Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

MY LEFT ... HAND


Σε προηγούμενη ανάρτηση, είδαμε τρεις περιπτώσεις αθλητικών mobile ψηλών, με χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν σε αυτό που ψάχνει ο Ολυμπιακός. 

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, φαίνεται να «αρέσει» ο Octavius Ellis του Προμηθέα, με βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, την εμπειρία του από Ελληνική ομάδα και το χαμηλό του κασέ.

Από ό,τι φαίνεται και όσον αφορά στον guard, για τον οποίο θα κινηθούν οι ερυθρόλευκοι, θα επικρατήσει η λογική της Ευρωπαϊκής προϋπηρεσίας, σε συνδυασμό με ένα εφικτό, για τα οικονομικά δεδομένα του club, συμβόλαιο…

Από ό,τι έχει γραφτεί, ο Κεμζούρα φέρεται να έχει απορρίψει point guards, που βρίσκονται για καιρό στη free agency, όπως ο Ray McCallum, ο Toney Douglas και ο Norris Cole. Όσο για το Mario Chalmers, έχει προταθεί από γραφείο manager και δε νομίζω ότι θα απασχολήσει.

Με βάση τα παραπάνω και έχοντας κατά νου ότι οι τελευταίοι ξένοι guards, που δέθηκαν με την ομάδα, προσέφεραν και αγαπήθηκαν από τον κόσμο, ήταν αριστερόχειρες (Hackett και Law) θα μοιραστώ μαζί σας 4 επιλογές παικτών (με Ευρωπαϊκή προϋπηρεσία, εκ των οποίων τρεις δεσμεύονται με συμβόλαιο, ενώ ο ένας πρόσφατα «κόπηκε» από το NBA και ψάχνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του), οι οποίοι τυγχάνει να έχουν για καλό τους χέρι, το … αριστερό!

TONY WROTEN
Η μεγάλη μου «καψούρα», καθώς από το καλοκαίρι σας είχα ζαλίσει για αυτόν!


Μετά από ένα χρόνο στην Kalev Tallinn, με 15 πόντους και 5 ασίστ μ.ο., έδειξε ότι έχει αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς, που τον ταλαιπώρησαν στο παρελθόν. Ο Wroten δεν άργησε να βρει ομάδα το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στην πρωταθλήτρια Πολωνίας Anwil, όπου μαζί με το Ricky Ledo έχει συνθέσει ένα εκρηκτικό δίδυμο στο back court…

Το στυλ παιχνιδιού, το ηγετικό profile και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του κουμπώνουν ιδανικά με αυτά που ζητάει ο Ολυμπιακός και θα αποτελούσε ένα εξαιρετικό fit.

Σε ηλικία 19 ετών, άφησε το κολέγιο ως freshman of the year και μέλος της καλύτερης 5άδας για τη σεζόν 2011 – 12, σε όλη την περιφέρεια 12-Pac, με τη φανέλα των Washington Huskies και επιλέχθηκε στο νούμερο 25 από τους Grizzlies στο draft του 2012.

Χωρίς να καταφέρει να καθιερωθεί στο Memphis, συνέχισε το 2013 στους Sixers, όπου βρήκε το χώρο και το χρόνο που ήθελε για να δείξει το ταλέντο του, έως ότου η ατυχία του «χτύπησε την πόρτα», καθώς μόλις στα 22 χρόνια του, το 2015, χειρουργήθηκε για δεύτερη φορά (ρήξη χιαστών, όπως και στα γυμνασιακά του χρόνια)…

Η αποκατάσταση καθυστέρησε, με αποτέλεσμα ο Wroten να αγωνιστεί για δύο σεζόν (2016 – 18), στην G League, με τους Texas Legends και τους Rio Grande Valley Vipers, προτού πάρει την απόφαση να έρθει στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας με το αγωνιστικό profile του, ο Wroten διαθέτει ένα συνδυασμό play making abilities, μαζί με πλούσια αθλητικά προσόντα και μέγεθος. Πρόκειται για ατόφιο point guard, με ύψος 1,96 (και wingspan 2,05), ο οποίος θέλει την μπάλα στα χέρια για να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας.

Είναι εξαιρετικός slasher και όταν βρει ελεύθερο διάδρομο, αρέσκεται να πηγαίνει σε drive, φθάνοντας μέχρι το καλάθι…

Είναι καλός χειριστής και μαέστρος στο passing game, καθώς σε πολλές φάσεις σερβίρει έτοιμα καλάθια διαβάζοντας την αντίπαλη άμυνα και τα cuts των συμπαικτών του!

Στην άμυνα εκμεταλλεύεται το μεγάλο κορμί του, που τον βοηθάει να μαρκάρει ακόμα και ψηλότερους αντιπάλους. Έχει έφεση στα κλεψίματα και λόγω των μακριών χεριών του, αλλά και λόγω της προνοητικότητας του να «διαβάζει» τις φάσεις…

Περνώντας στα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού του, εστιάζουμε στο μέτριο μακρινό σουτ του.

Διαχρονικά το ποσοστό του στα τρίποντα είναι χαμηλό (όπως και στις ελεύθερες βολές), ενώ αρέσκεται όταν βρει χώρο, να εκτελεί κυρίως με pull up jumpers μετά από τρίπλα.

Ωστόσο, το συνολικό skillset του Wroten, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία λείπουν απελπιστικά από το φετινό Ολυμπιακό (καλός χειρισμός, κάθετο παιχνίδι και οργανωτικές ικανότητες), τον καθιστούν ως μία από τις αξιόλογες διαθέσιμες λύσεις για την περιφέρεια μας!

CURTIS JERRELLS
Η δεύτερη μου πρόταση, είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος, στα Ευρωπαϊκά παρκέ, point guard, ο Curtis Jerrells!

Φέτος μετά τη δεύτερη θητεία του στην Armani, τον βρίσκουμε στη Sassari.


Στα 32 του χρόνια και με ύψος 1,85, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Ευρώπη, καθώς μετά την αποφοίτηση από το κολέγιο Baylor το 2008, δεν επιλέχθηκε στο draft.

Στη συνέχεια έμεινε μόλις για ένα χρόνο στη Development League, πριν περάσει τον Ατλαντικό και παραμείνει έκτοτε στα μέρη μας, όπου για μια δεκαετία έχει αγωνιστεί σε πληθώρα ομάδων (Partizan, Fenerbahce, Besiktas, Armani, Galatasaray, Unics και Hapoel Jerusalem).

Γνωστός στους περισσότερους, ο Jerrells είναι μια σχετικά ασφαλής επιλογή, από την άποψη ότι ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν… Instant scoring, πολύ καλό χειρισμό, εξαιρετικό μακρινό σουτ και άλλον έναν πόλο δημιουργίας στην περιφέρεια!

Από την άλλη, το παιχνίδι του σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από «αφέλεια» και όχι σωστό decision making, ειδικά στο φινάλε των αγώνων.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα guard που κρατάει αρκετό χρόνο την μπάλα στα χέρια του, πριν πάρει την απόφαση να εκτελέσει ή να δημιουργήσει.

Διαθέτει πολύ καλό σουτ off dribble, ενώ από τα δυνατά του σημεία αποτελούν οι συνεργασίες 2on2, όπου μετά το screen δυσκολεύει τις αντίπαλες άμυνες, καθώς αν του αφήσουν το σουτ, μπορεί να σκοράρει με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα παίξει με άνεση το pick ‘n’ roll (και εδώ κολλάει η περίπτωση mobile αθλητικού ψηλού, όπως ο Ellis)…

Συνεπώς, όπως είναι δομημένη η περιφέρεια του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή, ο Jerrells είναι σε θέση να αποτελέσει τον go-to-guy της 2nd unit του Ολυμπιακού, προσφέροντας όσα δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα ο Baldwin.

Το μέγεθος και η μέτρια αμυντική συμπεριφορά του, μπορούν να μακιγιαριστούν σε 5άδες μαζί με τον Πολ στο 2 και τον Παπανικολάου στο 3, καθώς και με ένα 5άρι «σκιάχτρο», που θα τον καλύπτει στις αλλαγές. 

Δηλαδή ουσιαστικά θα έχει την μπαγκέτα στην επίθεση, όταν ο Σπανούλης βρίσκεται στον πάγκο και βάσει της εμπειρίας του αλλά και της στελέχωσης της ομάδας, όπου απουσιάζει elite ball handling, θεωρώ ότι ο Jerrels μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο…

Εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτής της μεταγραφής δεν αναμένεται να είναι τόσο το κασέ του (;), όσο οι απαιτήσεις της Sassari, καθώς πάνω στον αριστερόχειρα PG, έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό το αγωνιστικό πλάνο της.

MARCUS PAIGE
Άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά μας (συγκεκριμένα για 2η χρονιά στην Partizan, ως αντί-Goss), είναι ο Marcus Paige!


Προϊόν του φημισμένου κολεγίου North Carolina, είχε μια 4ετή καριέρα με τους Tar Heels, γεμάτη διακρίσεις.

Το καλό μακρινό του σουτ, σε συνδυασμό με το «μυαλωμένο» παιχνίδι του αποτέλεσαν διαβατήριο, ώστε να επιλεχθεί στο νούμερο 55 του draft του 2016, από τους Brooklyn Nets.

Ωστόσο, το soft αθλητικό πακέτο του, ουσιαστικά δεν του επέτρεψε να θεωρηθεί παίκτης για το επίπεδο του ΝΒΑ, αγωνιζόμενος μόλις σε 5 παιχνίδια τη 2η χρονιά του, με τους Charlotte Hornets, ενώ τη rookie του σεζόν την πέρασε αποκλειστικά στην G League με τη φανέλα της Greensboro Swarm.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ η ομάδα του Trincheri έψαχνε έναν guard να «μπει» στα παπούτσια του Goss, η επιλογή ήταν ο Paige…

Ο αριστερόχειρας play maker στα μάτια του Ιταλού προπονητή ήταν ιδανικός για την Ευρώπη έχοντας αρκετά ανεπτυγμένο το ένστικτο του δημιουργού και με πρόσθετο όπλο το καλό του μακρινό σουτ!

Σε 60 συνολικά παιχνίδια (για την ABA League , το πρωτάθλημα Σερβίας και το Eurocup) με την Partizan την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ο Paige είχε κατά μ.ο. σε 24’ συμμετοχής ανά αγώνα, 10,2 πόντους (με 37,5% στα τρίποντα), 3,7 ασίστ και 1,1 κλέψιμο.

Έχοντας υπογράψει διετές συμβόλαιο ο ταλαντούχος guard συνεχίζει και φέτος με την ομάδα από το Βελιγράδι, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις μέχρι τώρα στο Eurocup.

Συνεπώς, θεωρώ ότι σταδιακά θα αρχίσει να απασχολεί και συλλόγους από το υψηλότερο επίπεδο, δεδομένου ότι το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι.

Άρα, τώρα θα ήταν μια κατάλληλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, αν μπορέσει να βρει σημείο επαφής με την Partizan, να τον αποκτήσει καταβάλλοντας κάποιο buy out, προτού το κασέ του εκτοξευθεί…

Όσον αφορά στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, ο Paige είναι ένας ώριμος, για την ηλικία και τις παραστάσεις του, point guard, ο οποίος μπορεί να «τρέξει» μια ομάδα σε set επίθεση.

Διαθέτει εξαιρετικό μακρινό σουτ και γενικά είναι streaky, δηλαδή στην καλή του βραδιά δε θα σταματάει να σκοράρει…

Επαρκής στο δημιουργικό κομμάτι, θεωρώ ότι είναι ιδανικός, εφόσον επιλεγεί μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, δηλαδή ένας guard με προοπτική να μείνει και την επόμενη σεζόν!

Τα βασικά του μειονεκτήματα, εκτός του soft αθλητικού profile του, το οποίο σημαίνει ότι θα θέλει κάλυψη στην άμυνα, από παίκτες όπως ο Paul στο back court, είναι η αστάθεια του από παιχνίδι σε παιχνίδι, καθώς και η αδυναμία του να τελειώνει φάσεις μετά από drive (είναι κακός finisher μετά από επαφή)…

WALT LEMON JR. 
Μια διαφορετική περίπτωση, σε σχέση με τους προηγούμενους guards, είναι ο Lemon Jr.


Χωρίς περγαμηνές στην κολεγιακή καριέρα του, χρειάστηκε να περάσει από χαμηλής δυναμικότητας Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (όπως το Ουγγρικό και η 2η κατηγορία της Τουρκίας), πριν χτίσει πέρυσι ένα πολύ καλό όνομα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με τις εμφανίσεις του στην G League, αλλά και στους Chicago Bulls προς το τέλος της σεζόν.

Ο Lemon Jr., λοιπόν, είναι ένας guard με θητεία και στην Basket League (για λίγα παιχνίδια με το Ρέθυμνο), ο οποίος αποφοίτησε από το όχι top κολέγιο Bradley, δίχως να γίνει draft.

Αποφάσισε να έρθει νωρίς στην Ευρώπη και σε μικρές ομάδες, πριν κάνει πέρσι το «μπαμ» και αναγκάσει και το ΝΒΑ να ασχοληθεί μαζί του!

Μέχρι πριν λίγες μέρες είχε στα χέρια του ένα training camp συμβόλαιο με τους Pacers, το οποίο ωστόσο δε μετατράπηκε, έστω σε μερικώς εγγυημένο και έτσι κυκλοφορεί ελεύθερος.

Αν η επιλογή του είναι να επιμείνει για μια ευκαιρία στο ΝΒΑ, λογικά θα αγωνιστεί στην G League, αλλά αν θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του πιο μακριά, ως πρωταγωνιστής, τότε οι πόρτες της ξενιτιάς (Κίνα και Ευρώπη) θα είναι ανοιχτές…

Ο ύψους 1,93 combo guard (με wingspan 1,98) είναι πιο πολύ γνωστός για τα αθλητικά του προσόντα, με το γρήγορο πρώτο βήμα και το υψηλό επιτόπιο άλμα, που τον βοηθάνε για να τελειώνει θεαματικά και με υψηλά ποσοστά φάσεις μετά από drive.

Καλός mid range shooter μετά από τρίπλα αλλά και σε spot καταστάσεις, γενικά θεωρείται ένας σκόρερ, ο οποίος ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και δημιουργικά (βλέπει την πάσα κυρίως μετά από drive and kicks και λιγότερο μέσω συνεργασιών pick ‘n’ roll).

Εξαιρετικός στο transition χάρις στην ταχύτητα του, αλλά και επαρκής αμυντικός με έφεση στα κλεψίματα, νομίζω ότι είναι ο ιδανικός αντί-Baldwin, αν επιλεγεί ένας παίκτης, που θα δώσει τα χαρακτηριστικά του Wade, με την υποσημείωση όμως ότι μιλάμε για έναν guard, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι καλύτερος στο δημιουργικό κομμάτι!

Η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι το ασταθές και όχι αξιόπιστο μακρινό σουτ, θυμίζοντας σε αυτόν τον τομέα τον Wroten. Η μηχανική του χρήζει βελτίωσης, ενώ γενικά δεν απειλεί από το τρίποντο.

Στην περίπτωση του Lemon Jr., μιλάμε λοιπόν για έναν πολυσύνθετο παίκτη, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε 5άδες με όλα τα guard μας (και με Σπανούλη και με Punter), προσφέροντας σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού της ομάδας…

Αν τα στοιχεία τα οποία θέλει περισσότερο ο Κεμζούρα, είναι versatility, καλό drive, αθλητικά προσόντα και λιγότερο δημιουργία και καλό σουτ, ο Lemon Jr., είναι μια αξιόλογη λύση και με μετρημένο ρίσκο.

Αν ωστόσο, ο Λιθουανός προπονητής, επιζητά δημιουργία και μακρινό σουτ, τότε η περίπτωση του Paige είναι καταλληλότερη.

Το θετικό στην περίπτωση του Lemon Jr., είναι ότι ως free agent, είναι πιο εύκολο να γίνει η μετακίνηση του στην ομάδα μας…

Εν κατακλείδι, με αυτούς τους 4 point guards, κλείνει (ελπίζω) ο φάκελος scouting report για τη σελίδα μας. Ας ευχηθούμε οι όποιες κινήσεις γίνουν από τους ερυθρόλευκους, να είναι στοχευμένες με γνώμονα την ποιότητα και την προοπτική και όποιος κι αν έρθει, να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της ομάδας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου