Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΟΙ "ΑΙΩΝΙΕΣ ΕΥΡΩ-ΜΑΧΕΣ" ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ


Έφθασε, λοιπόν, ο καιρός για το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της φετινής σεζόν, στα πλαίσια της Euroleague! 

Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών ευχόμαστε αυτή η συγκυρία να φέρει καλοτυχία στο ερυθρόλευκο «καράβι», που εδώ και ένα χρόνο ταξιδεύει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, δίχως να έχει βρει ακόμα το λιμάνι του…

Αγώνας νούμερο 16 στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, με τις δυο ομάδες να έχουν προσφέρει τα 25 τελευταία χρόνια πλούσιες συγκινήσεις, για τις οποίες θα διαβάσετε στο τέλος της εβδομάδας, στο σχετικό αφιέρωμα που έχω επιμεληθεί, στο https://redpointguard.com.

Σε αυτό το κείμενο θα επικεντρωθούμε στα στατιστικά πεπραγμένα των προηγούμενων αναμετρήσεων, τα οποία ξεκάθαρα «βγάζουν» νικητή κατά κράτος τον Ολυμπιακό!


Μπορεί το «τριφύλλι» να έχει περισσότερα Ευρωπαϊκά τρόπαια στο παλμαρέ του από την ομάδα μας, ωστόσο στο αμιγώς head2head αγωνιστικό κομμάτι, οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν…

Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν γράψει την «ιστορία των αριθμών» στα προηγούμενα 15 παιχνίδια των αιωνίων αντιπάλων για την Euroleague:

🏀Ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος στις νίκες, έχοντας ρεκόρ 66,7% (ήτοι 10 νίκες), έναντι 33,3% του Παναθηναϊκού (5 νίκες).
🏀Σε ουδέτερο γήπεδο, οι αιώνιοι αντίπαλοι έχουν αναμετρηθεί 3 φορές σε ημιτελικούς final 4, με τον Ολυμπιακό να έχει 2 σερί νίκες το 1994 και 1995 σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα (77 – 72 και 58 – 52) και τον Παναθηναϊκό να παίρνει «εκδίκηση» στο Βερολίνο το 2009 με 82 – 84.


🏀Στο ΣΕΦ, οι ερυθρόλευκοι μετράνε μόλις 1 ήττα την περίοδο 2017 – 18 και 5 νίκες. Οι δύο εξ αυτών ήταν στα πλαίσια της Regular Season (2016 – 17 και 2018 – 19), οι δύο για το Top 16 με το παλιό σύστημα διεξαγωγής (2001 – 02 και 2013 – 14) και μία για τα play off (1996 – 97).
🏀Στο ΟΑΚΑ τα πράγματα είναι μοιρασμένα, με τον Ολυμπιακό να έχει 3 νίκες και 3 ήττες. Το πρώτο «διπλό» έγινε με εμφατικό τρόπο (49 – 69) για τα προημιτελικά της σεζόν 1996 – 97, ενώ τα δύο επόμενα «κολλητά» ήταν πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα οι νίκες στα θρίλερ της Regular Season των περιόδων 2016 – 17 και 2017 – 18 (με 77 – 79 και 85 – 87 αντίστοιχα).
🏀Οι νίκες του Παναθηναϊκού στην έδρα του έχουν γίνει στα Top 16 των περιόδων 2001 – 02 και 2013 – 14, καθώς και η ευρύτερη νίκη του όλα αυτά τα χρόνια, πέρυσι με 93 – 80.
🏀Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη των ερυθρόλευκων είναι το 49 – 69 στο game 1 των play off τη σεζόν 1996 – 97, ενώ στο ΣΕΦ έχει να επιδείξει το +17 την περίοδο 2001 – 02 (με 92 – 75) και το +14 τον περασμένο Ιανουάριο (με 79 – 65).
🏀Ο Παναθηναϊκός έχει μόνο άλλη μια νίκη με διψήφια διαφορά πόντων (88 – 78 στο Top 16 το 2002) στο ΟΑΚΑ, ενώ το μοναδικό του διπλό στο ΣΕΦ ήταν με +8 (62 – 70).
🏀Το σερί 5 νικών του Ολυμπιακού από τον Απρίλιο του 1994 μέχρι το Φεβρουάριο του 2002 είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει από τις δύο ομάδες.
🏀Το δεύτερο είναι οι τρεις σερί νίκες των «πρασίνων» από το αμέσως επόμενο παιχνίδι το Μάρτιο του 2002 μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.
🏀Ωστόσο οι ερυθρόλευκοι έχουν και αυτοί ένα σερί 3 – 0 στο ενεργητικό τους (από το Μάρτιο του 2014 μέχρι την άνοιξη του 2017)…
🏀Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των ντέρμπι είναι τα χαμηλά σκορ, καθώς με εξαίρεση τα τελευταία έτη και κάποιες ενδιάμεσες εξαιρέσεις (όπως η σεζόν 2001 – 02 και ο ημιτελικός του Βερολίνου), η επιθετική συγκομιδή των αιώνιων αντιπάλων είναι χαμηλή!


🏀Το ρεκόρ πόντων για τον Παναθηναϊκό είναι οι 93 στον περσινό αγώνα του ΟΑΚΑ, ενώ για τον Ολυμπιακό οι 92 πόντοι που πέτυχε το 2002 στο ΣΕΦ (σε μια ανεπανάληπτη εμφάνιση του Φορντ, όπως θα δούμε μετά, στα ατομικά στατιστικά).
🏀Αντίθετα, οι 49 πόντοι των «πράσινων» στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια οι 52 πόντοι σε Σαραγόσα και οι 57 στο ΣΕΦ (όλοι τη δεκαετία του 90) είναι οι χειρότερες επιδόσεις τους επιθετικά.
🏀Ο Ολυμπιακός μόλις μία φορά δεν έχει ξεπεράσει τους 60 πόντους και αυτή δεν το «χάλασε», αφού οι 58 πόντοι στον ημιτελικό του 1995, αποδείχθηκαν αρκετοί για να του χαρίσουν την πρόκριση στον τελικό απέναντι στη Ρεάλ!
🏀Γενικά, σε αυτά τα 15 παιχνίδια οι ερυθρόλευκοι σκοράρουν κατά μ.ο. 74, 4 πόντους (1.115 στο σύνολο), ενώ το «τριφύλλι» 71,1 (1.067 συνολικά).
🏀Μόλις ένας αγώνας έχει οδηγηθεί στην παράταση (για το 2ο γύρο της σεζόν 2017 – 18), όπου ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ με 85 – 87, χάρις στον clutch Ρόμπερτς! 
🏀Άλλοι παίκτες οι οποίοι έχουν υπάρξει κομβικοί στις νίκες των αιωνίων είτε με buzzer beaters, είτε με καθοριστικά σουτ στην crunch time, ήταν οι Έντι Τζόνσον (των 27 πόντων) και Μίλαν Τόμιτς το 1995, ο Πέκοβιτς στον ημιτελικό του 2009, καθώς και οι διόσκουροι Σπανούλης, Πρίντεζης το 2014 και 2017 (όπως διαπιστώνετε στο video που επιμελήθηκα πέρυσι).


Και με αυτή την απαραίτητη «γέφυρα» ως το κατάλληλο κυρίως πιάτο, για το επιδόρπιο των ατομικών στατιστικών, συνεχίζουμε με τους πρωταγωνιστές των «αιώνιων ντέρμπι» για την Euroleague!

⛹️‍♂️Ρέκορντμεν συμμετοχών για τον Ολυμπιακό είναι οι Πρίντεζης και Μάντζαρης με 8 παιχνίδια έκαστος, ενώ για τον Παναθηναϊκό είναι οι Αλβέρτης, Καλάθης και Γκιστ με 6 (αν δεν είχε τραυματιστεί τη σεζόν 2016 – 17, χάνοντας και τα δύο ντέρμπι, θα ήταν μόνος στην κορυφή).
⛹️‍♂️Ανεξαρτήτως ομάδας που έχει αγωνιστεί ο καθένας, καθώς υπάρχουν «διπλοί πράκτορες», η λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά ντέρμπι αιωνίων έχει ως εξής:


⛹️‍♂️Στους συνολικούς πόντους, πρώτος με τη φανέλα αποκλειστικά του Ολυμπιακού, είναι ξανά ο Πρίντεζης με 97 πόντους και καλύτερη επίδοση μιας βραδιάς τους 26, που πέτυχε πέρυσι στο ΟΑΚΑ.
⛹️‍♂️Στο αντίπαλο στρατόπεδο τους πιο πολλούς πόντους έχει σημειώσει ο Καλάθης (76), που έχει ως ρεκόρ την επίδοση των 23 πόντων στην εντός έδρας ήττα της περιόδου 2017 – 18.
⛹️‍♂️Η λίστα με τους ρέκορντμεν πόντων στα Ευρωπαϊκά «αιώνια ντέρμπι», ανεξαρτήτως ομάδας στην οποία έχουν αγωνιστεί, ακολουθεί:


⛹️‍♂️Στα ρεκόρ πόντων της μιας βραδιάς στις τρεις πρώτες θέσεις ξεχωρίζουν ξένοι παίκτες, με το μακαρίτη Αλφόνσο Φορντ να κατέχει τα πρωτεία με 33 πόντους, ακολουθούμενος από τους Βολκόφ (32) και Τζόνσον (27).
⛹️‍♂️Πρώτος Έλληνας στη σχετική κατηγορία είναι ο Πρίντεζης με τους 26 του πόντους, από την περσινή ήττα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.
Αναλυτικά η λίστα:


Εμβαθύνοντας περισσότερο σε κάποια πιο ιδιαίτερα στατιστικά, τα οποία αφορούν αποκλειστικά παιχνίδια, που έχουν διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, παρατηρούμε τα κάτωθι:

⛹️‍♂️Ισχύει και με το παραπάνω ότι όταν ο Σπανούλης δεν είναι σε καλή κατάσταση, ο Ολυμπιακός χάνει εκτός έδρας από τον αιώνιο αντίπαλο! Ενδεικτικό είναι, ότι στα 4 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με τα ερυθρόλευκα στο ΟΑΚΑ, η ομάδα μας έχει ρεκόρ 2 – 2.
⛹️‍♂️Στις νίκες της, ο Kill Bill σκόραρε 22 πόντους με 7/11 σουτ (τη σεζόν 2016 – 17) και 15 πόντους με 5/13 σουτ την επόμενη περίοδο. 
⛹️‍♂️Αντίστοιχα στις δύο ήττες στο ΟΑΚΑ, ο Σπανούλης είχε 6 πόντους με 2/12 σουτ (το 2013) και 4 πόντους με 2/9 σουτ πέρυσι. Συνεπώς, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια αξιοπρεπής εμφάνιση από τον αρχηγό, για να έχουμε τύχη, σύμφωνα με τη στατιστική…
⛹️‍♂️Εξαιρετική παράδοση στην έδρα του Παναθηναϊκού, έχει ο Πρίντεζης, ο οποίος σε κανένα παιχνίδι δεν έχει μείνει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων…


⛹️‍♂️Στην ήττα του Top 16 τη σεζόν 2013 – 14 είχε 10 πόντους, ενώ τα 3 τελευταία χρόνια σκόραρε κατά σειρά 16, 15 και 26 πόντους! Συνεπώς, περιμένουμε να δούμε ανάλογη εμφάνιση και στο επικείμενο ντέρμπι.
⛹️‍♂️Αντίθετα, το ΟΑΚΑ αποτελεί «μαύρη τρύπα» για τους ξένους παίκτες των ερυθρόλευκων τα τελευταία χρόνια.
⛹️‍♂️Με εξαίρεση τους Τίμμα, Μιλουτίνοφ πέρυσι (17 και 11 πόντοι αντίστοιχα) και το Ρόμπερτς πρόπερσι (18 πόντοι) οι υπόλοιποι (ειδικά τα guard) έχουν περάσει δύσκολες στιγμές.
⛹️‍♂️Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Γκος ήταν άποντος σε 22’ συμμετοχής στην περσινή μας ήττα, ο Στρέλνιεκς πρόπερσι σκόραρε μόνο 4 πόντους, ενώ τόσο ο Γκριν (με 4 πόντους στη μοναδική του παρουσία), όσο και ο Λοτζέσκι (με 6 πόντους μ.ο. στα δύο παιχνίδια που έχει αγωνιστεί), έμειναν σε «ρηχά νερά»! Άρα θα χρειαστεί καλή εμφάνιση από τους Ρότσεστι, Μπόλντγουιν και Πολ, για να μπορέσει η ομάδα να ανταπεξέλθει επιθετικά.
⛹️‍♂️Κλείνοντας, να πούμε ότι «χαμηλές πτήσεις» στο ΟΑΚΑ πραγματοποιεί και ο Παπανικολάου, ο οποίος στις τρεις τελευταίες παρουσίες του εκεί έχει σημειώσει 2, 3 και 4 πόντους… Θεωρώ ότι με τέτοια εμφάνιση επιθετικά, όσο καλός και αν είναι στην άμυνα, δύσκολα θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει τη νίκη.

Αυτά, λοιπόν, ήταν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία των Ευρωπαϊκών αιώνιων ντέρμπι…

Όσο και αν η παράδοση είναι με το μέρος μας, η φετινή εικόνα σίγουρα δε μας χρίζει ως το φαβορί της αναμέτρησης.

Από την άλλη όμως, πόσες φορές, ειδικά σε αγώνες – ντέρμπι, επικρατεί ο καλύτερος και πιο φορμαρισμένος τη δεδομένη χρονική στιγμή; 


Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας αυτών των παιχνιδιών, «ειδικών συνθηκών» όπως λέγονται, που συνήθως δημιουργούν μια συσπείρωση και ένα αίσθημα overachievement στο θεωρητικά πιο αδύνατο και αντίστοιχα μια επανάπαυση και «σιγουριά» στην ομάδα που φαινομενικά είναι «καβάλα στο άλογο».

Και για τις δυο ομάδες, αυτή η αναμέτρηση είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι, ωστόσο ειδικά για τον «πληγωμένο» Ολυμπιακό, το διακύβευμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό – βαθμολογικό, αλλά και γοήτρου.


Μια νίκη μπορεί να αποδειχθεί το turning point της σεζόν, ενώ μια ήττα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη γκρίνια και εσωστρέφεια.

Ανεξάρτητα, όμως από όλα αυτά, η χρονιά έχει πολύ δρόμο ακόμη. Ούτε μια νίκη θα σημάνει ξαφνικά την αγωνιστική «ανάσταση», ούτε μια ήττα θα είναι ταφόπλακα στα όνειρα μας!

Η ουσία είναι η ομάδα να δείξει ξανά το ένστικτο του νικητή και να μπει στο παρκέ με το «μάτι να γυαλίζει»…

Και τότε ίσως αυτή να είναι η στιγμή, που το πληγωμένο λιοντάρι θα αντιδράσει, θα σηκωθεί ξανά στα πόδια του και θα προσφέρει κάτι που θα θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του!

Εξάλλου, όπως λέει η γνωστή ρήση, το πληγωμένο λιοντάρι είναι και το πιο επικίνδυνο. Το μόνο που απομένει, είναι να δούμε αν ο Ολυμπιακός παραμένει ακόμα ένα λιοντάρι στη Euroleague, έστω πληγωμένο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου