Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

WORLD'S TOP UPCOMING FAs: PART A-1 (ASIA - OCEANIA)


Ενώ το 2020 έχει μπει με ένα καλό νέο, την πρόσληψη του coach Μπαρτζώκα, η οποία αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον, την ίδια ώρα, η ομάδα συνεχίζει το σκωτσέζικο ντους στην απόδοση της, από παιχνίδι σε παιχνίδι, με τις κακές εμφανίσεις να αποτελούν πια τον κανόνα. 

Κάπως έτσι, ο ρεαλιστικός στόχος, στην αρχή της χρονιάς, για πρόκριση στην 8άδα, φαίνεται ότι απομακρύνεται και το υπόλοιπο της σεζόν στην Euroleague για τον Ολυμπιακό, αργά ή γρήγορα, θα αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα, ή έστω ένα άτυπο crash test για το υπάρχον ρόστερ και για το πόσοι παίκτες από αυτό, θα υπολογίζονται και τη νέα αγωνιστική περίοδο, καθώς πολλά συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι…

Η μεταγραφολογία, λοιπόν, βρίσκεται στο ζενίθ της αυτή την εποχή και όλοι κάνουμε όνειρα για ένα restart, υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου Έλληνα προπονητή από τη νέα σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ πολλά μέτωπα είναι ακόμη ανοιχτά (οικογενειακή δικαστική διαμάχη Αγγελόπουλων, ύψος budget, συμμετοχή σε Basket League ή άλλο πρωτάθλημα βλ. ABA) και δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις εξελίξεις, το μόνο θετικό, που έχει πάρει σάρκα και οστά, είναι η μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των αθλητών, η οποία ίσως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, για μία δύο ποιοτικές προσθήκες στη φετινή off season.


Συνεπώς, χωρίς να ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί το νέο ρόστερ σε σχέση με τους υπάρχοντες και πιθανούς νέους παίκτες (θα μείνει ο Milutinov, θα ανανεώσουν οι Σπανούλης - Πρίντεζης, θα έρθει ο Λαρεντζάκης, τι θα αποφασιστεί για τους ξένους;), αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε, είναι να παρακολουθούμε την αγορά και να τη γνωρίζουμε, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα, όταν το puzzle των ερυθρόλευκων, για τη σεζόν 2020 – 21, συμπληρωθεί σταδιακά!

Η μεγάλη δεξαμενή, από την οποία θα ψωνίσει προφανώς ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, είναι αυτή των free agents, καθώς εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει μπει σε πλειστηριασμό για buy out, προκειμένου να αποκτήσει παίκτες, που δεσμεύονται με συμβόλαιο (ο αστικός μύθος λέει ότι κάπως έτσι χάθηκε ο Nicolo Melli όταν ήταν ακόμα στην Bamberg).

Να όμως που η πραγματικότητα διαψεύδει την ιστορία, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμές, η ομάδα σε μια κίνηση – έκπληξη, φαίνεται ότι προχωράει στην απόκτηση του Octavius Ellis, με προοπτική και για το μέλλον, πιθανότατα (option ανανέωσης το καλοκαίρι), προσφέροντας αποζημίωση στον Προμηθέα…

Σε αυτή τη σελίδα, λοιπόν, με μια σειρά κειμένων, θα επιχειρήσω, στο βαθμό του δυνατού, να παρουσιάσω συνοπτικά τους 50 κορυφαίους ανά ήπειρο – πρωταθλήματα (10 ανά θέση), που το καλοκαίρι μένουν ελεύθεροι, σύνολο δηλαδή 250 (!) περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι προέρχονται από ομάδες της Ασίας (κυρίως Κίνα, Αυστραλία, Κορέα και Ιαπωνία), ΗΠΑ (NBA και G League) και Ευρώπης (χωρισμένο σε 3 μέρη Euroleague - Eurocup - other competitions).

Το εγχείρημα είναι δύσκολο και φιλόδοξο. Δεν έχω σκοπό να παρουσιάσω αναλυτικά τον κάθε παίκτη σε αυτές τις ενότητες (για αυτό υπάρχει το καθιερωμένο Scouting Analysis), αλλά ουσιαστικά να δημιουργήσω μια βάση – δεδομένων, ένα μίνι – οδηγό, για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανατρέχουμε σε αυτόν!

Σε πρώτη φάση, θα ξεκινήσουμε με ένα σκανάρισμα στην … εξωτική αγορά της Ασίας, όπου πολλά από τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται λίγο πριν την άνοιξη, αρκετά νωρίτερα από την Ευρώπη και συνεπώς, για αρκετούς παίκτες που θα μείνουν «ελεύθεροι», θα χρειαστεί να υπάρξει πιο άμεση προσέγγιση για την εξασφάλιση της υπογραφής τους…

Σίγουρα πρόκειται για μια ιδιαίτερη αγορά, καθώς παρά τις πρόσφατες αλλαγές κανονισμών, που αποσκοπούν στην ανάδειξη του εγχώριου ταλέντου, παραμένει η νούμερο ένα επιλογή, ειδικά για Αμερικάνους, οι οποίοι κοιτούν πρώτα τον τραπεζικό λογαριασμό τους και μετά την αγωνιστική τους εξέλιξη.

Συνεπώς, πολλοί από τους παίκτες που θα δούμε παρακάτω, είναι απλησίαστοι, όχι μόνο για τα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού, αλλά και για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές ομάδες.

Αρκετά όμως με την εισαγωγή, ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας:

POINT GUARDS

10. SCOTT MACHADO
Ο βραχύσωμος Βραζιλιάνος PG (1,85), είναι ένας γυρολόγος στα 29 του χρόνια, καθώς έχει περάσει σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου.


Με θητεία για μια τριετία και στα Ευρωπαϊκά γήπεδα (Kalev, Oldenburg και Manresa), πλέον «βγάζει» το ψωμί του, στο Πρωτάθλημα της Ωκεανίας, NBL, με τους Cairns Taipans. Φέτος μετράει 16 πόντους και 8 ασίστ μ.ο. με 46% στα σουτ εντός παιδιάς.

⬆️Ball handling, Slashing ability, Passing
⬇️Long range shooting, Defense

9. RAY MCCALLUM
Ένας γνωστός από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα, ο McCallum, παρά τις περγαμηνές και το πέρασμα του από το NBA με τους Detroit Pistons, δε δικαίωσε τις προσδοκίες στην παρουσία του στην Euroleague με τις Malaga και Darussafaka.

Πέρυσι ολοκλήρωσε τη σεζόν στη San Pablo Burgos και φέτος προτίμησε το πιο free style basketball της CBA, όπου με τους Shangai Sharks έχει 20,4 πόντους και 6,3 ασίστ μ.ο.

⬆️Size, Slashing ability, Athleticism
⬇️Long range shooting, Basketball IQ

8. CASPER WARE
Άλλη μια περίπτωση PG (1,78) από την ανερχόμενη NBL, είναι ο Ware, επίσης 29 ετών. Με καλή κολεγιακή καριέρα στο Long Beach State, δε βρήκε θέση στο NBA λόγω ύψους, ωστόσο έχει καλό όνομα στην Ωκεανία, μετά το τριετές πέρασμα του από τη Melbourne United.

https://www.flohoops.com/articles/6343823-long-beach-legend-casper-ware-grows-half-a-world-away-in-melbourne

Έχει επίσης θητεία σε Κίνα και Ευρώπη στο παρελθόν. Τη φετινή σεζόν, βρίσκεται στους Sydney Kings, όπου με 19,8 πόντους (με μόλις 38% στα σουτ εντός παιδιάς) και 4,1 ασίστ μ.ο., είναι ο ηγέτης τους!

⬆️Speed, Scoring instincts, Defense
⬇️Play making, Ball hogging

7. KAY FELDER
Μεταφερόμαστε στην Κίνα, για να δούμε το Felder. Άλλος ένας ταχύς, αλλά μικρός το δέμας, play maker! Με πολύ καλό όνομα στο NCAA, το ύψος του (1,76) δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα, για να επιλεγεί στο draft.


Στο NBA είχε μια καλή σεζόν στους Cavs το 2016 – 17, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς, έχοντας το ρόλο του τρίτου PG. Στη συνέχεια αγωνίστηκε κυρίως στην G League, για να ακολουθήσει και αυτός φέτος το … δρόμο του μεταξιού! Με τους Xinjiang Flying Tigers έχει 19 πόντους (42% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα) και 8,5 ασίστ μ.ο.

⬆️Ball handling, One on one, Explosiveness, Passing
⬇️Height, Inconsistency, Violent behaviour

6. KYLE FOGG
Ο Fogg είναι ένας combo guard, ο οποίος εξαργύρωσε το επιτυχημένο πέρασμα του από όλες τις βαθμίδες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ (Φινλανδία, Βέλγιο και Ισπανία με τη Malaga), με ένα συμβόλαιο στην Κίνα, όπου αγωνίζεται από πέρυσι!

Στη δεύτερη τη τάξει ομάδα του Πεκίνου, στους Royal Fighters, έχει φέτος 26,5 πόντους (56% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα) και 6,3 ασίστ μ.ο.

⬆️Mid & Long range shooting, Good finisher
⬇️Play making, Defense

5. AARON BROOKS
Όσο ανεβαίνουμε στο Top 10, τόσο συναντάμε και πιο γνώριμες φιγούρες με μεγαλύτερο status. Ο 34χρονος, πλέον, Brooks, έχει υπάρξει σημαντική μονάδα στο NBA, όπου μεταξύ άλλων κέρδισε τον τίτλο του Most Improved Player την περίοδο 2009 – 10.


Με αξιοπρόσεκτη θητεία σε Rockets, Bulls και Pacers, θεωρείται ένας ολοκληρωμένος point guard. Φέτος πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στην Αυστραλία και στους Illawarra Hawks, με τους οποίους μετράει 18 πόντους (με 42% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα) και 4 ασίστ μ.ο.

⬆️Work ethic, Ball handling, Team spirit
⬇️Age, Limited offensively

4. CHASSON RANDLE
Άλλος ένας γνώριμος μας από το πέρασμα του (αποτυχημένο πάντως) στη Real πριν μερικά χρόνια, αλλά και στη Nymburk στην αρχή της καριέρας του.

https://wizofawes.com/2019/05/07/washington-wizards-player-grades-chasson-randle/

Ένας αθλητικός PG, που πέρυσι πήρε την ευκαιρία του στο NBA με τους Wizards! Φέτος προτίμησε τη σιγουριά της CBA από την G League και αποτελεί το βασικό επιθετικό πυλώνα των Tianjin Pioneers με 25 πόντους (42% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα) και 4 ασίστ μ.ο.

⬆️Athleticism, Defense, Slashing ability, Motor
⬇️Court vision, Ball handling

3. MELO TRIMBLE
Ένας παίκτης – λαβράκι, που θα μπορούσε να κάνει το βήμα για τα Ευρωπαϊκά γήπεδα, είναι ο ύψους 1,92 Melo Trimble! Με πολύ καλό όνομα στο NCAA με το Maryland, «πλήρωσε» το γεγονός ότι δήλωσε συμμετοχή στο draft με 3ετή κολεγιακή καριέρα.


Μετά από το πέρασμα του από την G League, συνέχισε στην NBL, πρώτα με τους Cairns Taipans και φέτος με τους Melbourne United, όπου «γράφει» 19,3 πόντους (μόλις 33% στο τρίποντο) και 4,6 ασίστ μ.ο.

⬆️Spot & Off dribble shooting, Scoring instincts
⬇️Streaky player

2. DARIUS ADAMS
Ο πλέον προσφιλής μας point guard από την Ασία και διακαής πόθος πολλών από εμάς, είναι ο Darius Adams, ο οποίος χάρις στο scouting network της Baskonia, που τον ανακάλυψε στη Γαλλία και του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της Βάσκικης ομάδας, φτάνοντας τη μέχρι το final 4 του 2016, εδώ και αρκετά χρόνια «βγάζει» καλά λεφτά στην Κίνα!

http://www.basketballinsiders.com/darius-adams-around-the-world-in-seven-years/

Τις δυνατότητες του τις γνωρίζετε όλοι, το μοναδικό θέμα έχει να κάνει με το κίνητρο και φιλοδοξίες του, γιατί τα στατιστικά του στη CBA είναι εντυπωσιακά. Φέτος, στην καινούρια του ομάδα, τους Qinqdao Eagles έχει 35 πόντους (46% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα) και 6 ασίστ μ.ο.

⬆️Ball handling, One on one, Clutch, Speed
⬇️Fairly selfish player

1. JEREMY LIN
Ολοκληρώνουμε τους PGs με το πιο ξακουστό απόκτημα της φετινής CBA, τον Jeremy Lin, που ως Knicks fan, είχα την ευκαιρία να βιώσω στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, την περίφημη Linsanity! Ένας χαρισματικός play maker, που όσο γρήγορα ανέβηκε στο stardom του NBA, άλλο τόσο απότομα γεύτηκε τη σκοτεινή του πλευρά…


Μετά από σπουδαίες σεζόν με τη ΝΥ και το Houston κυρίως, το περασμένο καλοκαίρι έμεινε στα αζήτητα και κατέληξε στην Κίνα, μη ενδίδοντας στο φημολογούμενο ενδιαφέρον της CSKA! Στους Beijing Ducks φέτος έχει 24 πόντους (47% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα) και 6 ασίστ μ.ο.

⬆️Leadership, Scoring instincts , One on one
⬇️Defense

SHOOTING GUARDS

10. MARCUS DENMON
Ο γνωστός από το πέρασμα του στον Παναθηναϊκό, Denmon, είναι τα τελευταία δύο χρόνια στην Κίνα, όπου έχει «βρει την υγειά του» με τις χαλαρές άμυνες και την έλλειψη υψηλής … τακτικής.

Στην Gaziantepspor τον μάθαμε ως σκόρερ ρυθμού, που θέλει χρόνο συμμετοχής, συνεπώς ο ρόλους του στον Παναθηναϊκό, ως off guard της 2nd unit δεν του άφησε περιθώρια να κάνει το βήμα στο υψηλότερο επίπεδο. Φέτος με τους Golden Bulls έχει 28 πόντους (με 45,4% στα δίποντα και 40,6% στα τρίποντα) μ.ο.

⬆️Spot shooting, 2-way profile, Team player
⬇️Basketball IQ, Ball handling

9. ERICK GREEN 
Ο super scorer του NCAA με την ικανότητα στο σουτ, δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει στο NBA, καθώς μιλάμε για scoring guard με κορμί άσου.

Αλλά και το πέρασμα του από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα (Ολυμπιακός, Valencia, Fenerbahce) συνοδεύτηκε μόνο από εκλάμψεις, χωρίς να σταθεροποιήσει τα στάνταρ απόδοσης του. Κάπως έτσι, κατέληξε φέτος στην CBA, όπου με τη φανέλα των Fujian Sturgeons, έχει 21,3 πόντους (60% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα).

⬆️Efficient scorer, Spot & Off dribble shooting, Clutch
⬇️Strength, Defense, One-dimensional offensively

8. DWIGHT BUYCKS
Ένας χαρισματικός σκόρερ, που στο παρελθόν (καλοκαίρι 2017) είχε απασχολήσει και τον Ολυμπιακό! Ο γυρολόγος Buycks έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη σε Gravelines και Valencia και στο ΝΒΑ με τους Pistons, πριν βρει την Ιθάκη του στην Κίνα...


Φέτος, με τους Shenzen Aviators «μετράει» 21 πόντους μ.ο. με 54% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα.

⬆️Scoring instincts, One on one
⬇️Turnover proneness

7. JARED CUNNINGHAM
Άλλος ένας γνώριμος guard από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα, όπου πρωταγωνίστησε με τις Bayern και Brescia! Ένας ταλαντούχος, αθλητικός combo guard, ο οποίος παρά το potential του, δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που όλοι περίμεναν.

https://spacecityscoop.com/2019/09/03/rockets-interested-jared-cunningham/

Αφού δεν κατάφερε να κάνει το comeback στο ΝΒΑ, φέτος βρίσκεται στην Κίνα, όπου έχει μοιράσει τη σεζόν ανάμεσα σε Fujians Sturgeons και Shangai Sharks με καλά νούμερα μέχρι στιγμής (στην πρώτη είχε σε 14 αγώνες 16 πόντους με 57% στα δίποντα και 51% στα τρίποντα, σε λίγες όμως προσπάθειες)…

⬆️Athleticism, Slashing ability, All-around player
⬇️Spot shooting, Court vision

6. JOHN JENKINS
Μία από τις μπασκετικές μου αδυναμίες, που πολύ θα ήθελα να τον δω κάποια στιγμή με τα ερυθρόλευκα είναι ο John Jenkins. Στα κολεγιακά του χρόνια θεωρούταν ο καλύτερος σουτέρ στις ΗΠΑ, ωστόσο στην επαγγελματική του καριέρα δε δικαίωσε τις προσδοκίες. Με μέτριο αθλητικό πακέτο και αρκετούς τραυματισμούς, μετά τους Mavericks και τους Suns, βρέθηκε στη San Pablo Burgos.


Πέρυσι η συμμετοχή του στην G League και ένα μόνιμο συμβόλαιο αργότερα με τους Knicks, δε στάθηκαν αρκετά, για να του βρουν φέτος κάτι παραπάνω από επαγγελματική στέγη στην CBA, με τους Jiangsu Dragons.

⬆️Scoring instincts, One on one, Spot & Off dribble shooting
⬇️Athleticism, Strength, Injury proneness

5. ANTONIO BLAKENEY
Ένα μεγάλο ταλέντο του NCCA με το LSU, βιάστηκε να αφήσει το NCAA, μετά από 2 χρόνια και παρά τις προσδοκίες, που δημιούργησε, με πολύ καλές εμφανίσεις το 2017 στο Summer League, αναγκάζοντας τους Bulls να του δώσουν 2-way contract, δεν έχει βρει το δρόμο του ακόμη!

https://closeup360.com/culture/bulls-guard-antonio-blakeney-is-an-nba-rarity-from-sarasota/

Εξαιρετικά φυσικά προσόντα και έφεση στο σκοράρισμα σκιαγραφούν το προφίλ του Blakeney, ο οποίος φέτος κάνει θραύση στην Κίνα!

⬆️Athleticism, Slashing ability, Motor
⬇️Spot shooting

4. JAMAAL FRANKLIN
Ένας πολύ καλά κρυμμένος θησαυρός, στο πρωτάθλημα της Κίνας, ακούει στο όνομα Jamaal Franklin! Με υψηλό status στο NCAA, μετά από 3 χρόνια στο San Diego State, επιλέχθηκε στο 2ο γύρο του draft το 2013 από το Memphis.


Χωρίς να καταφέρει να σταδιοδρομήσει στο NBA, σύντομα προτίμησε το χρήμα από τη … δόξα και έτσι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη CBA. Φέτος με τους Shanxi Loongs έχει 29,4 πόντους μ.ο. (55,5% στα δίποντα και 33,7% στα τρίποντα).

⬆️Scoring instincts, Slashing ability, Athleticism
⬇️Fairly selfish player

3. JOE YOUNG
Άλλος ένας super scorer του NCAA, που μετά το Κολέγιο, παρά τις σποραδικά καλές σεζόν στο NBA, κυρίως με τους Indiana Pacers, παγιδεύτηκε στο κλασικό «scoring guard σε κορμί point guard», είναι ο Joe Young. Τον έχουμε δει αναλυτικά σε αυτή τη σελίδα το καλοκαίρι.

https://nothingbutred.blogspot.com/2019/06/scouting-analysis-joseph-joe-young.html?m=1

Από πέρυσι είναι στα γήπεδα της Κίνας, τα καλάθια των οποίων βομβαρδίζει αδιαλείπτως! Φέτος αγωνίζεται με τους Nanjing Monkey Kings, με τους οποίους σε 27 παιχνίδια έχει 35,6 πόντους μ.ο. (59% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα).

⬆️Scoring instincts, Spot & Off dribble shooting, One on one
⬇️Fairly selfish player, Defense, Play making

2. IAN CLARK
Από τις κορυφαίες φετινές μεταγραφές στη CBA, είναι αναμφισβήτητα ο Ian Clark! Ο πρώην πρωταθλητής του NBA με τους Warriors, με σημαντικό μάλιστα ρόλο τη σεζόν 2016 – 17, είναι ένας ολοκληρωμένος 2-way shooting guard.


Αφού είδε τους Pelicans, να μην του ανανεώνουν το συμβόλαιο, παρά τις καλές του εμφανίσεις τη διετία του εκεί, αποφάσισε να ακολουθήσει το χρώμα του χρήματος στην Κίνα! Στους Xinjiang Flying Tigers «μετρά» 21,7 πόντους, 7,3 ασίστ και 4 ριμπάουντ μ.ο.

⬆️Versatility, Spot shooting, Team spirit, Motor
⬇️Ball handling

1. LANCE STEPHENSON
Ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες του NBA των τελευταίων ετών, μετά από μια σπουδαία καριέρα (θα τον θυμόμαστε για τις κόντρες του με το Lebron) κυρίως με τους Pacers, πήρε μετά από χρόνια την απόφαση να μετακομίσει στην Κίνα. Εξαιρετικός και στις δύο άκρες του παρκέ, υπήρξε αμυντικό σημείο αναφοράς για κάθε του ομάδα…

https://bleacherreport.com/articles/2834813-report-ex-laker-lance-stephenson-to-sign-1-year-4m-contract-with-chinese-team

Μόλις στα 29 του χρόνια, αν το πρωτάθλημα της Κίνας, δεν αποτελέσει διαβατήριο, για επιστροφή του στις ΗΠΑ, γιατί να μη δοκίμαζε στην Euroleague; Ας τον έχουν υπόψιν οι ομάδες με τα βαριά πορτοφόλια! Με τους Liaoning Flying Leopards έχει 26 πόντους (61% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα), 7,3 ριμπάουντ, 3,9 ασίστ και 1,1 κλέψιμο μ.ο.

⬆️Strength, Defense, Slashing ability, Ηustling, Rebounding
⬇️Trouble maker, Concentration, Spot shooting

Τα στατιστικά για τη σεζόν 2019-20 είναι από το https://www.basketball-reference.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου