Σάββατο 13 Απριλίου 2019

SCOUTING ANALYSIS: NIGEL HAYES


Ενώ ο Ολυμπιακός βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα και το ενδιαφέρον, θέλοντας και μη, στρέφεται στο σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, ρίχνουμε δίχτυα αυτή τη φορά στο Τουρκικό πρωτάθλημα...

Με τα εξωαγωνιστικά μέτωπα της ομάδας να μονοπωλούν, λοιπόν, την επικαιρότητα και περιμένοντας τις εξελίξεις αναφορικά με το τι τελικά θα συμβεί, στο Nothing but Red συνεχίζεται το scouting παικτών, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν το coaching staff του Ολυμπιακού, με γνώμονα την κατάρτιση ενός λειτουργικού και συνάμα δυνατού ρόστερ. 

Αυτή τη φορά, θα επικεντρωθούμε στο ρόλο του combo forward όπου η στήριξη στο … project Παπαπέτρου, συνετέλεσε στο να είναι Ελληνική υπόθεση τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να δικαιωθούν οι προσδοκίες. 

Και έτσι φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση του Έλληνα forward, όπου η στελέχωση έδειξε ότι ο Μπλατ ήθελε η φαρέτρα της ομάδας στις θέσεις των forwards να είναι πλούσια και να εμπεριέχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται στο σύγχρονο μπάσκετ (άμυνα, σουτ και αθλητικότητα).

Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε, καθώς η υπερφόρτωση στις θέσεις 3-4 (χωρίς κανείς να είναι combo τελικά αφού η λύση Τίμα στο 4 εγκαταλείφθηκε νωρίς), οδήγησε στο να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως η έλλειψη αθλητικού back up center, δεδομένου ότι οι θέσεις των ξένων είχαν συμπληρωθεί. 

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο, ότι η ομάδα χρειάζεται έναν Αμερικάνο 3&D forward, ο οποίος να μπορεί να δώσει όλα τα παραπάνω, έναν "Dorell Wright" που να αγωνίζεται στο 3, αλλά να μπορεί να παίξει και ως stretch 4άρι. 

Η πρόταση της σελίδας είναι ο πολυσύνθετος Nigel Hayes, ο οποίος είναι γνωστός πλέον στο Ευρωπαϊκό κοινό, καθώς τη φετινή σεζόν αποτελεί τον ηγέτη της Galatasaray. 

WHO IS WHO 
Ο Hayes γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1994 στο Westerville του Ohio και πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια στο Whitmer High School. Λόγω του εντυπωσιακού του wingspan (2.18), ο ύψους 2.03 forward, ξεκίνησε την καριέρα του ως 4άρι, με τους περισσότερους recruiters να του δίνουν 3-star rating στην 5βάθμια κλίμακα αξιολόγησης. 

Το κολλέγιο του Wisconsin ήταν αυτό που τον επέλεξε, δίνοντας του την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Division I του NCAA. Ο Hayes από τη freshman χρονιά του πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, ερχόμενος από τον πάγκο και ανακηρύχθηκε καλύτερος 6ος παίκτης της περιφέρειας Big Ten. 

Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη, καθώς έκτοτε υπήρξε από τους πρωταγωνιστές των Badgers, ξεκινώντας σε όλα τα παιχνίδια βασικός, κυρίως ως power forward, θέση που καθιερώθηκε. Με πολύ καλά νούμερα στο σκοράρισμα, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μια διαρκής επιθετική απειλή, τόσο από κοντινή, όσο και από μακρινή απόσταση, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στον τομέα των ριμπάουντ. 


Στα ατομικά του highlights συγκαταλέγεται η επιλογή του στην καλύτερη 5άδα της Big Ten στην junior χρονιά του, ενώ πριν την έναρξη της senior σεζόν του (2016 - 17), ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της περιφέρειας. 

Ωστόσο, παρά τα κατορθώματα του δεν κατάφερε να πείσει τις ομάδες του NBA να τον επιλέξουν, αντιμετωπίζοντας το κλασικό πρόβλημα των combo forwards, καθώς στην επίθεση συμπεριφερόταν ως stretch 4άρι, ενώ στην άμυνα ένιωθε πιο άνετα μαρκάροντας τα αντίπαλα small forward. 

Παρόλα αυτά, πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις στα Summer League, κάνοντας τους New York Knicks να δείξουν ενδιαφέρον αρχικά για την περίπτωση του, προσφέροντας του ένα partially guaranteed συμβόλαιο, το οποίο όμως λύθηκε πριν την έναρξη της Regular Season. Έτσι, ο Hayes ακολούθησε το δρόμο της G League με τη θυγατρική των Knicks, καταφέρνοντας να κερδίσει δύο 10ήμερα συμβόλαια στις αρχές του 2018 με τους Lοs Angeles Lakers και τους Toronto Raptors. Έκλεισε την περίοδο 2017 – 18, αγωνιζόμενος σε 5 αγώνες με τη φανέλα των Sacramento Kings, χωρίς να κατορθώσει να παραμείνει στο ρόστερ της ομάδας και για την επόμενη σεζόν. 

Στα Summer League του περασμένου καλοκαιριού, ο Hayes τράβηξε το ενδιαφέρον από ομάδες εκτός Αμερικής, καταλήγοντας τελικά στη Galatasaray, η οποία του προσέφερε ηγετικό ρόλο και τη δυνατότητα να «χτίσει» το όνομα του στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα, δεν έχει αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη καθώς έχει εξελιχθεί σε κομβικό παίκτη της Τουρκικής ομάδας (περισσότερο ακόμα και από τον Aaron Harrison, την άλλη «δυνατή μεταγραφή της Cimbom), καταγράφοντας εντυπωσιακά στατιστικά, τόσο στο Πρωτάθλημα (13.7 πόντοι με 49% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα, 5.6 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 24 αγώνες) όσο και στο Eurocup. 


PROFILE 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Draftexpress (πηγή: http://www.draftexpress.com/profile/Nigel-Hayes-69526/), ο Hayes είναι ένας παίκτης με πλούσιο ρεπερτόριο επιθετικά, καθώς μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους (τρίποντο, παιχνίδι με πρόσωπο και πλάτη). Το mid range spot shot του είναι αξιόπιστο, ενώ αντίθετα το σουτ μετά από τρίπλα δε θεωρείται δυνατό  του σημείο. Γενικά αποτελεί απειλή από μακριά, καθώς αν μείνει αμαρκάριστος, τις περισσότερες φορές θα τιμωρήσει την αντίπαλη άμυνα. 

Παρόλο που για το NBA υποστηρίζεται ότι η αθλητικότητα του είναι στο μέσο όρο, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα η έκρηξη και η ενέργεια που «βγάζει» είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Μπορεί να τρέξει στο transition, ενώ το άλμα και τα μακριά του χέρια τον βοηθάνε πολύ στα ριμπάουντ. 

Συνεπώς, αγωνιζόμενος στη θέση 3, καθίσταται αυτόματα ως extra όπλο στον τομέα αυτό, σε μια ομάδα με ισχυρή front line (φανταστείτε τον small forward σε 5άδα με Μιλουτίνοφ), ενώ και στη φυσική του θέση ως PF, με το καλό του σουτ βοηθάει σημαντικά στο καλό spacing.

Όσον αφορά στην άμυνα, ο Hayes είναι δυνατός αμυντικός περιφερειακά χάρις στο καλό footwork του, άρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στις αλλαγές. Στα pre draft scouting reports τονιζόταν σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία του να ματσάρει δυνατά 4άρια, ωστόσο στην Ευρώπη οι power forwards είναι πιο … light.

Εξάλλου σε ομάδα της Euroleague, θα μπορούσε να καθιερωθεί και ως 3αρι, έχοντας ένα ρόλο athletic wing, ικανού τόσο με πρόσωπο (catch and shoot), όσο και με πλάτη στο καλάθι, αρκεί να μπορέσει σταθερά να «βάζει» καλά την μπάλα στο παρκέ, βελτιώνοντας το χειρισμό του.


ΕΝΤΑΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και δεδομένης της Ευρωπαϊκής του εμπειρίας, ο Hayes μπορεί να αποτελέσει κάτι παραπάνω από ιδανικό fit για τον Ολυμπιακό, ένα steal ανάλογο με αυτό του Λοτζέσκι από την Οστάνδη, αν η ομάδα μας κινηθεί γρήγορα (το καλοκαίρι υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι, άρα θα κυκλοφορεί ελεύθερος). 

Όπως φαίνεται και από τα στατιστικά του αλλά και από το αγωνιστικό του προφίλ, το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά, σημαίνει ότι πρόκειται για 2-way παίκτη, που τόσο έχουν ανάγκη οι ερυθρόλευκοι. Εκτός της έφεσης του στο τρίποντο, μπορεί να αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» στον αιφνιδιασμό και να απειλήσει παίζοντας με πλάτη απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους. 

Επίσης τα μακριά του χέρια τον βοηθάνε, εκτός από τα ριμπάουντ και στα αμυντικά του καθήκοντα, είτε αυτά μεταφράζονται σε deflections και κλεψίματα, είτε σε κοψίματα. Ακόμη, διαθέτει το footwork να μαρκάρει αντίπαλα γκαρντ, δίνοντας άλλη μια επιλογή στο αμυντικό playbook της ομάδας. 

Συμπερασματικά, με βάση όσα αναφέρθηκαν στο ξεκίνημα του αφιερώματος, ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν θα χρειαστεί στις θέσεις 3-4 εκτός από σουτ και αθλητικότητα. Ο συνδυασμός των δύο είναι εξαιρετικά σπάνιος και για αυτό συνήθως εξαργυρώνεται με ακριβά συμβόλαια. 

Ο Hayes διαθέτοντας σε ικανοποιητικό βαθμό και τα δύο, μπορεί να αποτελέσει πολυεργαλείο για την ομάδα, αγωνιζόμενος και στις δυο θέσεις των forwards και προσφέροντας όλα αυτά που περιμέναμε απο τον Τίμα, αλλά δεν τα είδαμε και ακόμα παραπάνω... Παράλληλα το κασέ του παραμένει σε λογικά επίπεδα (όσο είναι νωρίς), άρα καθίσταται ως εφικτός στόχος για την ομάδα μας. 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ: Από την περιγραφή και μόνο γίνεται κατανοητό ότι έχει όλα τα potential για να μοιάσει σε έναν καλύτερο αμυντικά Deshaun Thomas ως SF, ή σε έναν πιο αθλητικό Earl Clarke ως PF. 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΜΟΙΑΣΕΙ: Λόγω της έφεσης του στο σκοράρισμα και ειδικότερα στο τρίποντο, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον Dorell Wright, όταν αγωνιζόταν ακόμα στο ΝΒΑ. 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ: Ένας παίκτης με προοπτική και παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, ο οποίος παρά τη θετική παρουσία του στην Μπαρτσελόνα, έχει καταλήξει στη 2η κατηγορία της Ιαπωνίας, είναι ο Jonathan Holmes. 

* Στατιστικά Κολεγίου: Wikipedia, Στατιστικά Galatasaray: από το site του Eurocup
*Scouting Reports Draftexpress:
http://www.draftexpress.com/profile/Nigel-Hayes-69526/videos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου