Η καινοτομία που εισήγαγε φέτος η διοργανώτρια αρχή, αναμένεται να βοηθήσει τις ομάδες, έτσι ώστε στους διπλούς αγώνες να αποφύγουν τα μεγάλα ταξίδια (κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με την ΤΣΣΚΑ, η οποία θα δώσει δύο παιχνίδια στην Ισπανία με αντιπάλους την Μπασκόνια και τη Ρεάλ).
Ο πρότερος «έντιμος βίος» των ερυθρόλευκων σε τέτοιους διπλούς αγώνες την τελευταία τριετία, με κάνει συγκρατημένα αισιόδοξο ότι θα καταφέρουν να γυρίσουν στον Πειραιά με ένα τουλάχιστον ροζ φύλλο στις αποσκευές τους…
Μην ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός παραμένει από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της Euroleague στα διπλά παιχνίδια με συνολικό ρεκόρ 23 – 9, το οποίο αντιστοιχεί στο εντυπωσιακό ποσοστό νικών 71,8%!
Ειδικότερα εντός έδρας έχει 13 νίκες και μόλις 3 ήττες (από τη Μακάμπι φέτος, την Αρμάνι πέρσι και τη Ρεάλ τη σεζόν 2016 – 17), ενώ μακριά από το γήπεδο του έχει το αξιοπρεπέστατο ρεκόρ 10 – 6, έχοντας πετύχει σπουδαία διπλά απέναντι σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Μπασκόνια (δύο φορές), η Φενερμπαχτσέ και η Μπαρτσελόνα, ενώ ακόμα και φέτος σε μια δύσκολη σεζόν, κατάφερε να κερδίσει μέσα στη Μόσχα, μετά από 12,5 χρόνια…
Την προϊστορία με τις Γερμανικές ομάδες θα τη δούμε αναλυτικά στη συνέχεια του κειμένου.
Προς το παρόν, μιας και αναφερόμαστε στις διαβολοβδομάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν σε 4 τέτοιες περιπτώσεις την Μπάμπεργκ και την Μπάγερν, μετρώντας ρεκόρ 3 – 1.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2016 – 17, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην 3η διπλή εβδομάδα εκείνης της χρονιάς από την Μπάμπεργκ με 82 – 68 εκτός έδρας, για να «πάρει το αίμα του πίσω» με 83 – 77 στο ΣΕΦ την άνοιξη του 2017.
Όσον αφορά στην Μπάγερν νωπές είναι οι μνήμες από την περσινή σεζόν, όπου η ομάδα μας κατάφερε το 2x2 απέναντι στους Βαυαρούς με 62 – 72 στο Μόναχο και 89 – 69 εντός έδρας, κρατώντας το «απόλυτο» στις δύο διπλές εβδομάδες.
Προτού όμως εστιάσουμε στην παράδοση, η οποία όπως φάνηκε στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποτε «σπάει», θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο για την αναμέτρηση, όπου επειδή έτυχε να τη δω από κοντά (δεύτερη φορά φέτος μετά τη Ζενίτ άρα ρεκόρ 1 – 1), έχω μια πιο ξεκάθαρη άποψη…
Συγκεντρώνοντας τις σκέψεις μου σε bullet points θα εστιάσω στα πιο ενδιαφέροντα, και τα οποία έκαναν «μπαμ» από μακριά:
👍Ο Ολυμπιακός έκανε μια συνολικά τίμια προσπάθεια στην άμυνα του, παρόλο που απέναντι του δεν είχε τη φύσει επιθετική ομάδα με το πολύ πλούσιο ατομικό ταλέντο. Η επιλογή του Μπόλντγουιν, τουλάχιστον στο πίσω μέρος του παρκέ, αποδείχθηκε σωστή, καθώς ο point guard από το New Jersey, πίεσε στην μπάλα και δυσκόλεψε την περιφέρεια των αντιπάλων.
👎Ωστόσο επιθετικά, όσο δεν έμπαιναν τα τρίποντα και αναφέρομαι στο πρώτο ημίχρονο, όπου οι ερυθρόλευκοι σούταραν με 11% (1/9), με τον Πάντερ για άλλη μια φορά άστοχο, δεν είχαν την «εικόνα νικητή». Έπρεπε να φθάσουμε στο 2ο ημίχρονο και στο 7/17, για να μπορέσει η ομάδα μας να «ξεκολλήσει» και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, αφήνοντας χώρους δράσης για τους Μιλουτίνοφ και Ριντ.
👍Μιας και αναφέρομαι στον τελευταίο, σίγουρα ήταν αρκετά θετικός σε αυτό το παιχνίδι, ως μια οντότητα στη ρακέτα, που έδινε σιγουριά στο αμυντικό ριμπάουντ, ενώ προφύλαξε και το καλάθι με δύο μπλοκ (ειδικά το ένα σε Λεντέι πολύ ψηλά).
👎Ωστόσο, ακόμα είναι πίσω στον τομέα της φυσικής κατάστασης, δίχως να μπορεί να ακολουθήσει στο transition και έχοντας αργές επιστροφές.
👍Επιθετικά έδειξε ότι μπορεί να παίξει με επιτυχία το pick ‘n’ roll και να τελειώσει αποτελεσματικά φάσεις κοντά στο καλάθι, παρόλο που όπως έχουμε κατά κόρον πει, το «τακτικό έλλειμμα» του παραμένει.
👍Θεωρώ ότι θα προσφέρει βοήθειες, αποτελώντας το 5άρι πίσω από το Μιλουτίνοφ, δίνοντας 10 – 15 ποιοτικά λεπτά και όσο προσαρμόζεται, θα εμφανίζεται καλύτερος σε όλα τα επίπεδα.
👍Φαίνεται ότι σιγά, σιγά κατανέμονται οι ρόλοι πιο ορθολογικά με τον Ρότσεστι να είναι αυτός που «τρέχει» το 2nd unit οργανωτικά, με τον Μπόλντγουιν δίπλα του και τον Πολ ως κάλυψη στο αμυντικό κομμάτι.
👎Φαντάζομαι τα σχήματα με το Σπανούλη μαζί, ήταν στην προσπάθεια του Κεμζούρα να πάρει το μέγιστο επιθετικά σε στιγμές, κατά τις οποίες η ομάδα «κόλλαγε» στο σκορ δεδομένου ότι τα guard της Ζαλγκίρις (με εξαίρεση το Λεκαβίτσιους) δεν απείλησαν ιδιαίτερα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα…
👍Και μιλώντας για το Λιθουανό προπονητή, η ακατανόητη επιλογή του, στο χρονικό σημείο, που η Ζαλγκίρις πίεζε και ήταν ακόμα κοντά στο σκορ, να αγωνιστεί με ένα μόνο χειριστή και τον Πολ στο 2 ήταν αυτή που μας έδωσε τελικά τη νίκη με το συγκεκριμένο σχήμα να αποδίδει και να αυξάνει τη διαφορά υπέρ μας… Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, δικαιώθηκε.
👎Στα αρνητικά, έχω επίσης να τονίσω το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Πάντερ, που αν σε αυτό το τριήμερο δε «βρει το χέρι του» και δεν αυξήσει την παραγωγικότητα του, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Ολυμπιακό.
👍Το δίδυμο Ρούμπιτ – Ριντ είναι αρκετά αργό, ωστόσο μαζί με τους καλούς Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ θεωρώ ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στους Μπαρτέλ, Ραντόσεβιτς, Λεσόρ και Μονρό με επιτυχία. Θα είναι σημαντικό το σημερινό crash test για τη front line μας!
👎Η επίθεση μας παραμένει ακόμα στατική και μονοδιάστατη, πρόβλημα το οποίο διογκώνεται όταν η ομάδα είναι άστοχη από μακριά ή/και δεν «τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο». Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το γεγονός, ότι πλην Σπανούλη και Ρότσεστι, οι περιφερειακοί μας δε διαθέτουν court vision και προσωπική φάση.
👎Και φυσικά, η αμυντική αδυναμία των δύο βετεράνων, δεν επιτρέπει να βρίσκονται πολύ ώρα στο παρκέ, χωρίς να υπάρχουν τρεις καλοί αμυντικοί στην 5άδα (ένας εκ των Κόνιαρη, Μπόλντγουιν στα guard, ένας εκ των Πολ, Παπανικολάου στα φτερά και ο Μιλουτίνοφ ή ο Ριντ στο 5).
👎Στον τομέα της άμυνας, δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από τη νίκη επί της Ζαλγκίρις, καθώς όπως είχε τονιστεί πριν τον αγώνα, πρόκειται για ομάδα με φανερό έλλειμμα αθλητικότητας.
Προχωρώντας στα ες σήμερον σπουδαία, το ίδιο συμβαίνει, τουλάχιστον στο back court, με την Μπάγερν, συνεπώς πρόκειται για ένα σύνολο, το οποίο επίσης μας ταιριάζει, πολύ περισσότερο από το αντίστοιχο της Άλμπα.
Διαθέτουμε τα κορμιά στην περιφέρεια και στους ψηλούς, να ματσάρουμε τους αντιπάλους μας, άρα αν ελέγξουμε το ρυθμό σήμερα και είμαστε στο «κλασικό» ζητούμενο, +35% στα τρίποντα, με ένα assist / turnover ratio μεγαλύτερο από 1,5, θεωρώ ότι έχουμε πιθανότητες να διεκδικήσουμε τη νίκη…
Αυτό που με γεμίζει ερωτηματικά και αμφιβολίες, είναι ότι η Βαυαρική ομάδα στα τελευταία 5 της παιχνίδια έχει μόλις 1 νίκη και 4 ήττες (εκ των οποίων οι τρεις σερί και η μία εντός έδρας από την Κίμκι), γεγονός που βάζει ένα μεγάλο «πρέπει» πάνω από το κεφάλι της, ψάχνοντας για ένα ξέσπασμα.
Το ρεκόρ της είναι επίσης 3 – 5 και τη δεδομένη χρονική στιγμή το 2x2 απέναντι στους δύο αιώνιους από την Ελλάδα είναι απαραίτητο. Θα είναι δύσκολο να κάνει και άλλη εκτός προγράμματος ήττα στο γήπεδο της, συνεπώς πιθανό διπλό του Ολυμπιακού θα συνιστά μεγάλο επίτευγμα.
Αντίθετα, δεν είμαι το ίδιο αισιόδοξος για τον αγώνα με την Άλμπα, εκτός αν τη βρούμε σε κακή μέρα και επιβάλλοντας ένα slow tempo, καταφέρουμε να πάμε το παιχνίδι στους 70 πόντους.
Γιατί όπως φάνηκε και από τη νίκη της στο ΟΑΚΑ, παρά τις απουσίες των Έρικσον, Σίβα και Κάβανο, διαθέτει βάθος στον πάγκο και ένα gameplan από το mastermind Ρενέσες, το οποίο αν δεν απενεργοποιηθεί εξ αρχής, τότε δύσκολα αντιμετωπίζεται!
Το δύσκολο για τον Ισπανό προπονητή, θα είναι να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό των νεαρών παικτών του, ειδικά αν έχει προηγηθεί 2η σερί νίκη επί του Ερ. Αστέρα, μετά από αυτή με τους πράσινους.
Αν θέλετε και μια προσωπική εκτίμηση (εκτός των βασικών μας πρωταγωνιστών), θεωρώ ότι ο Μπόλντγουιν θα είναι στη 12άδα στο παιχνίδι με την Μπάγερν ως extra λύση στην άμυνα στο μαρκάρισμα των Κόπονεν και Ντζέντοβιτς, ενώ ο Τσέρι θα έχει ρόλο στο Βερολίνο, ως το αντίπαλο δέος του Χέρμανσον κυρίως!
Ενώ και από το Ριντ, με κίνητρο απέναντι στο Μονρό, περιμένω καλή εμφάνιση στο Μόναχο, αλλά όχι τόσο απέναντι στην Άλμπα όπου μπορεί να εκτεθεί στην άμυνα από τους γρήγορους ψηλούς της και από ένα πλάνο στόχευσης του από το Ρενέσες…
Και φυσικά ο Ρούμπιτ σε γνωστά για αυτόν γήπεδα, πρέπει να «πάρει πάνω του» ψυχολογικά και να δώσει πολύτιμες λύσεις στη front line!
Και κλείνουμε με την καθιερωμένη στατιστική ανασκόπηση, όσον αφορά στο παρελθόν του Ολυμπιακού με Γερμανικές ομάδες:
🏀Συντριπτική υπέρ των ερυθρόλευκων είναι η παράδοση, καθώς μετράνε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 22 – 8, με αντιπάλους από τη Γερμανία!
🏀Η μόνη ομάδα, που αποτελεί τον «κακό τους δαίμονα», είναι η Μπάμπεργκ, μετρώντας 5 νίκες και 3 ήττες.
🏀Μάλιστα η Μπάμπεργκ είναι αήττητη στην έδρα της, ενώ έχει αλώσει και μία φορά το ΣΕΦ, σε μια τρίποντη παράσταση του Ντάριους Μίλερ…
🏀Ωστόσο, οι υπόλοιπες αναμετρήσεις έχουν ξεκάθαρα ερυθρόλευκο χρώμα! Ο Ολυμπιακός μετράει ένα επιβλητικό 7 – 1 επί της Λεβερκούζεν στα 90ς (με 7 σερί νίκες), ενώ παράλληλα δεν έχει ηττηθεί ούτε από την Μπάγερν (4 – 0), ούτε από την Κολωνία (2 – 0).
🏀Απέναντι στην Άλμπα, η ομάδα μας έχει ρεκόρ 6 – 2, καθώς έπειτα από τις δύο ήττες τη σεζόν 1996 – 97 (η Άλμπα είναι η μοναδική πλην Μπάμπεργκ που έχει κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ), ο Ολυμπιακός «έτρεξε» ένα σερί 6 – 0 στους επόμενους αγώνες.
🏀Συνολικά, οι ερυθρόλευκοι έχουν ρεκόρ 13 – 2 στην έδρα τους και 9 – 6 σε Γερμανικό έδαφος.
🏀Μάλιστα στο γήπεδο της Μπάγερν είναι αήττητοι, μετρώντας μια νίκη πέρυσι και το 103 – 105 την περίοδο 2013 – 14, στην αξέχαστη μονομαχία Σπανούλη και Ντιλέινι!
🏀Το αντίστοιχο ρεκόρ στην έδρα της Άλμπα είναι 3 – 1 υπέρ της ομάδας μας, με την τελευταία ωστόσο αναμέτρηση να χρονολογείται τη σεζόν 2003 – 04.
🏀Η μεγαλύτερη νίκη υπέρ των ερυθρόλευκων είναι το 94 – 65 (+29) επί της Άλμπα το 2003, που αποτελεί και την ευρύτερη εντός έδρας νίκη!
🏀Αντίστοιχα, εκτός έδρας, το 69 – 88 υπέρ μας στο Βερολίνο την περίοδο 2001 – 02 κρατάει ακόμα το ρεκόρ διαφοράς (+19), ενώ έπεται ο θρίαμβος στο Λεβερκούζεν με 53 – 70 (+17), από την αρμάδα του Ξανθού το 1993…
🏀Η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα του Ολυμπιακού είναι το – 14 (68 – 82) τη σεζόν 2016 – 17, φυσικά από την Μπάμπεργκ, ακολουθούμενη από το – 12 (61 – 73) ξανά από την ίδια ομάδα, την περίοδο 2010 – 11, με τον Μπράιαν Ρόμπερτς να «κάνει όργια»!
🏀Για το φινάλε σας φυλάω το καλύτερο… Αν «βγάλουμε» από την εξίσωση τη συμπαθή ομάδα από τη Βαυαρία, την Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός έχει να ηττηθεί από αντίπαλο εκ Γερμανίας … κρατηθείτε, από τις 6 Νοεμβρίου 1996! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η τελευταία του ήττα, ήταν από την Άλμπα με 61 – 62 πριν από 23 χρόνια!
Αυτή, λοιπόν, ήταν η σύντομη ιστορική αναδρομή, που κατά πως φαίνεται «δείχνει» μία νίκη για τον Ολυμπιακό στη φετινή του απόβαση στη Γερμανία.
Όμως όπως είπαμε οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και τελικά αυτό που προσφέρουν, είναι μια απεικόνιση του παρελθόντος.
Η ουσία είναι ότι η ομάδα μας πρέπει να μείνει όρθια και να παρουσιαστεί αξιοπρεπής και στα δύο παιχνίδια και σταδιακά να βελτιώνεται, έτσι ώστε να τιμήσει τη «βαριά φανέλα» της στη διοργάνωση. Να κοιτάει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, να το «χαίρεται» και να αγωνίζεται με το πάθος που είδαμε την Παρασκευή.
Τότε θα έχει κάνει βήματα μπροστά, για να σβήσει το καταστροφικό 2019, για να βρει ξανά τη χαμένη της … ταυτότητα και για να κεφαλαιοποιήσει και βαθμολογικά την (ελπίζω) αγωνιστική της βελτίωση.
Ο πρότερος «έντιμος βίος» των ερυθρόλευκων σε τέτοιους διπλούς αγώνες την τελευταία τριετία, με κάνει συγκρατημένα αισιόδοξο ότι θα καταφέρουν να γυρίσουν στον Πειραιά με ένα τουλάχιστον ροζ φύλλο στις αποσκευές τους…
Μην ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός παραμένει από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της Euroleague στα διπλά παιχνίδια με συνολικό ρεκόρ 23 – 9, το οποίο αντιστοιχεί στο εντυπωσιακό ποσοστό νικών 71,8%!
Ειδικότερα εντός έδρας έχει 13 νίκες και μόλις 3 ήττες (από τη Μακάμπι φέτος, την Αρμάνι πέρσι και τη Ρεάλ τη σεζόν 2016 – 17), ενώ μακριά από το γήπεδο του έχει το αξιοπρεπέστατο ρεκόρ 10 – 6, έχοντας πετύχει σπουδαία διπλά απέναντι σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Μπασκόνια (δύο φορές), η Φενερμπαχτσέ και η Μπαρτσελόνα, ενώ ακόμα και φέτος σε μια δύσκολη σεζόν, κατάφερε να κερδίσει μέσα στη Μόσχα, μετά από 12,5 χρόνια…
Προς το παρόν, μιας και αναφερόμαστε στις διαβολοβδομάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν σε 4 τέτοιες περιπτώσεις την Μπάμπεργκ και την Μπάγερν, μετρώντας ρεκόρ 3 – 1.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2016 – 17, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην 3η διπλή εβδομάδα εκείνης της χρονιάς από την Μπάμπεργκ με 82 – 68 εκτός έδρας, για να «πάρει το αίμα του πίσω» με 83 – 77 στο ΣΕΦ την άνοιξη του 2017.
Όσον αφορά στην Μπάγερν νωπές είναι οι μνήμες από την περσινή σεζόν, όπου η ομάδα μας κατάφερε το 2x2 απέναντι στους Βαυαρούς με 62 – 72 στο Μόναχο και 89 – 69 εντός έδρας, κρατώντας το «απόλυτο» στις δύο διπλές εβδομάδες.
Προτού όμως εστιάσουμε στην παράδοση, η οποία όπως φάνηκε στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποτε «σπάει», θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο για την αναμέτρηση, όπου επειδή έτυχε να τη δω από κοντά (δεύτερη φορά φέτος μετά τη Ζενίτ άρα ρεκόρ 1 – 1), έχω μια πιο ξεκάθαρη άποψη…
👍Ο Ολυμπιακός έκανε μια συνολικά τίμια προσπάθεια στην άμυνα του, παρόλο που απέναντι του δεν είχε τη φύσει επιθετική ομάδα με το πολύ πλούσιο ατομικό ταλέντο. Η επιλογή του Μπόλντγουιν, τουλάχιστον στο πίσω μέρος του παρκέ, αποδείχθηκε σωστή, καθώς ο point guard από το New Jersey, πίεσε στην μπάλα και δυσκόλεψε την περιφέρεια των αντιπάλων.
👎Ωστόσο επιθετικά, όσο δεν έμπαιναν τα τρίποντα και αναφέρομαι στο πρώτο ημίχρονο, όπου οι ερυθρόλευκοι σούταραν με 11% (1/9), με τον Πάντερ για άλλη μια φορά άστοχο, δεν είχαν την «εικόνα νικητή». Έπρεπε να φθάσουμε στο 2ο ημίχρονο και στο 7/17, για να μπορέσει η ομάδα μας να «ξεκολλήσει» και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, αφήνοντας χώρους δράσης για τους Μιλουτίνοφ και Ριντ.
👍Μιας και αναφέρομαι στον τελευταίο, σίγουρα ήταν αρκετά θετικός σε αυτό το παιχνίδι, ως μια οντότητα στη ρακέτα, που έδινε σιγουριά στο αμυντικό ριμπάουντ, ενώ προφύλαξε και το καλάθι με δύο μπλοκ (ειδικά το ένα σε Λεντέι πολύ ψηλά).
👎Ωστόσο, ακόμα είναι πίσω στον τομέα της φυσικής κατάστασης, δίχως να μπορεί να ακολουθήσει στο transition και έχοντας αργές επιστροφές.
👍Επιθετικά έδειξε ότι μπορεί να παίξει με επιτυχία το pick ‘n’ roll και να τελειώσει αποτελεσματικά φάσεις κοντά στο καλάθι, παρόλο που όπως έχουμε κατά κόρον πει, το «τακτικό έλλειμμα» του παραμένει.
👍Θεωρώ ότι θα προσφέρει βοήθειες, αποτελώντας το 5άρι πίσω από το Μιλουτίνοφ, δίνοντας 10 – 15 ποιοτικά λεπτά και όσο προσαρμόζεται, θα εμφανίζεται καλύτερος σε όλα τα επίπεδα.
👍Φαίνεται ότι σιγά, σιγά κατανέμονται οι ρόλοι πιο ορθολογικά με τον Ρότσεστι να είναι αυτός που «τρέχει» το 2nd unit οργανωτικά, με τον Μπόλντγουιν δίπλα του και τον Πολ ως κάλυψη στο αμυντικό κομμάτι.
👍Και μιλώντας για το Λιθουανό προπονητή, η ακατανόητη επιλογή του, στο χρονικό σημείο, που η Ζαλγκίρις πίεζε και ήταν ακόμα κοντά στο σκορ, να αγωνιστεί με ένα μόνο χειριστή και τον Πολ στο 2 ήταν αυτή που μας έδωσε τελικά τη νίκη με το συγκεκριμένο σχήμα να αποδίδει και να αυξάνει τη διαφορά υπέρ μας… Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, δικαιώθηκε.
👎Στα αρνητικά, έχω επίσης να τονίσω το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Πάντερ, που αν σε αυτό το τριήμερο δε «βρει το χέρι του» και δεν αυξήσει την παραγωγικότητα του, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Ολυμπιακό.
👍Το δίδυμο Ρούμπιτ – Ριντ είναι αρκετά αργό, ωστόσο μαζί με τους καλούς Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ θεωρώ ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στους Μπαρτέλ, Ραντόσεβιτς, Λεσόρ και Μονρό με επιτυχία. Θα είναι σημαντικό το σημερινό crash test για τη front line μας!
👎Και φυσικά, η αμυντική αδυναμία των δύο βετεράνων, δεν επιτρέπει να βρίσκονται πολύ ώρα στο παρκέ, χωρίς να υπάρχουν τρεις καλοί αμυντικοί στην 5άδα (ένας εκ των Κόνιαρη, Μπόλντγουιν στα guard, ένας εκ των Πολ, Παπανικολάου στα φτερά και ο Μιλουτίνοφ ή ο Ριντ στο 5).
👎Στον τομέα της άμυνας, δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από τη νίκη επί της Ζαλγκίρις, καθώς όπως είχε τονιστεί πριν τον αγώνα, πρόκειται για ομάδα με φανερό έλλειμμα αθλητικότητας.
Διαθέτουμε τα κορμιά στην περιφέρεια και στους ψηλούς, να ματσάρουμε τους αντιπάλους μας, άρα αν ελέγξουμε το ρυθμό σήμερα και είμαστε στο «κλασικό» ζητούμενο, +35% στα τρίποντα, με ένα assist / turnover ratio μεγαλύτερο από 1,5, θεωρώ ότι έχουμε πιθανότητες να διεκδικήσουμε τη νίκη…
Αυτό που με γεμίζει ερωτηματικά και αμφιβολίες, είναι ότι η Βαυαρική ομάδα στα τελευταία 5 της παιχνίδια έχει μόλις 1 νίκη και 4 ήττες (εκ των οποίων οι τρεις σερί και η μία εντός έδρας από την Κίμκι), γεγονός που βάζει ένα μεγάλο «πρέπει» πάνω από το κεφάλι της, ψάχνοντας για ένα ξέσπασμα.
Το ρεκόρ της είναι επίσης 3 – 5 και τη δεδομένη χρονική στιγμή το 2x2 απέναντι στους δύο αιώνιους από την Ελλάδα είναι απαραίτητο. Θα είναι δύσκολο να κάνει και άλλη εκτός προγράμματος ήττα στο γήπεδο της, συνεπώς πιθανό διπλό του Ολυμπιακού θα συνιστά μεγάλο επίτευγμα.
Γιατί όπως φάνηκε και από τη νίκη της στο ΟΑΚΑ, παρά τις απουσίες των Έρικσον, Σίβα και Κάβανο, διαθέτει βάθος στον πάγκο και ένα gameplan από το mastermind Ρενέσες, το οποίο αν δεν απενεργοποιηθεί εξ αρχής, τότε δύσκολα αντιμετωπίζεται!
Το δύσκολο για τον Ισπανό προπονητή, θα είναι να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό των νεαρών παικτών του, ειδικά αν έχει προηγηθεί 2η σερί νίκη επί του Ερ. Αστέρα, μετά από αυτή με τους πράσινους.
Αν θέλετε και μια προσωπική εκτίμηση (εκτός των βασικών μας πρωταγωνιστών), θεωρώ ότι ο Μπόλντγουιν θα είναι στη 12άδα στο παιχνίδι με την Μπάγερν ως extra λύση στην άμυνα στο μαρκάρισμα των Κόπονεν και Ντζέντοβιτς, ενώ ο Τσέρι θα έχει ρόλο στο Βερολίνο, ως το αντίπαλο δέος του Χέρμανσον κυρίως!
Ενώ και από το Ριντ, με κίνητρο απέναντι στο Μονρό, περιμένω καλή εμφάνιση στο Μόναχο, αλλά όχι τόσο απέναντι στην Άλμπα όπου μπορεί να εκτεθεί στην άμυνα από τους γρήγορους ψηλούς της και από ένα πλάνο στόχευσης του από το Ρενέσες…
Και φυσικά ο Ρούμπιτ σε γνωστά για αυτόν γήπεδα, πρέπει να «πάρει πάνω του» ψυχολογικά και να δώσει πολύτιμες λύσεις στη front line!
Και κλείνουμε με την καθιερωμένη στατιστική ανασκόπηση, όσον αφορά στο παρελθόν του Ολυμπιακού με Γερμανικές ομάδες:
🏀Η μόνη ομάδα, που αποτελεί τον «κακό τους δαίμονα», είναι η Μπάμπεργκ, μετρώντας 5 νίκες και 3 ήττες.
🏀Μάλιστα η Μπάμπεργκ είναι αήττητη στην έδρα της, ενώ έχει αλώσει και μία φορά το ΣΕΦ, σε μια τρίποντη παράσταση του Ντάριους Μίλερ…
🏀Ωστόσο, οι υπόλοιπες αναμετρήσεις έχουν ξεκάθαρα ερυθρόλευκο χρώμα! Ο Ολυμπιακός μετράει ένα επιβλητικό 7 – 1 επί της Λεβερκούζεν στα 90ς (με 7 σερί νίκες), ενώ παράλληλα δεν έχει ηττηθεί ούτε από την Μπάγερν (4 – 0), ούτε από την Κολωνία (2 – 0).
🏀Απέναντι στην Άλμπα, η ομάδα μας έχει ρεκόρ 6 – 2, καθώς έπειτα από τις δύο ήττες τη σεζόν 1996 – 97 (η Άλμπα είναι η μοναδική πλην Μπάμπεργκ που έχει κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ), ο Ολυμπιακός «έτρεξε» ένα σερί 6 – 0 στους επόμενους αγώνες.
🏀Συνολικά, οι ερυθρόλευκοι έχουν ρεκόρ 13 – 2 στην έδρα τους και 9 – 6 σε Γερμανικό έδαφος.
🏀Μάλιστα στο γήπεδο της Μπάγερν είναι αήττητοι, μετρώντας μια νίκη πέρυσι και το 103 – 105 την περίοδο 2013 – 14, στην αξέχαστη μονομαχία Σπανούλη και Ντιλέινι!
🏀Η μεγαλύτερη νίκη υπέρ των ερυθρόλευκων είναι το 94 – 65 (+29) επί της Άλμπα το 2003, που αποτελεί και την ευρύτερη εντός έδρας νίκη!
🏀Αντίστοιχα, εκτός έδρας, το 69 – 88 υπέρ μας στο Βερολίνο την περίοδο 2001 – 02 κρατάει ακόμα το ρεκόρ διαφοράς (+19), ενώ έπεται ο θρίαμβος στο Λεβερκούζεν με 53 – 70 (+17), από την αρμάδα του Ξανθού το 1993…
🏀Η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα του Ολυμπιακού είναι το – 14 (68 – 82) τη σεζόν 2016 – 17, φυσικά από την Μπάμπεργκ, ακολουθούμενη από το – 12 (61 – 73) ξανά από την ίδια ομάδα, την περίοδο 2010 – 11, με τον Μπράιαν Ρόμπερτς να «κάνει όργια»!
🏀Για το φινάλε σας φυλάω το καλύτερο… Αν «βγάλουμε» από την εξίσωση τη συμπαθή ομάδα από τη Βαυαρία, την Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός έχει να ηττηθεί από αντίπαλο εκ Γερμανίας … κρατηθείτε, από τις 6 Νοεμβρίου 1996! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η τελευταία του ήττα, ήταν από την Άλμπα με 61 – 62 πριν από 23 χρόνια!
Αυτή, λοιπόν, ήταν η σύντομη ιστορική αναδρομή, που κατά πως φαίνεται «δείχνει» μία νίκη για τον Ολυμπιακό στη φετινή του απόβαση στη Γερμανία.
Όμως όπως είπαμε οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και τελικά αυτό που προσφέρουν, είναι μια απεικόνιση του παρελθόντος.
Η ουσία είναι ότι η ομάδα μας πρέπει να μείνει όρθια και να παρουσιαστεί αξιοπρεπής και στα δύο παιχνίδια και σταδιακά να βελτιώνεται, έτσι ώστε να τιμήσει τη «βαριά φανέλα» της στη διοργάνωση. Να κοιτάει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, να το «χαίρεται» και να αγωνίζεται με το πάθος που είδαμε την Παρασκευή.
Τότε θα έχει κάνει βήματα μπροστά, για να σβήσει το καταστροφικό 2019, για να βρει ξανά τη χαμένη της … ταυτότητα και για να κεφαλαιοποιήσει και βαθμολογικά την (ελπίζω) αγωνιστική της βελτίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου