικός για να μπει κάποιος στη Nothing but Red League στο Fantasy είναι U722MJLR. Προλαβαίνετε ακόμα! 

ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ 

GUARDS: 
Η πρώτη πρόταση, αν και αρκετά ακριβή, είναι ο Καλάθης. Παρόλο που δεν τον έχω βάλει σε καμία από τις δυο ομάδες μου, για ευνόητους λόγους, το γεγονός ότι είναι σε full αγωνιστικό ρυθμό, σε συνδυασμό με τον όχι τόσο μεγάλο βαθμό δυσκολίας του αγώνα με τον Ερ. Αστέρα (ψωμοτύρι του το ΟΑΚΑ), θεωρώ ότι αξίζει το ρίσκο συγκριτικά με την τιμή του (1,90). 


Μην ξεχνάτε ότι έτσι όπως έχει δομηθεί η περιφέρεια του Παναθηναϊκού, ξανά ο ομογενής γκαρντ θα είναι κομβικότατος για τη λειτουργία της ομάδας, με πολλές ασίστ στο ενεργητικό του. 

Η δεύτερη μου επιλογή, σαφώς πιο οικονομική και υποτιμημένη σε σχέση με την αγωνιστική αξία και το potential value του μεσοπρόθεσμα, είναι ο Καμπάτσο! 

Ο Αργεντίνος βιρτουόζος «σεληνιάζεται» στα ντέρμπι, οπότε πιστεύω θα κάνει καλό ranking με τη Φενέρ. Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως έδειξαν οι εμφανίσεις του στο Mundobasket και μαζί με το Γιουλ, θα κουβαλήσουν τη Ρεάλ! 

Στο παιχνίδι με τη Μούρθια για τη 2η αγωνιστική της Liga Endesa είχε 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε μόλις 18’ συμμετοχής, με 23 ranking. Το 1,46 αξίζει να επενδύσει κανείς πάνω του… 

FORWARDS: 
Τον Κλάιμπερν για την ώρα τον προσπερνάω, γιατί η χημεία της ΤΣΣΚΑ δεν είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα και ίσως αυτό τον επηρεάσει. Ο Κάσπι αποτελεί μια καλή λύση και η αλήθεια είναι ότι τον έχω επιλέξει στη μια ομάδα μου… 

Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Γερέμπκο της Κίμκι, ένα σύγχρονο 3–4άρι, το οποίο σκοράρει, αλλά μαζεύει και ριμπάουντ! 

Στα δύο πρώτα παιχνίδια της VTB League είχε 14 πόντους και 9 ριμπάουντ, με 19 ranking στη νίκη επί της Ζιελόνα Γκόρα και 9 πόντους, 6 ριμπάουντ με 12 ranking, στο θρίαμβο επί της Κάλεβ. 

Γενικά έχει πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής και δείχνει να κατέχει περίοπτη θέση στα επιθετικά πλάνα του Κουρτινάιτις. Πολύ καλή τιμή το 1,14, με την Κίμκι να παίζει εντός έδρας με τη Μακάμπι… 

Η δεύτερη «γκαραντί» επιλογή, είναι ο Σενγκέλια. Ο Γεωργιανός PF είναι από τα καλύτερα 4άρια της διοργάνωσης και ειδικά μετά την αποχώρηση Φόιγκτμαν, θα δει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο παρκέ… 

Ένας πολυσύνθετος παίκτης που συνεισφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού και κερδίζει αρκετά φάουλ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί από τα must για όλες τις ομάδες! Με αντίπαλο το μέτριο αμυντικό Λεντέι, είναι ικανός να «γράψει» καλό σκορ. 

Στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα, αγωνίστηκε 36’ (!) με 13 ranking, ενώ στην πρεμιέρα με την Εστουντιάντες είχε 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 κερδισμένα φάουλ με 21 ranking. 

CENTERS: 
Εδώ σπάω κατ’ εξαίρεση τη συμβουλή που σας έδωσα και διαλέγω Ντέιβις «δαγκωτό»! 

Ο Αμερικάνος F/C συνεχίζει στην Μπαρτσελόνα από εκεί που σταμάτησε στη Ζαλγκίρις και είναι ένας παίκτης που σε συνδυασμό με την αρχική τιμή του (1,56), μπορεί να «κλειδώσει» θέση για πολλές αγωνιστικές σε οποιαδήποτε ομάδα, ανεβάζοντας αξία παράλληλα. 

Σε δύο αγώνες για το Ισπανικό Πρωτάθλημα έχει καταγράψει ranking 25 και 34! 

Άλλος ένας center που «μου αρέσει» (Ταβάρες και Μίλου μπορούν να περιμένουν), είναι ο Μπλακ της Μακάμπι. Πολύ δυνατός μέσα στη ρακέτα, τελειώνει με υψηλά ποσοστά φάσεις, ενώ είναι και ικανός ριμπάουντερ. 

Η τιμή του κάθε άλλο παρά απαγορευτική είναι (1,42), ενώ και το παιχνίδι με την Κίμκι στη Ρωσία, είναι «στα μέτρα» του… 

ΟΙ VALUE FOR MONEY ΕΠΙΛΟΓΕΣ 

GUARDS: 
Συνεχίζοντας στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, συναντάμε μερικές εξαιρετικές λύσεις. 

Μία εξ αυτών είναι ο Μπομπουά της Εφές (με τιμή 0,76), ο 3ος γκαρντ στο rotation πίσω από Λάρκιν και Μίτσιτς, ο οποίος όμως έχει ξεκινήσει δυναμικά φέτος με 22 πόντους και 6 ασίστ, με 24 ranking στον αγώνα απέναντι στην Ορμανσπορ. Ιδανικός να συμπληρώσει το back court έχοντας δίπλα του ένα ακριβό PG. 

Η άλλη μου επιλογή είναι ο αθόρυβος Μάικλ Ρολ, που εξαργύρωσε τις περσινές εμφανίσεις του στη Μακάμπι, με ένα καλό συμβόλαιο στο Μιλάνο. 

Ο Αμερικάνος swingman είναι από τους καλύτερους παίκτες στο μέτριο ξεκίνημα της Ιταλικής ομάδας και η τιμή του, κάθε άλλο παρά ακριβή είναι (1,04)… Στην ήττα – σοκ από την Μπρέσια είχε 19 πόντους, αλλά και 6 ριμπάουντ με 23 ranking, ενώ στην εύκολη νίκη επί της Τρεβίζο δε χρειάστηκε να μείνει πολλή ώρα στο παρκέ (19’), κάνοντας χαμηλό ranking (5). 

Ο Μεσίνα, πάντως, φαίνεται ότι του εμπιστεύεται τη θέση του βασικού SG και στο απαιτητικό παιχνίδι με την Μπάγερν, ο Ρολ μπορεί να αποδειχθεί X-factor! 

FORWARDS: 
Άλλος ένας καταλυτικός παίκτης για τον Παναθηναϊκό, που από τα μισά της περσινής σεζόν, είναι αλλαγμένος προς το καλύτερο είναι ο Ντεσόν Τόμας. 

Με ευχέρεια στο σκοράρισμα και έχοντας να αντιμετωπίσει παρόμοιους παίκτες με τα κυβικά του (Ντ. Μπράουν, Φαγέ), αξίζει για όποιον δεν έχει «κολλήματα», να επενδύσει πάνω του στο 1,08… 

Η θέση του SF στη μία μου ομάδα είναι κλεισμένη από το Σίμον! Ο βασικός SF της περσινής δευτεραθλήτριας Ευρώπης, Εφές στο 0,92… 

Σίγουρα δεν είναι ο πιο σταθερός παίκτης, καθώς τη μία μπορεί να κάνει 20+ ranking και την άλλη αρνητικό, ωστόσο τα λεπτά συμμετοχής του είναι εγγυημένα. Δε θα βρείτε πολλά ποιοτικά 3άρια σε αυτή την τιμή! Να σημειωθεί ότι στο Super Cup με αντίπαλο τη Φενέρ σκόραρε 22 πόντους. 

CENTERS: 
Εδώ η επιλογή μου είναι … μονόδρομος! Ο center που καλείται να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της front line της Ζαλγκίρις, είναι ο Λαντέιλ, ο Αυστραλός με πολύ καλή πορεία στην Παρτιζάν πέρσι και έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω πλέον.

Δεδομένου ότι ως back up του υπάρχουν οι άπειροι Μπιρούτις και Γκέμπεν, ενώ όλα τα 4άρια του ρόστερ (Γιανκούνας, Χέις και Λεντέι) δύσκολα «ανεβαίνουν» στο 5, είναι βέβαιο ότι θα πάρει χρόνο συμμετοχής και με το πολυσύνθετο παιχνίδι του, ελπίζω να δίνει σκορ κάθε εβδομάδα!

ΤΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ

GUARDS: 
Και περνάμε στο πιο ιντριγκαδόρικο κομμάτι του παιχνιδιού, παίκτες με πολύ χαμηλή αρχική τιμή, τους οποίους βλέπουμε ως prospects που θα ανεβάσουν αξία, αλλά θα δώσουν και τους απαραίτητους πόντους στις ομάδες μας.

Η βασική μου πρόταση είναι ο Χέρμανσον, ο νεαρός γκαρντ της Άλμπα, ο οποίος ειδικά μετά τον τραυματισμό του Σίβα, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό play maker της Γερμανικής ομάδας…

Στο μοναδικό μέχρι σήμερα επίσημο παιχνίδι, για το Κύπελλο με τη Βούρζμπουργκ, ο Ισλανδός αγωνίστηκε 27’, σκοράροντας 9 πόντους και δίνοντας παράλληλα 10 ασίστ! Not bad for a rookie. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το σχετικά εύκολο αγώνα της Άλμπα (εντός με Ζενίτ), τον καθιστούν ως … must buy!

Ο έτερος γκαρντ, μπορεί να μην είναι τόσο νέος, αλλά είναι αρκετά «υποτιμημένος».

Μιλάω για το Βίβες της Βαλένθια (0,74), ο οποίος με τον Κολόμ να «ψάχνει τα πατήματα» του και το Λόιντ για πρώτη φορά στην Ευρώπη, παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής και κάνει αρκετά υψηλά ranking.

Στη νίκη επί της Ανδόρας έπαιξε 19’ με 12 πόντους και 14 στην αξιολόγηση, ενώ στην ήττα από την Μπιλμπάο αγωνίστηκε 20’ με 15 πόντους και 15 ranking. Δύσκολο το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ μεν, πρόκληση η τιμή του δε…

FORWARDS: 
Εδώ οι επιλογές μου είναι δύο F/C.


Ο ένας είναι ο Μπαρτέλ της Μπάγερν, ο οποίος παρά την έλευση του «πολύ» Μονρό, αποτελεί μια αξιόπιστη λύση στη front line των Βαυαρών και σε συνδυασμό με την αρχική του τιμή (0,86) είναι ιδανικό συμπλήρωμα πλάι σε έναν ακριβό center ή power forward.

Ο δεύτερος είναι ο Μπολομπόι της ΤΣΣΚΑ, ο οποίος κοστολογείται στο 0,52. Μπορεί πέρυσι να κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά φέτος με τον Κουφό τραυματία, παίρνει «χοντρά» λεπτά συμμετοχής, δικαιώνοντας προς το παρόν τον Ιτούδη.

CENTERS:
Δύο από τις πιο «ψαγμένες» μου προτάσεις, θεωρώ ότι, βρίσκονται εδώ.

Ο ένας είναι ο Φολ, ο θηριώδης center της Μπασκόνια. Στα παιχνίδια της Liga Endesa, έχει προσπεράσει τον Έρικ στο rotation και είναι πλέον η βασική επιλογή του Περάσοβιτς στο 5.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στο δύσκολο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα έκανε double double (12 πόντοι και ισάριθμα ριμπάουντ) με 19 στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ επί της Εστουντιάντες είχε 10 πόντους και 5 ριμπάουντ με 15 ranking. Για το potential του, το 0,88 είναι λίγο…

Αν δε σας φθάνουν τα λεφτά για utility παίκτη να αγοράσετε το Φολ, what about Ν’Νοκο; Ο center της Άλμπα αποτελεί μαζί με τους Κάβανο και Σίκμα τη ραχοκοκαλιά της γραμμής ψηλών της ομάδας από το Βερολίνο.

Μπορεί να είναι ακατέργαστος, αλλά κάνει τη δουλειά του με μεγάλη συνεισφορά σε ριμπάουντ. Αξίζει, γιατί το ρίσκο με 0,62 είναι χαμηλό και η απόδοση δυνητικά πολλαπλάσια!

ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Όπως ανέφερα στην αρχή του κειμένου η βασική συμβουλή μου είναι μακριά από ακριβούς και νοεφερμένους παίκτες.

Δηλαδή περιπτώσεις όπως ο Στάουσκας (1,30) και ο Μονρό (1,48) καλύτερα να εξεταστούν στις επόμενες αγωνιστικές.

Κατά τα άλλα, κάποιοι άλλοι που μου φαίνονται «υπερτιμημένοι» δεδομένων των αγώνων που έχουν να δώσουν οι ομάδες τους και της κάπως τσιμπημένης τους τιμής, είναι ο Σλούκας (1,60), ο Χίγκινς (1,64), ο Έβανς (1,56) και φυσικά ο Σβεντ (2,20)…


Για το φινάλε, «κλείνω» με Ολυμπιακό! Θα είδατε ότι δεν έχω κανένα παίκτη της ομάδας μας στις προτάσεις μου, παρά το γεγονός ότι δίνει θεωρητικά εύκολο αγώνα με τη Βιλερμπάν…

Η αλήθεια είναι ότι ο Μιλουτίνοφ μου «έκλεινε το μάτι» με το 1,80, αλλά αφενός το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσει τον ισοϋψή του Γεκίρι και αφετέρου η άγνοια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (λέγεται για παραπανίσια κιλά), με ανάγκασαν να κάνω πίσω.

Οι Πρίντεζης και Σπανούλης, θεωρώ ότι θα βρεθούν στο μέλλον με χαμηλότερες τιμές, οπότε θα βρούμε ευκαιρία να τους επιλέξουμε.

Το 1,32 του Πάντερ είναι επίσης «αλμυρό», όπως και το 1,00 του Χαππ. Αν επέλεγα κάποιον, θα ήταν ο Πολ με το 1,02, που κρίνεται fair τιμή.

Καλή επιτυχία στο Θρύλο μας και καλή φαντασιακή χρονιά σε όλους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου