Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

SCOUTING ANALYSIS: MARCUS FOSTER


Λίγο νωρίς για το 2020, εγκαινιάζω τη γνωστή στήλη Scouting Analysis, η οποία το περασμένο καλοκαίρι, αποτέλεσε οδηγό για ταλαντούχους παίκτες – ανακαλύψεις, που τη φετινή σεζόν αφήνουν τα διαπιστευτήρια τους στα Ευρωπαϊκά γήπεδα (βλ. Isaiah Hicks, Aaron Harrison, JJ O’Brien, Nigel Hayes κ.α.).

Παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στον Ιανουάριο και η έλευση Μπαρτζώκα, αφήνει ελπίδες ότι ο Ολυμπιακός θα κυνηγήσει τις πιθανότητες του για πρόκριση στα Ρ/Ο, ο βασικός στόχος της ομάδας, πρέπει να είναι ο προγραμματισμός, από νωρίς, του ρόστερ της επόμενης σεζόν!

Και παρόλο που υπάρχει εμπιστοσύνη στον coach B, όσον αφορά στη στελέχωση, μια πιο ενδελεχής εξέταση, σε κάποιους παίκτες – λαβράκια, είναι πάντα ευπρόσδεκτη, σε συνέχεια συζητήσεων μας στο Twitter.

Πολύ περισσότερο, όταν προέρχεται, μάλιστα, μετά από παρότρυνση του φίλου της σελίδας και γνωστού «μπασκετοφάγου» Kostas S., ο οποίος ουσιαστικά ήταν η αφορμή να ασχοληθώ, με το shooting guard, που θα δούμε σε αυτό το κείμενο, το Marcus Foster…

WHO IS WHO
Ο 24 ετών guard (γεννημένος τον Ιούνιο του 1994) από το Texas, σε μικρή ηλικία κόλλησε το μικρόβιο του αθλητισμού, καθώς από 2 ετών, βλέποντας τη μεγαλύτερη αδελφή του Genedra να αγωνίζεται για το τοπικό Hirschi High School, είχε το κατάλληλο πρότυπο.

Σε ηλικία 4 ετών, την ακολουθούσε στα παιχνίδια της και στα ημίχρονα, έριχνε σουτάκια, δείχνοντας από νωρίς την αγάπη του για το basketball.

Το πάθος του ήταν τόσο μεγάλο, που όταν οι γονείς του έλειπαν για δουλειά, συμπλήρωνε σχεδόν 12 ώρες, καθημερινά, να παίζει στην μπασκέτα που του είχαν αγοράσει.

Παράλληλα, μένοντας αρκετές ώρες με τη γιαγιά του, που ήταν Lakers fan, έβλεπε από μικρός αγώνες, έχοντας για είδωλοτον Kobe!

Ο ίδιος ξεκίνησε ουσιαστικά την ενασχόληση του στο γυμνάσιο της γενέτειρας του, Hirschi, στο Wichita Falls, όπου είχε αγωνιστεί και η αδελφή του.

Με τη φήμη του scorer να τον συνοδεύει και όπλο τα φυσικά προσόντα και τη δύναμη του (το προσωνύμιο του ήταν gymrat, λόγω των πολλών ωρών του στο γυμναστήριο), πέρασε το κατώφλι του NCAA με τη φανέλα του Kansas State.

Από τη freshman season, αποτέλεσε βασικό πυλώνα του Κολεγίου επιθετικά, σκοράροντας κατά μ.ο. 15,5 πόντους στα 33 παιχνίδια, που αγωνίστηκε σε όλα ως βασικός (με 45% στα δίποντα και 39,5% στα τρίποντα).

Επιλέχθηκε στη 2η καλύτερη 5άδα της περιφέρειας All-Big 12, οδηγώντας το Kansas State μέχρι το 2ο γύρο του NCAA Tournament, όπου αποκλείστηκε από το Kentucky…

Η sophomore season του αναμενόταν με ανυπομονησία, καθώς φαινόταν ένας παίκτης, που θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν βάσει των αρχικών προσδοκιών. Ο Foster, «βγάζοντας» τουπέ και ξεκινώντας να σκέφτεται το NBA, έδειχνε ίχνη βεντετισμού, στα 20 του χρόνια, σταματώντας να δουλεύει, «βάζοντας» κιλά πάνω του και το χειρότερο, δείχνοντας σοβαρά κρούσματα απειθαρχίας…

Η μοναδική αναλαμπή του ήταν ένα νικητήριο τρίποντο στο φινάλε του αγώνα με τους rivals από την Oklahoma!

Ωστόσο, οι μ.ο. του έπεσαν, καθώς σκόραρε 12,5 πόντους ανά αγώνα, με 44% στο δίποντο και 35% στο τρίποντο, ενώ σταδιακά τέθηκε σε δυσμένεια από τον προπονητή Bruce Weber, ο οποίος στο τέλος της περιόδου, ουσιαστικά του «έδειξε την πόρτα της εξόδου»…

Το όνειρο του NBA είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς ο Foster νόμιζε ότι δε χρειαζόταν να προσπαθήσει άλλο για αυτό και απλά θα του προσφερόταν απλόχερα χάρη στο ταλέντο του.

Ωστόσο, προσγειώθηκε ανώμαλα και κατάλαβε ότι το επόμενο βήμα θα έπρεπε να περιμένει και μόνο μέσω της προσωπικής του εξιλέωσης, θα έβρισκε ξανά το δρόμο του.


Αναγκάστηκε να μείνει ένα χρόνο εκτός γηπέδων, όντας red shirt (εφαρμόζεται σε παίκτες, που παίρνουν μεταγραφή σε άλλο Κολέγιο), προτού επιστρέψει με τη φανέλα του Creighton, εκεί που είδε την καριέρα του να παίρνει ξανά τα πάνω της, χάρη στο νέο προπονητή του, τον Doug McDermott, με τον οποίο «έχτισε» μια σχέση ζωής.

Ο McDermott, ειρήσθω εν παρόδω, ήξερε το Foster από το High School και είχε προσπαθήσει να τον προσελκύσει από τότε, χωρίς να τα καταφέρει.

Βλέποντας την πορεία της καριέρας του και έχοντας εντοπίσει το Foster πάλι στο Lebron James Skills Academy, αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, για να «αναστηθεί» αγωνιστικά!

Ο Foster, σύντομα ξαναέγινε αυτός που όλοι είχαν θαυμάσει στο παρελθόν και ως junior, κατέγραψε τα καλύτερα του νούμερα μέχρι τότε, με 18,2 πόντους ανά αγώνα (54% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα), 2,4 ασίστ και 0,6 κλεψίματα.

Ο ταλαντούχος guard είχε βρει τον εαυτό του, ενώ το γεγονός ότι έγινε τόσο νέος πατέρας, εκτός από πιο ώριμο, τον έκανε και να έχει «φτερά στα πόδια»!

Αφήνοντας στην άκρη τις φιλοδοξίες του για το ΝΒΑ και θέλοντας να είναι σωστό πρότυπο για την κόρη του Jazmine, ο Foster, γύρισε για την τελευταία του χρονιά στο Creighton, εκτός των άλλων για να πάρει το πτυχίο του στην Ποινική Δικαιοσύνη (Criminal Justice)…

Μια χρονιά αποκάλυψη για τον ίδιο, καθώς με 19,8 πόντους ανά αγώνα (54% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα – career high), αποτέλεσε τον ηγέτη του Κολεγίου!

Στα highlight του, συγκαταλέγεται άλλο ένα νικητήριο καλάθι, απέναντι στο De Paul, ωστόσο η σεζόν έκλεισε με έναν απρόσμενο τρόπο.

Στον 1ο γύρο του NCAA Tournament, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, ο Foster θα καλούταν να αντιμετωπίσει την παλιά του ομάδα και τον προπονητή, που τον έδιωξε.


Η απόδοση του κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (μόλις 5 πόντοι), γεγονός το οποίο στοίχισε στο Creighton ένα σκληρό αποκλεισμό…

Ωστόσο, ο Foster βγήκε «νικητής», αποδεχόμενος ουσιαστικά τα λάθη του παρελθόντος και αγκαλιάζοντας μετά τον αγώνα τον Weber, σε μια κίνηση που τον εξιλέωσε.

Το καλοκαίρι του 2018, τον βρήκε να συμμετέχει, ως undrafted, στο Summer League με το Sacramento, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει καμία ομάδα του ΝΒΑ να τον εμπιστευθεί…

Έτσι, σε μια περίεργη απόφαση, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, στο πρωτάθλημα της Ν. Κορέας (από όπου και τα στιγμιότυπα), όπου ήταν 4ος σκόρερ με 25 πόντους μ.ο. ανά αγώνα.


Στο τέλος της περσινής περιόδου αγωνίστηκε για λίγο και στο Λίβανο, προτού εντοπιστεί από τα radar (στο Summer League με τους Magic), της Hapoel Holon, η οποία έψαχνε ένα scorer - ηγέτη για την περιφέρεια!

Στη Holon, όσοι παρακολουθείτε BCL, θα έχετε διαπιστώσει ότι ο Foster πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν (17,4 πόντοi μ.ο. - 10ος σκόρερ μέχρι σήμερα), οδηγώντας την Ισραηλινή ομάδα στην προσπάθεια της για πρόκριση στη φάση των 16, ενώ και στη Winner League είναι από τις αποκαλύψεις της φετινής περιόδου (20,6 πόντοι μ.ο. - 3ος σκόρερ μέχρι σήμερα πίσω από τον James Young, μια εξαιρετική περίπτωση swingman).

Ήδη ο Foster έχει κάνει το statement του στα Ευρωπαϊκά γήπεδα και αναμένεται σιγά, σιγά να αρχίσει να απασχολεί μεγαλύτερες ομάδες, με το συμβόλαιο του να λήγει το καλοκαίρι…

PROFILE
Ο Foster έχει ύψος 1,91 με wingspan 1,96. Το εντυπωσιακό στοιχείο πάνω του είναι η δύναμη (93 κιλά) και η έκρηξη του!

Με ταχύ πρώτο βήμα, είναι εξαιρετικά ικανός slasher και finisher κοντά στο καλάθι, καθώς δε φοβάται την επαφή. Πολύ αθλητικός guard, στοιχείο που πάντα ο κόουτς Μπαρτζώκας ήθελε να έχει στις ομάδες του…

Είναι καλός σουτέρ τόσο off dribble, όσο και spot, με σωστή μηχανική. Ωστόσο, θεωρείται ο ορισμός του streaky shooter, δηλαδή στην καλή του βραδιά θα είναι εύστοχος, ενώ στην κακή του θα τα «σπάσει», χωρίς να σταματήσει…

Η αστάθεια, λοιπόν, ειδικά αν κάνει το βήμα για το υψηλότερο επίπεδο, είναι ένα από τα μειονεκτήματα του.

Ένας άλλος παράγοντας, που δεν τον έχει βοηθήσει να σταδιοδρομήσει, στο βαθμό που θα μπορούσε, είναι η αδυναμία του στη δημιουργία, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας shooting guard με προσωπική φάση, ο οποίος δε διαβάζει ιδιαίτερα την πάσα μέσα στο παιχνίδι…


Τα scouting reports στις ΗΠΑ σημειώνουν ότι με ύψος, που παραπέμπει σε point guard, ήδη θα έπρεπε ο Foster να έχει ανεπτυγμένα playmaking skills, για να είναι ένας πιο ολοκληρωμένος παίκτης.

Στην άμυνα ενώ διαθέτει τα φυσικά προσόντα, δεν μπορεί να λογιστεί ως top defender, χωρίς όμως να είναι και αδιάφορος. Θα κυνηγήσει το κλέψιμο, θα παίξει προσωπική άμυνα και θα βγει σε βοήθειες, παρόλο που το μπασκετικό iq του στο διάβασμα των φάσεων θέλει δουλειά ακόμα.

Συνολικά, ο Foster είναι ένας αθλητικός scorer, που μπορεί και να σουτάρει και να κάνει drive με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας επιθετικό όπλο για την ομάδα του.

Είναι 2-way combo guard, ο οποίος μπορεί να υπηρετήσει με επιτυχία το 3&D profile, που πιθανόν να έχει στο μυαλό του ο Μπαρτζώκας, αρκεί να έχει δίπλα του έναν εγκεφαλικό point guard, που θα τον συμπληρώνει!

ΕΝΤΑΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Είναι νωρίς, για να κάνουμε πρόβλεψη για το ρόστερ του Ολυμπιακού τη νέα περίοδο, αλλά αν υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε τα 3 από τα 5 κομμάτια του περιφερειακού puzzle (Κόνιαρης, Σπανούλης, Λαρεντζάκης ;), τότε για τις δύο εναπομείνασες θέσεις, θα χρειαστούν παίκτες, με καλή δημιουργία, σκορ και κυρίως αθλητικότητα.

Αν (ελπίζω) το «καλό» πακέτο πάει σε ένα top PG, που θα αποτελεί τον … κυβερνήτη της ομάδας και αυτόν που θα παίρνει τις αποφάσεις, ένας combo guard, με χαμηλό κασέ, αλλά υψηλό ταβάνι, είναι απαραίτητος!

Ο Foster συνδυάζει τα αθλητικά προσόντα, με καλό παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια και ανεπτυγμένο το ένστικτο της προσωπικής φάσης και του σκορ, στοιχεία τα οποία λύνουν τα χέρια για έναν προπονητή, καθώς μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τύπους guard.


Ο Foster, έχει δείξει από τη θητεία του στη Holon, ότι είναι παίκτης με winning mentality, που δε φοβάται την ευθύνη.

Το αθλητικό του πακέτο και το ταλέντο στο σκοράρισμα με πολλούς τρόπους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά assets για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό…

Αν π.χ. στο φετινό roster είχε επιλεγεί στη θέση του Punter, σκεφτείτε πόσο πιο λειτουργικό θα ήταν το back court των ερυθρόλευκων, καθώς θα μπορούσε να αγωνιστεί ως off guard σε δίδυμα και με το Σπανούλη και με το Rochestie στον άσο, ή ακόμα και με τον Κόνιαρη, με τον ίδιο ως βασικό ball handler.

Σε γενικές γραμμές, ο Foster, ως 2-way guard που είναι, θεωρώ ότι εφόσον τακτικά είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί Euroleague material και αξίζει μια ευκαιρία!

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ: Ο Foster στη Holon είναι υπό την καθοδήγηση του Στέφανου Δέδα. Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε ότι ο Έλληνας προπονητής, ως assistant το 2014 στην Gaziantepspor του Zdovc, ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Higgins και το βοήθησε να ανέβει επίπεδο. Μπορεί ο Foster, να μην έχει το versatility του συμπατριώτη του, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι και ο Cory ως σκόρερ πρωτοσυστήθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινό!

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΜΟΙΑΣΕΙ: Βλέποντας πολλούς αγώνες του Foster τον τελευταίο καιρό, το στυλ του στα drive, τα floaters – καμινάδες και η «μαγική» σύνδεση του με το καλάθι, μου θύμισαν τον Andrew Goudelock! Νωρίς για να γίνουν συγκρίσεις, ωστόσο τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι, ο Foster ίσως μπορεί να φθάσει στο status του πάλαι ποτέ super scorer των Ευρωπαϊκών γηπέδων…

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ: Ένας παίκτης, που ήρθε με περγαμηνές από το NBA και με την ταμπέλα του 2-way guard με έφεση στο σκοράρισμα, είναι ο Sean Kilpatrick. Όμως, τόσο στη θητεία του στον Παναθηναϊκό, όσο και φέτος στην Buducnost, δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες και ας ελπίσουμε, να μη συμβεί το ίδιο με το Foster, αν και όταν κάνει το βήμα στο higher level.

Πηγές:
https://www.cbssports.com/college-basketball/news/how-a-dismissal-fatherhood-and-creighton-helped-marcus-foster-reclaim-his-passion/

https://eu.usatoday.com/story/sports/ncaab/2018/03/16/ncaa-tournament-evolution-creighton-marcus-foster-comes-full-circle-kansas-state/434443002/

https://www.espn.com/mens-college-basketball/story/_/id/18211931/creighton-bluejays-marcus-foster-finds-fresh-start-falling-bruce-weber-kansas-state-wildcats

https://www.nba.com/magic/marcus-foster-strengths-20190703

http://sportsrabbi.com/the-lead-point-it-all-comes-down-to-stopping-other-teams-marcus-foster-leads-holon-in-champions-league-play-against-manresa/

https://www.nbascoutinglive.com/marcus-foster-scouting-report/

https://www.sportime.gr/tops/specials/stefanos-dedas-o-koouts-pou-ektoxevi-karieres/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου