Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

LET THE GAME BEGIN


Η αναμονή πλησιάζει στο τέλος της… Πέρασε ήδη μισός χρόνος, από τότε που είδαμε για τελευταία φορά τον Ολυμπιακό στα παρκέ, για τη διοργάνωση της Euroleague.

Ένα εξάμηνο με … αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, όπου άλλαξαν πολλά και ο Ολυμπιακός, εκτός των άλλων, καλείται φέτος να παίξει και για την περηφάνεια του, να κλείσει την παρένθεση στην περσινή κακή χρονιά και να αποδείξει σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι είναι ακόμα εδώ … ενωμένος, δυνατός!

Όλο αυτό το διάστημα αναλύσαμε τόσο τις αγωνιστικές, όσο και τις εξωαγωνιστικές διαστάσεις της φετινής σεζόν.

Πλέον δε χωράνε άλλα λόγια, όπως λέει και το γνωστό slogan, η συνέχεια στις οθόνες μας, αλλά και στο … γήπεδο, εκεί που είναι ο καθρέφτης. Εκεί μόνο θα φανεί τι μπορεί να πετύχει η φετινή έκδοση του Ολυμπιακού και αν θα μας κάνει πάλι να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ και να πανηγυρίσουμε!

Με αφορμή λοιπόν, το γεγονός ότι μια βδομάδα έμεινε για το πρώτο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, είναι ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας, μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, καθώς και ένα video που ετοίμασα, σε μια απόπειρα να «ελαφρύνω» το κλίμα ενόψει της Παρασκευής.

Στο πρώτο μέρος θα δούμε αξιοσημείωτα ρεκόρ από τις πρεμιέρες στην Euroleague (ή Κύπελλο Πρωταθλητριών) στις φάσεις ομίλων, ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχει μια αναδρομή στην προιστορία του Ολυμπιακού με Γαλλικές ομάδες...

Let the game begin!


ΡΕΚΟΡ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
🏀Από τη σεζόν 1992 – 93, που ο Ολυμπιακός επανήλθε δυναμικά στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο, με ανελλιπή παρουσία στη φάση των Ομίλων, σε αυτά τα εναρκτήρια παιχνίδια μετράει 20 νίκες, σε σύνολο 27 αγώνων, δηλαδή ρεκόρ 74%!

🏀Από αυτά, τα 13 ήταν εκτός έδρας, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κερδίσει σε 8, δηλαδή ποσοστό 62%, το οποίο δείχνει το … δρόμο για την πρεμιέρα στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν. Το αντίστοιχο ρεκόρ στο ΣΕΦ είναι 12 – 2 (86%)…

🏀Σε αυτά τα 27 χρόνια, ωστόσο, μόλις μία φορά έχει κληθεί να αντιμετωπίσει Γαλλική ομάδα την 1η αγωνιστική. Ήταν τη σεζόν 2009 – 10, όταν η πρωτάρα Ορλεάν ήρθε στο ΣΕΦ για να φύγει με 22 πόντους διαφορά στις βαλίτσες της (τελικό σκορ 94 – 72 για τον Ολυμπιακό)!

🏀Αυτή είναι η ευρύτερη νίκη για τους ερυθρόλευκους σε πρεμιέρα εντός έδρας, όχι όμως και η μεγαλύτερη γενικά. Τα πρωτεία κρατάει η «παρέλαση» της αρμάδας του Ξανθού, μέσα στο Αμπντί Ιπεκτσί το 1994, με το 42 – 77 υπέρ της, να είναι από τις πιο εκκωφαντικές νίκες στην ιστορία της ομάδας!

🏀Γενικά, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για πρώτη φορά σε πρεμιέρα το 1996, εντός έδρας από την Άλμπα με 64 – 67, σε μια χρονιά που έκλεισε με το triple crown…

🏀Αν αναρωτιέστε τι έγινε στις υπόλοιπες σεζόν, που κατέκτησε την Euroleague, αφενός τη χρονιά της Πόλης ξεκίνησε με το … αριστερό στο Μπιλμπάο (ήττα με 76 – 61 από την τοπική ομάδα), αφετέρου την επόμενη αγωνιστική περίοδο πήρε μια αγχωτική νίκη στο ΣΕΦ επί της Λαμποράλ με 85 – 81. Άρα οι «κακές» πρεμιέρες οδηγούν συνήθως σε καλό φινάλε!

🏀Η οποία Λαμποράλ – Ταού – Μπασκόνια, είναι ο πλέον γνώριμος αντίπαλος του Ολυμπιακού σε εναρκτήριους αγώνες. Τέσσερις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, 4/4 έχουν οι ερυθρόλευκοι, με τρία από αυτά τα παιχνίδια να είναι στο ΣΕΦ και ένα στο Ηράκλειο! Η μεγαλύτερη νίκη επί των Βάσκων είναι το 97 – 78 την περίοδο 2006 – 07.

🏀Οι Ισπανικές ομάδες διασταυρώνονται πιο συχνά με τον Ολυμπιακό σε πρεμιέρες, καθώς εκτός των 5 αναμετρήσεων με τις δύο Βάσκικες Μπασκόνια και Μπιλμπάο, οι ερυθρόλευκοι έχουν αντιμετωπίσει τρεις φορές τη Ρεάλ (ρεκόρ 1 – 2), μια φορά την Μπαρτσελόνα (ήττα), μία την Εστουντιάντες (νίκη), μία τη Μάλαγα (νίκη) και μία τη Βαλένθια (νίκη).

🏀 Στις ταυρομαχίες ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 8 – 4. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στους υπόλοιπους 15 αγώνες με αντιπάλους εκπροσώπους άλλων χωρών, μετράει μόνο 3 ήττες (από Άλμπα, Σλασκ και Μπολόνια)!!!

🏀Ένα άλλο παράξενο στατιστικό στοιχείο, είναι ότι από τη σεζόν 2010 – 11 και μετά, σε σύνολο 9 εναρκτήριων αγώνων, οι 7 είναι με Ισπανικές (εξαιρέσεις η Τσεντεβίτα το 2015 και η Κίμκι πέρυσι)… Μάλιστα αυτές είναι και οι μοναδικές φορές, κατά τις οποίες ο Ολυμπιακός ήρθε αντιμέτωπος με ομάδες από την Κροατία και τη Ρωσία σε πρεμιέρα, σε όλη την ιστορία του!

🏀Εξίσου ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι η Σλασκ Βρότσλαβ έχει συμμετάσχει τρεις φορές στην Euroleague και στις δύο εξ αυτών, αγωνίστηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι με την ομάδα μας (ρεκόρ 1 – 1)…

🏀Ένας καλός «πελάτης» των ερυθρόλευκων είναι η Εφές, η οποία έχει 0/3, με δύο από αυτές τις ήττες να είναι στην Τουρκία.

🏀Παρόλο που η Βιλερμπάν δεν είναι πρωτάρα στο θεσμό, απλά επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια, ο Ολυμπιακός τα πάει περίφημα με πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες, μετρώντας τρεις εύκολες νίκες απέναντι σε Ορλεάν, Αβελίνο και Τσεντεβίτα.

🏀Στις 27 αυτές πρεμιέρες ο Ολυμπιακός έχει καθοδηγηθεί συνολικά από δέκα προπονητές (σε παρένθεση το ρεκόρ τους):
Ιωαννίδης (5-0), Σφαιρόπουλος (3-1), Ίβκοβιτς (3–2),  Γιαννάκης (2–0), Μπαρτζώκας (2-0), Γκέρσον (2–0), Σούμποτιτς (1–1), Ζούρος (1–1), Καζλάουσκας (0–2) και Μπλατ (1–0).

🏀Οι Έλληνες προπονητές έχουν 13 νίκες σε σύνολο 15 αγώνων, ενώ οι ξένοι την πιο «φτωχή» συγκομιδή των 7 νικών σε 12 παιχνίδια.

🏀Τα αξιοσημείωτα σε ατομικό επίπεδο, έχουν να κάνουν με το «φάντασμα» Μακ Ναμάρα, που έχει αγωνιστεί μόλις 1’ με τη φανέλα του Ολυμπιακού και αυτό στην πρεμιέρα του 2006!

🏀Υπάρχουν και οι «περαστικοί» που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, όπως ο Γουίλι Άντερσον, ο Κρις Μόρις και ο πρόσφατος Ματ Χάουαρντ. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί κάτι αντίστοιχο και φέτος.

🏀Αν πιστεύετε στις προλήψεις, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην «κατάρα της πρεμιέρας» για αρκετούς από τους Αμερικάνους της ομάδας μας, οι οποίοι ενώ ξεκίνησαν εντυπωσιακά και μας έκαναν να «παραμιλάμε», έπεσαν αργότερα θύματα μακροχρόνιων τραυματισμών, κακοτυχιών και σοβαρών ασθενειών χωρίς να καταφέρουν να επανακάμψουν (για του λόγου το αληθές σας παραθέτω ενδεικτικά τα ονόματα των Μπέρι, Τάρπλει, Φορντ και Γιανγκ)…

🏀 Ο ξένος παίκτης – ρέκορντμαν συμμετοχών σε πρεμιέρες, είναι ο Λοτζέσκι με 4 εμφανίσεις, τον οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φθάσει φέτος ο Μιλουτίνοφ (είχε χάσει τον αγώνα με την Τσεντεβίτα το 2015) στο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν.

🏀Ωστόσο, αυτός με τις περισσότερες παρουσίες σε εναρκτήριους αγώνες είναι το τοτέμ Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος μετράει 12 συμμετοχές. Τον ακολουθεί από κοντά ο Πρίντεζης με 10, που μετά το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, αν αγωνιστεί, θα τον πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής!

🏀Στα ρεκόρ της μιας ημέρας, έχουμε ένα που δύσκολα θα καταρριφθεί, αυτό στα ριμπάουντ, με το Ρόι Τάρπλει να μαζεύει 20 (!) «σκουπίδια», στο νικηφόρο αγώνα με τη Λεβερκούζεν το 1993.

🏀Ο ίδιος παίκτης κατέχει τα πρωτεία στο σκοράρισμα με 25 πόντους από την ίδια πρεμιέρα, μαζί με τους Άριαν Κόμαζετς (1998) και Άλεξ Άκερ (2006). Ακολουθούν ο Ντράγκαν Τάρλατς με 24 πόντους απέναντι στην Μπένετον το 1995 και ο Αλφόνσο Φορντ με 23 πόντους το 2001 με αντίπαλο την Εφές (τελικό σκορ 87 – 72).

🏀Όσον αφορά στους Έλληνες παίκτες, πρώτος σκόρερ σε πρεμιέρα είναι ο Διαμαντόπουλος με 22 πόντους απέναντι στη Σκλασκ το 2003 και τον ακολουθούν ο Σπανούλης με 21 πόντους στη νίκη με τη Βαλένθια το 2014 και ο Πρίντεζης, ο οποίος σημείωσε 20 πόντους στον αγώνα με την Μπασκόνια την επόμενη χρονιά! 

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Εστιάζοντας αποκλειστικά στα παιχνίδια με Γαλλικές ομάδες (ανεξαρτήτως πρεμιέρας), οι ερυθρόλευκοι έχουν πλούσια προϊστορία, με 39 συνολικά αναμετρήσεις εναντίον τους!

Οι 37 από αυτούς τους αγώνες ήταν στα πλαίσια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών - Euroleague, ενώ μόλις 2 ήταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Ολυμπιακός μετράει 23 νίκες και 16 ήττες (ρεκόρ 59%), με τη συγκομιδή του να έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά το 2000…

Με τη Βιλερμπάν έχει τεθεί αντιμέτωπος 10 φορές (η πιο συχνή αντίπαλος εκ Γαλλίας, μετά τη συνήθη ύποπτο των 90ς Λιμόζ) και την έχει νικήσει σε 7 από αυτές (5 εντός και 2 εκτός έδρας). Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτή η καλή παράδοση!

Οι πρώτες αναμετρήσεις ήταν για τα play off της Euroleague τη σεζόν 1998 - 99, όπου η ομάδα μας με 2 νίκες (70 – 57 στο ΣΕΦ και 81 – 77 στο Αστρομπάλ) προκρίθηκε σχετικά εύκολα στο final 4 του Μονάχου, όπου όμως έπεσε πάνω στον … τοίχο της Ζαλγκίρις.

Οι δυο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες την επόμενη περίοδο για τη Regular Season της ίδιας διοργάνωσης και μοιράστηκαν τις νίκες.

Ωστόσο, το αποκορύφωμα ήταν τη σεζόν 2002 – 03, όταν ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αγωνιστεί εναντίον της Βιλερμπάν, τόσο στον Α’ γύρο στη φάση των Ομίλων, όσο και στο Top 16. Οι ερυθρόλευκοι πήραν τα δύο παιχνίδια στο «κλειστό» του Κορυδαλλού, αλλά ηττήθηκαν και τις δύο φορές στη Γαλλία…

Το τελευταίο συναπάντημα των δύο ομάδων, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2003 – 04, ξανά στον Α’ γύρο, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει εύκολα εντός (82 – 61) και εκτός έδρας (92 – 77), μια αδύναμη Βιλερμπάν!

Τα πρώτα, ωστόσο, ραντεβού του Ολυμπιακού με Γαλλικές ομάδες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 70 και έτυχε οι μοναδικές επιτυχίες του εκείνη την εποχή, να συνδυαστούν με αυτά τα παιχνίδια…

Η αρχή έγινε στη φάση των Ομίλων για το Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1975 – 76, όπου οι ερυθρόλευκοι αφού απέκλεισαν σε νοκ άουτ αγώνες την Ισραηλινή Χαποέλ Γιαγκούρ και την Αυστριακή Σόμα, βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Τουρ, την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και τη Ραμποτνίτσκι.

Παρά τη νίκη του επί της δυνατής τότε Γαλλικής ομάδας στο Παπαστράτειο με 77 – 69, η ήττα εκτός έδρας με 77 – 102 (είναι και η βαρύτερη στην ιστορία μας από τρικολόρ) στοίχισε. Ο Ολυμπιακός κατέλαβε την 3η θέση στον Όμιλο με ρεκόρ 2 – 4, μπροστά από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μη καταφέρνοντας να προκριθεί στην τελική φάση.

Την επόμενη φορά, που αντιμετώπισαν εκπρόσωπο από τη Γαλλία, οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν την πρώτη σημαντική τους διάκριση στην Ευρώπη…

Ήταν η σεζόν 1978 – 79 και ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής αγωνιζόταν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σε ένα όμιλο με αντιπάλους τη Λε Μαν, την Γκντανσκ και τη Γιάλα, κέρδισε εντός έδρας τη Γαλλική ομάδα με 76 – 56, ενώ έχασε με 62 – 79 εκτός έδρας.

Λόγω του τελευταίου αποτελέσματος, ήθελε νίκη την τελευταία αγωνιστική με +18 στο Παπαστράτειο απέναντι στην Πολωνική Γκντανσκ…


Τελικά, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 102 – 79, κατέλαβε την 1η θέση στον όμιλο και προκρίθηκε στο τότε Top6 όπου φυσιολογικά τερμάτισε 6ος, απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους, όπως η Ρεάλ, η Μακάμπι, η Βαρέζε, η Μπόσνα και η Μπανταλόνα!

Ωστόσο, η σειρά αγώνων με ομάδα από τη Γαλλία, η οποία έχει μείνει αξέχαστη σε εμάς τους μεγαλύτερους, είναι τα play off της περιόδου 1992 – 93 με αντίπαλο τη Λιμόζ.

Σε σειρά best of 3, με τον Ολυμπιακό να έχει ξεκινήσει με το δεξί, νικώντας τους Λιμουζό στο «κλειστό» της Πάτρας, λόγω τιμωρίας, με buzzer beater τρίποντο του Πάσπαλιε, η συνέχεια στο Μπο Μπλαν εξελίχθηκε σε αρχαία Ελληνική τραγωδία, καθώς ο Σέρβος φόργουορντ «ντύθηκε μοιραίος», σπαταλώντας την πιο κρίσιμη επίθεση στο τελευταίο παιχνίδι, πατώντας τη γραμμή…

Γενικά η Λιμόζ είναι αναμφίβολα ο κακός δαίμονας των ερυθρόλευκων μετρώντας σε σύνολο 11 αναμετρήσεων 7 νίκες και μόλις 4 ήττες, εκ των οποίων οι 2 είναι την περίοδο 2015 – 16!

Δηλαδή αν απομονώσουμε τη δεκαετία του 90, το ρεκόρ για την ομάδα από την πόλη της πορσελάνης, είναι 7 – 2 υπέρ της…

Κλείνοντας το αφιέρωμα μας, για το φινάλε, παραθέτω το ρεκόρ του Ολυμπιακού, απέναντι στις 8 Γαλλικές ομάδες, με τις οποίες έχει αγωνιστεί αυτά τα 44 χρόνια:

🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΛΙΜΟΖ 4 – 7
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 7 – 3
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΛΕ ΜΑΝ 4 – 2
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΟΡΤΕΖ 2 – 2
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΟΡΛΕΑΝ 2 – 0
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΝΑΝΣΙ 2 – 0
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΤΟΥΡ 1 – 1
🇬🇷 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 🇫🇷 ΑΝΤΙΜΠ 1 – 1

Αυτά ήταν μερικά από τα κυριότερα και πιο αξιοπερίεργα στατιστικά στοιχεία που αλίευσα, καθώς και το μίνι ιστορικό των μονομαχιών με Γαλλικές ομάδες…

Αντί επιλόγου, εύχομαι ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην πρεμιέρα, ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί ξανά υπολογίσιμος και ανταγωνιστικός στην Euroleague. Καλή σεζόν να έχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου