Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΑΣΟΥ ΣΤΗ FREE AGENCY TOY NBA


Φθάσαμε αισίως στα μισά του καλοκαιριού και τις προηγούμενες μέρες υπήρξε κινητικότητα στα του σχεδιασμού της ομάδας για τη νέα περίοδο, με αποχωρήσεις (Μάντζαρης, Goss), νέα αποκτήματα (Wade Baldwin IV), ανανεώσεις (Σπανούλης), αλλά και προτάσεις της ΤΣΣΚΑ για το Milutinov.

Πλέον, οι ερυθρόλευκοι ετοιμάζονται για το μεταγραφικό ντεμαράζ (με τη διαφαινόμενη παραμονή του Σέρβου center, μετά το ενδιαφέρον της ΤΣΣΚΑ για τον Bender), έχοντας στο στόχαστρο τους ένα PG και ένα PF, προκειμένου να ολοκληρωθεί, μαζί και με κάποιους Έλληνες σε βοηθητικούς ρόλους, το puzzle του νέου ρόστερ!

Επί του πιεστηρίου, πριν λίγο ανακοινώθηκε ξαφνικά η μεταγραφή του Ethan Happ ενός κολεγιόπαιδα  23 ετών, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, δίχως επαγγελματική εμπειρία.

Ένας all around F/C, ο οποίος ας ελπίσουμε να είναι μια συμπληρωματική κίνηση (θυμίζει εκείνη του Matt Howard το καλοκαίρι του 2011), που απλά θα δώσει βάθος στον πάγκο...

Αρκετά όμως με το Happ, ας επικεντρωθούμε στο back court, που είναι και το θέμα της ανάλυσης μας, ελπίζοντας σε προσθήκη ενός ποιοτικού guard, που δεν έχει "ακουστεί".

Μέχρι τώρα, με εξαίρεση τον Paul, όλες οι υπόλοιπες κινήσεις ήταν αθόρυβες και εκπλήξεις, καθώς κανένα όνομα από τους εκλεκτούς του Blatt δεν είχε διαρρεύσει.


Όσον αφορά στην περιφέρεια, λοιπόν, η απόκτηση του Baldwin ήρθε να δώσει αθλητικότητα, ενέργεια, προσωπική φάση και άμυνα.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν την περιμέναμε. Ο Baldwin ηλικιακά είναι κοντά στον Goss μεν, το στυλ παιχνιδιού τους διαφέρει σημαντικά δε, καθώς εκείνος είναι combo guard, με όχι τόσο ανεπτυγμένο το ένστικτο της δημιουργίας, σε αντίθεση με τον pass first play maker, Goss…

Συνεπώς και ενώ τις τελευταίες ώρες αρχίζουν να κυκλοφορούν σενάρια για παίκτες free agents από το NBA με υψηλό κασέ (Jerian Grant) και σε καλή ηλικία, είναι κατάλληλο το timing για να ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις, δημιουργικών (και όχι μόνο) point guards, που δεν έχουν "ακουστεί" και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το “κερασάκι” στην … τούρτα του back court του Ολυμπιακού!

1. TREY BURKE
Η πιο ποιοτική και συνάμα πιο δύσκολη, θα έλεγα σχεδόν απίθανη περίπτωση, είναι του Trey Burke, του ταλαντούχου play maker ο οποίος πριν λίγες μέρες έμεινε ελεύθερος από το Dallas και παρά το ενδιαφέρον των Lakers, δεν έχει βρει ακόμα ομάδα.

Ο 27 χρονών Burke έχει ύψος 1,86 με wingspan 1,98. Είναι ένας all around guard με έφεση τόσο στη δημιουργία (κατέχει το ρεκόρ ασίστ για μια σεζόν στους Michigan Spartans με 260 σε 39 αγώνες), όσο και στην εκτέλεση χάρις στο καλό μακρινό του σουτ (ποσοστό καριέρας 34% σε 6 χρόνια και 361 παιχνίδια στη RS του ΝΒΑ) και το πλούσιο offensive skillset που διαθέτει (drive, pull up jumpers, off dribble shooting).
https://www.nbadraft.net/players/trey-burke

Πρόκειται για έναν παίκτη που είχε επιλεχθεί στο νούμερο 9 του «φτωχού» draft του 2013 (ο Anthony Bennett στην κορυφή), πάνω από ονόματα όπως ο CJ McCollum, ο Αντετοκούνμπο και ο Larkin! Υπήρξε το βασικό PG των Utah Jazz για μια διετία, κάνοντας δίδυμο στο back court με τον Alec Burks, σε μια ομάδα που εκείνη την εποχή ήταν σε rebuilding mode…

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς όσο οι Μορμόνοι αύξαναν τη δυναμική τους (τη σεζόν 2015 - 16 έχασαν τα Ρ/Ο για μία μόνο νίκη) και «φόρτωναν» το ρόστερ τους (την εν λόγω αγωνιστική περίοδο είχαν προσθέσει έναν play maker που θα δούμε αμέσως μετά, το Shelvin Mack), τόσο και ο ρόλος του Burke περιοριζόταν.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2016 έγινε ανταλλαγή, καταλήγοντας στην Washington, όπου έμεινε μια σεζόν με καλά νούμερα (career high το 44% στα τρίποντα), έχοντας τον άχαρο ρόλο του back up του «πολύ» John Wall.

Με τη λήξη του 4ετούς rookie συμβολαίου του, έμεινε ελεύθερος για να καταλήξει στους NY Knicks (στο gif βλέπετε συνεργασία του με τον Isaiah Hicks), όπου μοιραζόταν τη θέση του play maker με τον ταλαντούχο Ntilikina.

Σε μια μέτρια (επιεικώς) ομάδα, ο Burke παρά τις καλές του εμφανίσεις, φάνηκε να χάνει τα κίνητρα του (θεωρείται παίκτης – ηγέτης που θέλει να νικάει) και πέρασε ακόμα και από την G League…


Τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλαξε άλλη μια ομάδα, καθώς στα πλαίσια της ανταλλαγής του Porzingis, βρέθηκε στους Mavericks, όπου έκλεισε τη σεζόν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, εκτός του αν θέλει να κάνει το βήμα για την Ευρώπη, αν θα δεχθεί ένα δευτερεύοντα ρόλο σε μια ομάδα του ΝΒΑ με χαμηλές φιλοδοξίες, καθώς σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές που θα του χτυπήσουν την πόρτα, ψάχνοντας έναν ποιοτικό point guard, που δε θα «πιάνει» πολύ χώρο στο salary cap (το τελευταίο του συμβόλαιο στο ΝΒΑ ήταν στα $1,8 εκατ.).


Σε διαφορετική περίπτωση γιατί να μην προτιμήσει τη λύση της Ευρώπης, σε μια ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό και ο ίδιος θα είναι πρώτο βιολί;


ΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ: 
◇Leadership / Winning mentality
◇Court vision
◇Perimeter shooting
◇Iso game

2. SHELVIN MACK
Άλλος ένας εξαιρετικός PG που είναι free agent τη φετινή off season, όχι τόσο φαντεζί όσο ο Burke, αλλά πιο κοντρολαρισμένος και ιδανικός για set παιχνίδι, είναι ο Shelvin Mack.

Στα 29 του, με ύψος 1,88 και εντυπωσιακό «άνοιγμα χεριών» 2,04 (κρατήστε το αυτό, γιατί και ο Paul αλλά πολύ περισσότερο ο Baldwin φημίζονται για το wingspan τους), ο Mack ήταν για το NBA ανέκαθεν ο ρολίστας play maker, αυτός που ερχόταν από τον πάγκο να αλλάξει το ρυθμό και να δώσει λύσεις με το καλό του σουτ…
https://www.nbadraft.net/players/shelvin-mack

Επιλογή των Wizards στο νούμερο 34 του draft του 2011, πέρασε την πρώτη του διετία στο NBA μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» με πολλά περάσματα από την D League.

Τελικά, βρήκε την μπασκετική Ιθάκη του στην Atlanta, όπου έμεινε για περίπου 3 σεζόν, αποτελώντας την «ήρεμη δύναμη» στο back court των Hawks, το δεύτερο πόλο πίσω από το Schroeder.

Σε μια πολύ καλή ομάδα (πρωτοστατούντων των Horford και Millsap), ο Mack πέρασε τα πιο παραγωγικά του χρόνια, αγωνιζόμενος σταθερά και με καλά νούμερα…


Ωστόσο μια περίεργη απόφαση του front office της Atlanta, σε μια τριπλή ανταλλαγή (όπου οι Bulls πήραν ένα draft pick 2ου γύρου και οι Hawks το βετεράνο Kirk Hinrich), ο Mack βρέθηκε στους κερδισμένους της υπόθεσης Utah Jazz (έδωσαν μόνο ένα draft pick), μαζί με τον Burke!

Στην Utah έμεινε 1,5 σεζόν, έχοντας μάλιστα σημαντικό ρόλο σe μια ομάδα που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των Ρ/Ο της Δύσης το 2017 (πριν αποκλειστεί με sweep από τους μετέπειτα πρωταθλητές Warriors)…


Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 έμεινε free agent, χάρις στο profile του (εργατικός point guard – ομάδας, με δημιουργικές ικανότητες και καλό σουτ), δε δυσκολεύτηκε να βρει ομάδα, αγωνιζόμενος στο γνωστό του ρόλο με τους Orlando Magic.

Πέρσι, πέρασε το πρώτο μισό της σεζόν στους Grizzlies (back up point guard του Mike Conley), βοηθώντας με την εμπειρία του μια ομάδα γεμάτη τραυματισμούς.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά υπήρξε αντικείμενο ανταλλαγής, αυτή τη φορά με τους Hawks στον αντίστροφο ρόλο, οι οποίοι έστειλαν στο Memphis τον Tyler Dorsey!

Στην Atlanta δεν αγωνίστηκε, καθώς έμεινε αμέσως ελεύθερος και έτσι ο Mack έκλεισε τη … χειρότερη σεζόν της καριέρας του, αγωνιζόμενος μόλις σε 4 παιχνίδια των Hornets, οι οποίοι τον υπέγραψαν με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου.

Πλέον είναι ξανά ελεύθερος και χωρίς να έχει προσελκύσει ενδιαφέρον κάποιας ομάδας από το NBA (ενώ και το κασέ του δεν είναι απαγορευτικό, $1-$1,5 εκατ.), δεν αποκλείεται να εξετάσει επιλογές και από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού…


ΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ:
♧Balanced offensive game
♧Play making skills
♧Perimeter shooting
♧Defensive abilities

3. LORENZO BROWN
Ο επόμενος που μπαίνει στο μικροσκόπιο μας, είναι ένας γυρολόγος παίκτης, ο οποίος είχε ακουστεί για τη χειμερινή ενίσχυση της ομάδας, πριν τελικά επιλεγεί ο Briante Weber.

Ο Brown είναι ένας διαφορετικού τύπου guard από τους προηγούμενους, καθώς πρόκειται για εγκεφαλικό play maker με εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες, του οποίου το αγωνιστικό profile ταιριάζει πολύ στο Ευρωπαϊκό «σκεπτόμενο» μπάσκετ!
https://www.nbadraft.net/players/lorenzo-brown

Στα 29 του χρόνια και με ύψος 1,96 (wingspan στα 2,02), είχε τριετή κολεγιακή καριέρα στο North Carolina State, όπου όντας ουσιαστικός και συνεπής στο παιχνίδι του έκανε αθόρυβη, αλλά χρήσιμη δουλειά…

Επιλέχθηκε στο τέλος του δεύτερου γύρου του draft του 2013 (νούμερο 52) από τους Sixers, οι οποίοι ήθελαν βάθος στον άσο. Στη rookie season του στη Philadelphia αγωνίστηκε λίγο, περνώντας αρκετό χρόνο στη θυγατρική ομάδα στην D League, τους Delaware 87ens.

Όντας free agent το καλοκαίρι του 2014, συμφώνησε με τη Venezia, χωρίς ωστόσο να έρθει στην Ευρώπη, καθώς δεν πέρασε τα ιατρικά τεστ.

Ξεκίνησε τη σεζόν στην D League, ώσπου στις αρχές του 2015 βρήκε ένα 10ήμερο συμβόλαιο στους χτυπημένους από τραυματισμούς Timberwolves, το οποίο στην πορεία έγινε μόνιμο.


Ο Brown στη Minnesota έδειξε ψήγματα από το ταλέντο του, αγωνιζόμενος σε 29 παιχνίδια (19’ συμμετοχής κατά μ.ο.), έχοντας 4,2 πόντους με 43% στα σουτ εντός παιδιάς (21% από το τρίποντο, καθώς το μακρινό σουτ δεν είναι το φόρτε του), 3,1 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα.

Ωστόσο, το καλοκαίρι έμεινε ξανά ελεύθερος και επέλεξε εκ νέου την D League, που για άλλη μια φορά τον οδήγησε στο NBA, μέσω δύο 10ήμερων συμβολαίων με τους Phoenix Suns…

Το 2016 ενώ είχε συμφωνήσει με την Unics Kazan, για να τη βοηθήσει στην προσπάθεια της στην Euroleague, κόπηκε ξανά στα ιατρικά, με αποτέλεσμα να πάρει το … δρόμο του μεταξιού και να αγωνιστεί όλη τη σεζόν στην Κίνα.

Η συνέχεια ήταν κάπως καλύτερη, καθώς το 2017 υπέγραψε 2-way συμβόλαιο με το Toronto, βρίσκοντας χρόνο ως 3ος point guard της ομάδας, ενώ παράλληλα είχε αρκετές συμμετοχές στην G League με τη θυγατρική ομάδα Raptors 905.

via GIPHY
Για πρώτη φορά, μετά τα κολεγιακά του χρόνια, θα πέρναγε ήσυχο καλοκαίρι, συνεχίζοντας για 2η σερί σεζόν στους Raptors, με τους οποίους αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια (με 2,1 πόντους και 1,1 ασίστ κατά μ.ο.), πριν μείνει ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2019 και δεν προλάβει να γευτεί την κατάκτηση του τίτλου του ΝΒΑ!

Κάπου εκεί υπήρξε το ενδιαφέρον του Blatt, ωστόσο ο Brown επέλεξε τα λεφτά της Κίνας, περνώντας το υπόλοιπο της σεζόν στην CBA με τους Guangzhou Long-Lions.

Τώρα είναι και πάλι ελεύθερος και ίσως το ταξίδι του τον βγάλει την 3η… και φαρμακερή φορά στην Ευρώπη! Το τελευταίο του συμβόλαιο στο ΝΒΑ ήταν της τάξεως των $800 χιλ.


ΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ:
♤Basketball IQ / Decision making
♤Size on defense
♤Post game offensively
♤Slashing ability

4. ISAIAH BRISCOE
Η πιο προσιτή οικονομικά περίπτωση ($840 χιλ. το τελευταίο του συμβόλαιο στο Orlando), αλλά και πιο «ιντριγκαδόρικη» ταυτόχρονα, είναι ο Isaiah Briscoe!


Μόλις 23 ετών, ο ύψους 1,88 (με wingspan 2,06 παρακαλώ!) point guard, αφού πέρασε μια διετία στο NCAA με το «σχολείο» του Kentucky, δεν επιλέχθηκε στο draft του 2017.

Παρά την παρουσία του στο Summer League του 2018 και το γεγονός ότι πήρε ένα pre season contract από τους Blazers, δεν τα κατάφερε να συμπεριληφθεί στο τελικό ρόστερ του Portland και έτσι σε ηλικία 21 ετών, πήρε το δρόμο της ξενιτιάς…


Η πρώτη του επαγγελματική εμπειρία ήταν στην VTB League (με τη φανέλα της Kalev Tallinn και αυτός) όπου αποτέλεσε την ατραξιόν της ομάδας με εντυπωσιακές εμφανίσεις (22 πόντοι με 37% στα τρίποντα και 4 ασίστ κατά μ.ο.), κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη στη διοργάνωση!
https://www.nbadraft.net/players/isaiah-briscoe

Το αγωνιστικό του στυλ, με προσωπική φάση και κάθετο παιχνίδι, καλό spot και off dribble shooting, καθώς και δημιουργία ήταν ό,τι έπρεπε για να γίνει ο ηγέτης της Kalev και να βγάλει «διαβατήριο» για την επιστροφή στο NBA την περασμένη περίοδο και συγκεκριμένα στους Magic.

Παρά το γεγονός ότι στο Orlando βρήκε μια φορτωμένη περιφέρεια (με DJ Augustin, Michael Carter-Williams και Jerian Grant στον άσο), αγωνίστηκε σε 39 αγώνες (με 14’ συμμετοχή κατά μ.ο.), έχοντας 3,5 πόντους με 32% στα τρίποντα και 2,2 ασίστ ανά παιχνίδι.


Δε συμμετείχε στο φετινό Summer League και αφότου έμεινε ελεύθερος από τους Magic, τα ίχνη του αγνοούνται… Δεν αποκλείεται, εφόσον δε βρει συμβόλαιο στο NBA, να επιστρέψει ξανά στην Ευρώπη, για να σταδιοδρομήσει αυτή τη φορά στο υψηλότερο επίπεδο!


ΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ:
♡Explosion / Slashing ability
♡Creativity and excellent dribbling
♡Transition game
♡Mid range shooting

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία προσθήκη στο back court του Ολυμπιακού, ίσως να είναι και η πιο καθοριστική, καθώς θα χρειαστεί ένας παίκτης τα χαρακτηριστικά του οποίου, θα πρέπει να «παντρευτούν» ιδανικά με τα υπόλοιπα guards, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τον αθλητικό χαρακτήρα που πάει να χτίσει ο προπονητής.

Με τους Baldwin, Paul, Punter να προσθέτουν hustling, ενέργεια και … wingspan με αυτή τη σειρά και αξιόπιστο spot shooting με την αντίστροφη, η λογική υπαγορεύει ότι ο Blatt ψάχνει για ένα δημιουργικό guard, με οργανωτικές ικανότητες, ο οποίος να μπορεί να δημιουργήσει πρωτίστως για τους συμπαίκτες του και μετά για τον εαυτό του, να διαθέτει συμπαθητικό τουλάχιστον σουτ και ιδανικά να συνδυάζει όλα αυτά με «δυναμικό» αγωνιστικό profile και μεγάλο wingspan!

Οι παίκτες που είδαμε είναι σε αυτό το πλαίσιο, με παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά επιμέρους. Από εκεί και έπειτα, το βιογραφικό και η αγωνιστική ποιότητα πληρώνεται ακριβά, ενώ π.χ. το ιστορικό τραυματισμών ή η έλλειψη εμπειρίας, μειώνουν το κασέ του παίκτη μεν, αυξάνουν το ρίσκο δε...

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περίπτωσης.


Υπάρχουν ακόμα πολλοί παίκτες με προσιτό κασέ που θα μπορούσαν να απασχολήσουν την ομάδα μας (εξαιρώντας μεγαλύτερους σε ηλικία όπως ο Raymond Felton και ο Jarett Jack), προερχόμενοι από το NBA.

Ενδεικτικά μερικά ονόματα εκτός του Jerian Grant, είναι ο Isaiah Canaan, ο Cameron Payne (έκανε εξαιρετικά παιχνίδια στο Summer League με το Dallas και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συμφώνησε με τους Raptors για 2ετές συμβόλαιο) και ο Tyler Ennis, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του με τη Fenerbahce, όπου ουσιαστικά δεν πρόλαβε να αγωνιστεί, ψάχνει για νέα ομάδα…

Ωστόσο, η ανάλυση εστίασε σε 4 παίκτες, οι οποίοι, θεωρητικά, διαθέτουν το πιο πλήρες και ολοκληρωμένο πακέτο, για να αποτελέσουν το ιδανικό fit στην περιφέρεια του Ολυμπιακού!

Ας ελπίσουμε ο παίκτης που θα «κλείσει» τις μεταγραφές στο back court να είναι αυτός που θα κάνει και τη διαφορά για την ομάδα μας μέσα στη σεζόν…
* Τα στατιστικά των παικτών στο ΝΒΑ είναι από τη Wikipedia.
** Τα στοιχεία των συμβολαίων των παικτών είναι από το site www.hoopshype.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου