Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

A TALE OF TWO TEAMS


Η περιπέτεια του Ολυμπιακού στην Euroleague συνεχίζεται με άλλο ένα εντός έδρας παιχνίδι, την Παρασκευή απέναντι στη Ζαλγκίρις. 

Στο Red Point Guard θα διαβάσετε όλα όσα χρειάζεστε για την αναμέτρηση αναφορικά με τη φετινή παρουσία των δύο ομάδων στη διοργάνωση, ενώ εδώ θα κάνουμε την καθιερωμένη βουτιά στο παρελθόν…

Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία ορμώμενη από τη σύγχρονη προϊστορία των δύο αντιπάλων, δείχνει «πελατειακή σχέση» υπέρ της Ζαλγκίρις (7 – 1 το ρεκόρ της στους τελευταίους αγώνες), η πραγματικότητα είναι διαφορετική!

Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι των αναμνήσεων από την αρχή.

Η Ζαλγκίρις, το καμάρι του Λιθουανικού μπάσκετ, ιδρύθηκε το 1944 και από τα πρώτα χρόνια ζωής της πρωταγωνίστησε με δύο πρωταθλήματα της πρώην ΕΣΣΔ (1947 και 1951) και ένα Κύπελλο (1953).

Τις δεκαετίες 60 και 70, όπως και πολλές άλλες αξιόλογες ομάδες της εποχής (Ρίγα, Ντιναμό Τιφλίδας) ήταν στη σκιά της μεγάλης ΤΣΣΚΑ του Γκομέλσκι και των αδελφών Μπέλοφ, χωρίς να καταφέρει κάποια μεγάλη διάκριση (πέρα από την κατάληψη της 3ης θέσης τα έτη 1971, 1973 και 1978).


Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να έχει ξανά αξιοπρόσεκτη παρουσία στο Σοβιετικό μπάσκετ και ειδικότερα να έρθουν τα μέσα της δεκαετίας 80, όπου χάρη στη χρυσή φουρνιά της, η οποία αποτελούσε και τη ραχοκοκαλιά της Σοβ. Ένωσης, τους Χομίτσιους, Γιοβάισα, Κουρτινάιτις και φυσικά το … θαύμα της φύσης Άρβιντας Σαμπόνις (με προπονητή το θρύλο Βλάντας Γκαράστας), κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα από το 1985 έως το 1987…

Αυτή την τριετία έκανε αισθητή την παρουσία της και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με ένα χαμένο τελικό στο Κύπέλλο Κυπελλούχων το 1985 (απέναντι στην Μπαρτσελόνα) και ένα στο Πρωταθλητριών το 1986 (απέναντι στην Τσιμπόνα του … «Μότσαρτ» Πέτροβιτς)!


Η πρώτη επαφή της με το Ελληνικό μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο, ήταν οι αναμετρήσεις της με την ΑΕΚ τη σεζόν 1988 – 89, τις οποίες οι παλιότεροι θα θυμάστε. Μετά την αποχώρηση του Σαμπόνις για τη Βαγιαδολίδ και με τον κορμό των βασικών παικτών της να φθάνει σε προχωρημένη ηλικία, σταδιακά άρχισε η πτώση της.

Η διάσπαση της ΕΣΣΔ και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Λιθουανικού πρωταθλήματος, την έκανε μεν κυρίαρχη εντός των συνόρων στα 90ς, χωρίς όμως κάποια αξιόλογη διάκριση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και τις απρόσμενες κατακτήσεις των Κυπέλλων Κυπελλούχων και Πρωταθλητριών, τη διετία 1997 – 99, απέναντι στις Ιταλικές Στεφανέλ Μιλάνο και Βίρτους Μπολόνια, υπό την καθοδήγηση του Γιόνας Καζλάουσκας!


Όμως για να φθάσει εκεί η Ζαλγκίρις, έπρεπε να βιώσει πρώτα την αποτυχία στο πετσί της, με πικρούς αποκλεισμούς στις προκριματικές φάσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις αρχές των 90ς.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 1992 – 93, παραλίγο να τεθεί αντιμέτωπη για πρώτη φορά στην ιστορία της με τον Ολυμπιακό, αλλά το εμπόδιο της Ολίμπια Λιουμπλιάνα (την οποία στη συνέχεια απέκλεισε η ομάδα μας) στον πρώτο γύρο, στάθηκε ανυπέρβλητο.

Την επόμενη σεζόν έφθασε πολύ κοντά στη φάση των Ομίλων, αλλά η Εφές για ένα καλάθι στους διπλούς αγώνες της 2ης προκριματικής φάσης, ήταν αυτή που χαμογέλασε!

Αλλά και τις επόμενες περιόδους, έχοντας δύσκολες κληρώσεις (απέναντι στη δευτεραθλήτρια Ιταλίας Σκαβολίνι και τον Παναθηναϊκό των Μάλκοβιτς και Γουίλκινς), δεν τα κατάφερε…

Ώσπου έγινε το «μπαμ» και τη διετία 1997 – 99, αποδίδοντας πρωτοποριακό για την εποχή μπάσκετ, με γρήγορες επιθέσεις και πολλά μακρινά σουτ και έχοντας ως μπροστάρηδες το Στομπέργκας, τον Αντομάιτις, τους αδελφούς Ζουκάουσκας, τον Εϊνίκις και το Ζίντεκ, μαζί με τις προσθήκες των Αμερικάνων Έντνι και Μπούι, έφθασε στο Έβερεστ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης και αμφισβήτησης στους αντιπάλους της, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό του Μονάχου το 1999 (ήττα με 71 – 87).


Όμως ο νόμος Μποσμάν και οι «σειρήνες» των πλούσιων Ευρωπαϊκών ομάδων, οδήγησαν σε διάλυση του Λιθουανικού θαύματος, καθώς οι περισσότεροι παίκτες αποχώρησαν, με τη Ζαλγκίρις από την επόμενη κιόλας σεζόν να είναι κομπάρσος, θυμίζοντας την Μπανταλόνα, που μετά την κατάκτηση εκείνου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Τελ Αβίβ, λες και χάθηκε από το χάρτη…

Η ομάδα από το Κάουνας, το καλοκαίρι του 2000, στο δίλημμα Suproleague ή Euroleague, επέλεξε τη δεύτερη διοργάνωση και μάλιστα στην πρώτη έκδοση του νεότευκτου θεσμού, αποκλείστηκε με «σκούπα» από την ΑΕΚ στη φάση των 16.


Έκτοτε είχε συνολικά μια μέτρια παρουσία στην Euroleague, με μοναδικές εκλάμψεις την περίοδο 2003 – 04, στην επιστροφή του Σαμπόνις, όπου εξαιτίας ενός τρελού buzzer beater του Sharp έμεινε εκτός final 4 και τη σεζόν 2009 – 10, όταν μια απρόσμενη ήττα από την Πρόκομ, έστειλε την Πολωνική ομάδα στην … αγκαλιά του Ολυμπιακού στα play off, αντί για εκείνη.

Όλα αυτά άλλαξαν την τελευταία τριετία, όπου υπό την καθοδήγηση του μετρ της τακτικής Γιασικεβίτσιους είδε τη μοίρα της να καλυτερεύει σημαντικά, φθάνοντας μέχρι το final 4 μετά από 19 χρόνια!

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση το ρόστερ που είχε «χτιστεί», σταδιακά γκρεμίστηκε σε μεγάλο βαθμό, με τα ξένα αστέρια Πάνγκος, Μίτσιτς αρχικά και Ντέιβις, Γουάιτ, Γουόλτερς, Βέστερμαν στη συνέχεια, να αναχωρούν για άλλες πολιτείες…

Το σημείο αναφοράς και φέτος είναι ο προπονητής και ο μαχητικός χαρακτήρας της ομάδας. Υπάρχει η μαγιά των γηγενών και οι νέοι ξένοι παίκτες εντάσσονται σταδιακά με γνώμονα να υπηρετούν την αγωνιστική φιλοσοφία του συνόλου και όχι το αντίθετο.

Ωστόσο, για τις αγωνιστικές λεπτομέρειες της μεθαυριανής αναμέτρησης, θα περιμένετε έως την Παρασκευή και την αντίστοιχη ανάρτηση στο Red Point Guard!

Τώρα θα εστιάσουμε στο στατιστικό «ορεκτικό» του αγώνα όσον αφορά στο παρελθόν.

🏀Συνολικά μετά τη δημιουργία της Λιθουανικής Ομοσπονδίας το 1993, η Ζαλγκίρις μετράει 21 πρωταθλήματα (ακολουθεί η Λιέτουβος Ρίτας με 5), καθώς και 5 κύπελλα.
🏀Σε διεθνές επίπεδο εκτός των Κυπέλλων Κυπελλούχων και Πρωταθλητριών, έχει κατακτήσει και το Διηπειρωτικό Κύπελλο μία φορά. Επίσης συμμετείχε στο τελευταίο McDonald’s Open που διοργανώθηκε το 1999, καταλαμβάνοντας την 3η θέση…
🏀Ο Ολυμπιακός έχει την πρωτοκαθεδρία στους αγώνες μεταξύ των δύο αντιπάλων με 13 νίκες έναντι 10 της Ζαλγκίρις.
🏀Ωστόσο, η Λιθουανική ομάδα κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε παιχνίδια «δίχως αύριο», καθώς έφυγε νικήτρια τόσο στον ημιτελικό του final 4 το 1999, όσο και στη σειρά των play off το 2018.
🏀Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη για τους ερυθρόλευκους είναι εκτός έδρας και συγκεκριμένα στο Top16 της σεζόν 2005 – 06 με 72 – 99 (27 πόντοι διαφορά).
🏀Για τη Ζαλγκίρις το +20 στον τρίτο αγώνα των προπέρσινων play off (80 – 60) αποτελεί την ευρύτερη νίκη.
🏀Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει με τη σειρά του νίκη με +20 (75 – 55 στο Top16 του 2016), αλλά έχει ηττηθεί και με – 18 (61 – 79), την περίοδο 2012 – 13, από την τότε ομάδα του Πλάθα (ήταν το κύκνειο άσμα του Τζόι Ντόρσει)…
🏀Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 7 – 4 στο ΣΕΦ και 6 – 5 εκτός έδρας με αήττητο σερί μάλιστα για 10 χρόνια (2008 – 17) και 5 συνεχείς εκτός έδρας νίκες! Η μοναδική αναμέτρηση, ωστόσο, σε ουδέτερο γήπεδο έχει λήξει με νικήτρια τη Λιθουανική ομάδα (ημιτελικός final 4 το 1999). 
🏀Χαρακτηριστικό όλων των παιχνιδιών, είναι ότι μόλις μια φορά έχει ξεπεραστεί το φράγμα των 100 πόντων από τη Ζαλγκίρις, στη νίκη της με 101 – 91 στον 4ο προημιτελικό των play off της σεζόν 2017 – 18.
🏀Η προϊστορία των δύο αντιπάλων χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο περιόδους, με τον Ολυμπιακό να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος από το 1999 μέχρι το 2011, μετρώντας ρεκόρ 7 – 2, ενώ από το 2012 και μετά, η κατάσταση έχει ισορροπήσει με τους ερυθρόλευκους να μετράνε 6 νίκες και 8 ήττες.
🏀Το μεγαλύτερο σερί νικών του Ολυμπιακού είναι πέντε, το οποίο ξεκίνησε με τον εκτός έδρας θρίαμβο με 77 – 63 το 2012 (με τη ραψωδία τριπόντων του Παπανικολάου) και συνεχίστηκε με 4 νίκες τις σεζόν 2015 – 16 και 2016 – 17.
🏀Αντίθετα η Ζαλγκίρις μετράει τέσσερις σερί νίκες, που ξεκίνησαν από τα play off του 2018 μέχρι σήμερα (ας ευχηθούμε να μη φθάσει μεθαύριο το δικό μας)!
🏀 Εκτός των πρόσφατων Κουζμίνσκας, Λεντέι, Τσέρι, με τη φανέλα και των δύο ομάδων έχουν αγωνιστεί επίσης οι Έντνι, Λαφαγέτ, Ντάρντεν, Σεϊμπούτις, Μρσιτς, Μπέγκιτς, Γιούρακ και φυσικά το «χταπόδι» Ζουκάουσκας (άλλος ένας άτυχος Λιθουανός με τραυματισμό)!
🏀Όσον αφορά σε προπονητές – «διπλούς πράκτορες», εκτός του Καζλάουσκας, ο έτερος με θητεία και στους δυο αντιπάλους, είναι ο Ηλίας Ζούρος.

Αυτά ήταν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία των αναμετρήσεων ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Ζαλγκίρις. Ας ελπίσουμε με το μεθαυριανό 24ο αγώνα να σταματήσει το μικρό σερί της Λιθουανικής ομάδας και να διευρυνθεί το δικό μας διαχρονικά θετικό ρεκόρ απέναντι της… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου