Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

EUROLEAGUE 2019-20: POTENTIAL RANKINGS & SCHEDULE DIFFICULTY


Η Euroleague βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς 14 αγωνιστικές έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση μιας συναρπαστικής Regular Season! 

Παρόλο, που διαφαίνεται ότι κάποιες ομάδες έχουν εδραιωθεί σε θέσεις ισχύος, τόσο για το πλεονέκτημα έδρας, όσο και για την πρόκριση στην 8άδα, η εμπειρία από τις προηγούμενες περιόδους και ειδικά από την περσινή, κατά την οποία οι Παναθηναϊκός και Zalgiris, με ένα ντεμαράζ τις τελευταίες αγωνιστικές, πήραν … την μπουκιά από το στόμα των Ολυμπιακού και Armani, μας κάνει επιφυλακτικούς ακόμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όσον αφορά στην τελική κατάταξη.

Σίγουρα, κάποιες ομάδες, με την ποιότητα του ρόστερ και τη δυναμική τους, φαντάζουν ως αδιαφιλονίκητα φαβορί, για μια θέση π.χ. στην πρώτη 5άδα, ωστόσο σημαντικό ρόλο στη συνέχεια, θα διαδραματίσει, εκτός από τους αστάθμητους παράγοντες (π.χ. τραυματισμοί ή/και ντεφορμάρισμα), το υπολειπόμενο πρόγραμμα τους…

Με τη βοήθεια, λοιπόν των Dynamic Rankings και του Schedule Difficulty, για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν, θα επιχειρήσω να κάνω μια μίνι - ανάλυση, για το τι επιφυλάσσουν οι επόμενες 14 αγωνιστικές σε κάθε ομάδα και που αναμένεται να καταλήξει τελικά η μπίλια!


Λίγο κάτω από τις παρυφές της 8ης θέσης, βρίσκεται και ο Ολυμπιακός, ο οποίος με πολλά σκαμπανεβάσματα φέτος και αλλαγές, φαίνεται να έχει μια τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει την πρόκριση, εκμεταλλευόμενος και τα στραβοπατήματα των άλλων διεκδικητών, την ίδια ώρα που ένα νέο μεταγραφικό σαφάρι, για guard και center, είναι σε εξέλιξη…

Προτού προχωρήσουμε στο ζουμί, μια πρώτη ανάγνωση, ειδικά όσον αφορά στο στόχο του Ολυμπιακού, είναι ότι η τάση που διαμορφώνεται μέχρι τώρα, «δείχνει» πιθανή πρόκριση στις 17 νίκες (δηλαδή με συντελεστή 0), ενώ οι 18 νίκες (ν + 1) επαρκούν με βάση τα σημερινά δεδομένα, δίνοντας εκτός απροόπτου, σίγουρα ένα εισιτήριο για τα Ρ/Ο.

Ας δούμε όμως λεπτομερώς τι μέλλει γεννέσθαι από εδώ και πέρα, χωρίζοντας την ανάλυση, ανά κατηγορίες, ανάλογα με τη βαθμολογική θέση – στόχο κάθε ομάδας.

THE BIG 5


ANADOLU EFES 
Η Efes έχει το καλύτερο ρεκόρ και στην actual βαθμολογία (17 – 3) και στα Dynamic Rankings (+ 6).

Με 9 νίκες σε σύνολο 11 αγώνων εντός έδρας και 8/9 μακριά από το γήπεδο της, είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων.

Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα στη συνέχεια (6 εκτός έδρας στους επόμενους 7 αγώνες), το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική της θέση.

Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, οι 26 - 28 νίκες στο φινάλε, είναι εντός των δυνατοτήτων της.

REAL MADRID
Η Βασίλισσα έμεινε λίγο πίσω στο κυνήγι της πρωτιάς, μετά το 0/2 τη διπλή εβδομάδα, που πέρασε.

Αήττητη στην έδρα της (10/10) και με ποσοστό 50% εκτός έδρας (5/10), αποτελεί και αυτή βαρύ χαρτί για την πρώτη δυάδα!

Το υπόλοιπο της πρόγραμμα είναι ισορροπημένο (7 εντός – 7 εκτός), ενώ πολλά θα κρίνει το επόμενο ζευγάρι αγώνων της (Efes εντός, Maccabi εκτός), όπου πιθανό 2x2, θα τη βάλει … καβάλα στο άλογο για την κορυφή!

Τα προγνωστικά, «δείχνουν» ρεκόρ νικών γύρω στο 70% – 75%, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα της χαρίσει το πλεονέκτημα.

BARCELONA
Οι Blaugrana ξεπέρασαν τη μίνι - αγωνιστική κρίση, με ένα κομβικό διπλό επί της Fenerbahce, εδραιώνοντας τη θέση τους στην πρώτη τριάδα των Dynamic Rankings.

Με 8 εντός έδρας παιχνίδια (τα δύο επόμενα με Ερ. Αστέρα και Ζενίτ) και 6 εκτός, η Barcelona είναι από τις πλέον ευνοημένες του υπολειπόμενου προγράμματος, καθώς θα αντιμετωπίσει κυρίως ομάδες από τα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας στη συνέχεια.

Ρεαλιστικός στόχος, είναι να πετύχει 9 – 11 νίκες ακόμα και να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα, όσον αφορά στην κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας.

MACCABI
Η ομάδα του Λαού έχει ξεκινήσει δυναμικά και μόνο η ατυχία της, με τους τραυματισμούς, δείχνει ικανή να της στερήσει μια θέση στην πρώτη 4άδα.

Μετά τη Real, είναι η μόνη αήττητη ομάδα εντός έδρας (10/10), ενώ και οι 4 εκτός έδρας νίκες της, της έχουν δώσει σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα του πλεονεκτήματος έδρας!

Έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια (schedule difficulty 27%) από το Big 5 και θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό για να διατηρήσει τα κεκτημένα.

CSKA
Η ΤΣΣΚΑ βιώνει μια διαφορετική RS φέτος, όπως είχε προβλεφθεί, καθώς οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ της, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Clyburn, χάλασαν τη συνοχή της, που ανέκαθεν αποτελούσε τον οδηγό της, στέλνοντας τη συνήθως σε μια εκ των πρώτων δύο θέσεων.

Με ρεκόρ 8 – 2 εντός (οι δύο ήττες της είναι από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!) και 6 – 4 εκτός, δεν επιδεικνύει τη σταθερότητα προηγούμενων ετών, γεγονός που μόνο σιγουριά δεν προσφέρει για το πλεονέκτημα έδρας…

Αν καταφέρει στις επόμενες 11 αγωνιστικές (7 εντός – 4 εκτός) να πάρει κεφάλι από τη Maccabi, πριν φθάσει στο φινάλε των δύσκολων εκτός έδρας αγώνων (3 στη σειρά), ίσως να είναι το φαβορί για την 4η θέση και το πλεονέκτημα!

PLAY OFF FAVOURITES


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Εδώ βρίσκουμε τις ομάδες, που βρίσκονται ένα «κλικ» πιο μπροστά από τις ανταγωνίστριες τους.

Μία εξ αυτών είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος με ρεκόρ 8 – 3 εντός και 4 – 5 εκτός, είναι από τους front runners των Ρ/Ο. Έχοντας βατό πρόγραμμα τις επόμενες 5 αγωνιστικές, πριν ξεκινήσει ο Γολγοθάς έπειτα, αν διατηρηθεί στο συντελεστή +1 και μπορέσει να κοιτάξει προς το +2, θα είναι το φαβορί για την 6η θέση.

Ωστόσο, οι αγωνιστικές του επιδόσεις, κυρίως αμυντικά, δεν προσφέρουν την απαιτούμενη σιγουριά! Βάσει της εικόνας του τωρινού του ρεκόρ, μια συγκομιδή 6 – 8 νικών κρίνεται ρεαλιστική στη συνέχεια, οδηγώντας τον στη χειρότερη των περιπτώσεων στην 7η θέση.

Θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσει να κοιτάξει υψηλότερα απο την 6η θέση, εκτός και αν η βελτίωση του είναι τόσο μεγάλη, που του επιτρέψει να κάνει ένα – δύο μεγάλα διπλά…

VALENCIA
Οι Νυχτερίδες, μετά το κακό τους ξεκίνημα με 5 σερί ήττες, έχουν ρεκόρ 10 – 5, που τους έχει οδηγήσει στην 7η θέση των actual και Dynamic Rankings!

Με ρεκόρ 6 – 3 εντός και 4 – 7 εκτός είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις και βάσει, τόσο της φόρμας, όσο και του υπολειπόμενου προγράμματος της, η Valencia δείχνει ότι μπορεί να κυνηγήσει το όνειρο της πρόκρισης στα Ρ/Ο μετά από πολλά χρόνια…

Η επόμενη 6άδα αγώνων είναι πρόκληση, με μια σειρά από δύσκολα παιχνίδια, όπου θα πρέπει να φύγει με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Εκτιμώ ότι ο τωρινός ρυθμός νικών της δύσκολα θα συνεχιστεί και σταδιακά θα μετατραπεί σε outsider για την πρόκριση. 

ARMANI MILAN
Η Αρμάνι ξεκίνησε καλά στη φετινή διοργάνωση, πριν κάνει κοιλιά εδώ και ένα μήνα (νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι).

Και φέτος, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ωστόσο το ποιοτικό και βαθύ της ρόστερ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει το ευκολότερο πρόγραμμα από τις διεκδικήτριες της πρόκρισης (29%), αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας, ότι ο πολυπόθητος στόχος θα επιτευχθεί!

ΚΗΙΜΚΙ
Άλλη μια ομάδα – ασανσέρ, η οποία είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο! Οι εντός έδρας γκέλες των τελευταίων αγωνιστικών, περισώθηκαν κάπως από το θρίαμβο επί της Real…

Με συντελεστή – 1 και μόλις 2 εκτός έδρας νίκες για 3 εντός έδρας ήττες, χρειάζεται μια μικρή υπέρβαση τις επόμενες αγωνιστικές.

Με 7 εντός έδρας αγώνες στην συνέχεια (εκ των οποίων οι 3 μόνο θεωρούνται βατοί) και επισκέψεις σε δύσκολα γήπεδα, η Khimki πρέπει να ελπίζει και σε γκέλες των υπόλοιπων διεκδικητών, αν θέλει να νιώθει ασφαλής για την πρόκριση.

PLAY OFF OUTSIDERS


ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ
Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, που φαίνεται ότι θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της στη συνέχεια, έστω και αν το 0/2 στο Βελιγράδι τη διαβολοβδομάδα, λογικά θα της στοιχίσει…

Με 6 μόλις παιχνίδια πλέον στο γήπεδο της (τα 5 με ομάδες 8άδας) και 8 μακριά από αυτό, έχει schedule difficulty 40%, το οποίο ίσως σταθεί απαγορευτικό για πρόκριση!

FENERBAHCE
Η Fenerbahce, παρόλο που πριν την έναρξη της φετινής Euroleague, ήταν από τα φαβορί για κατάληψη ακόμα και του πλεονεκτήματος έδρας, έχει φθάσει να παίζει πλέον την υπόθεση πρόκριση σε λίγες ζαριές.

Η αδυναμία της να διαφυλάξει το γήπεδο της (ρεκόρ 5 – 5) και οι μόλις 3 εκτός έδρας νίκες της, την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, πλέον έχει κατέβει από το … βουνό και το υπολειπόμενο πρόγραμμα της φαίνεται σαν πεδιάδα!

Τα εκτός έδρας παιχνίδια της είναι με ομάδες που βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία, ενώ και οι αγώνες στο γήπεδο της, για μια καλή Φενέρ, είναι αρκετά βατοί.

Επίσης, είναι από τα σύνολα που έχουν μεγάλο ταβάνι, άρα αν μπορέσει να σταθεροποιήσει την απόδοση της σε υψηλά στάνταρ, θα έχει καλές πιθανότητες για την πρόκριση…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Οι ερυθρόλευκοι φέτος, θυμίζουν το τρενάκι του τρόμου, με απότομα ανεβάσματα στην απόδοση τους και μεγάλες νίκες και εξίσου κατακόρυφες πτώσεις και απογοητευτικές ήττες!

Η έλευση Μπαρτζώκα έφερε νέα πνοή, ωστόσο αν δε συνδυαστεί με ενίσχυση και ένα καλό σερί 3 – 4 νικών, που εκτός από βαθμολογική ανάσα, θα δώσει και ψυχολογικό boost, δεν μπορώ να σκεφθώ με ποιον άλλο τρόπο θα έρθει η είσοδος στην 8άδα.

Όσο η πρόκριση κρίνεται στις 17 νίκες (με πτωτικές τάσεις μάλιστα), τόσο ο Ολυμπιακός θα κρυφοκοιτάει την 8η θέση, ελπίζοντας και σε γκέλες των αντιπάλων του. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να φθάσει η ομάδα σε αυτό το ρεκόρ, αλλά όσο ζούμε, ελπίζουμε!

BASKONIA
Άλλη μια απογοήτευση της φετινής Euroleague, είναι η Baskonia. Με λίγες καλές νίκες και πολλές κακές ήττες, φαίνεται να χάνει το τρένο της πρόκρισης…

Οι ελπίδες της προέρχονται πιο πολύ από το υπόλοιπο πρόγραμμα της (8 εντός και 6 εκτός), παρά από την αγωνιστική της εικόνα, που σε μεγάλο βαθμό κρίνεται προβληματική.

Αν δε γράψει απώλειες στα επόμενα 4 εντός έδρας παιχνίδια της και καταφέρει να κάνει ένα ανέλπιστο διπλό, ίσως καταφέρει να μείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Η εκτίμηση μου; Χωρίς ενίσχυση, εξαιρετικά δύσκολο!

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ


ALBA
Ο τίτλος δικαιολογεί πλέον το ρόλο των 5 τελευταίων ομάδων της κατάταξης.

Η Alba με τα δύο της διπλά σε ΣΕΦ και Βελιγράδι, κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε Ολυμπιακό και Ερ. Αστέρα αντίστοιχα.

Παρόλο που θεωρητικά διατηρεί ελπίδες, θεωρώ ότι είναι δύσκολο η Alba να συνεχίσει σε τροχιά 8άδας.

Το πρόγραμμα βοηθάει μεν (8 εντός – 6 εκτός), ωστόσο θα κληθεί να παίξει παιχνίδια, ειδικά στο Βερολίνο, με δύσκολους αντιπάλους, όπου απαγορεύεται η ήττα και ακόμα δε φαίνεται να έχει το μέταλλο, να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους πίεση…

VILLEURBANNE
Η ομάδα από τα προάστια της Λυών, έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την 8άδα και πλέον φαίνεται ότι το όνειρο, αρχίζει να σβήνει…

Με ένα πρόγραμμα – βουνό στη συνέχεια (43%), με 6 αγώνες εντός έδρας και 8 εκτός, δε φαίνεται ικανή να μπορεί να ακολουθήσει τις ομάδες, που κυνηγάνε ακόμα την πρόκριση και μοιραία θα περιοριστεί, σε ένα, όσο το δυνατόν τιμητικότερο, πλασάρισμα.

ΖΕΝΙΤ
Η σταχτοπούτα του φετινού θεσμού, πληγώνεται από την έδρα της, όπου με μόνο 2 νίκες, δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά…

Με το πιο δύσκολο πρόγραμμα από τους 18 μονομάχους (44%) και επισκέψεις σε δύσκολα γήπεδα, φαντάζει πλέον από τα φαβορί για μία από τις δύο τελευταίες θέσεις.

BAYERN
Η ομάδα από τη Βαυαρία ξεκίνησε με όνειρα χίλια, αλλά η μέτρια στελέχωση της τελικά την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Παρόλο που το πρόγραμμα της, δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, για κάποιες νίκες, που θα την απομακρύνουν από τον πάτο, δε φαίνεται να έχει βλέψεις για κάτι παραπάνω, από το να «χτίσει» για την επόμενη σεζόν…

ZALGIRIS
Το καμάρι της Λιθουανίας, θα αποπειραθεί και φέτος για ένα επικό comeback στο φινάλε, όμως η συνολική της εικόνα, σε συνδυασμό με το υπολειπόμενο πρόγραμμα (6 εντός και 8 εκτός), δεν προϊδεάζουν για την ίδια κατάληξη.

Σίγουρα, η Zalgiris δε θα τα παρατήσει, σίγουρα θα κάνει κάποιες μεγάλες νίκες, οι οποίες θα πληγώσουν τους αντιπάλους της (ας ελπίσουμε όχι και τον Ολυμπιακό), αλλά δε φαίνεται με ποιο τρόπο, αυτό το ρόστερ, θα μπορέσει να κάνει μίνιμουμ 11 νίκες σε 14 παιχνίδια, για να διεκδικήσει την πρόκριση… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου