Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ


Άλλη μια δύσκολη εβδομάδα, άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο πρόωρο και άδοξο τέλος (;) της πορείας του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague. Πώς τα έφερε έτσι η μοίρα και η ομάδα μας σε κάθε αγωνιστική χύνει την καρδάρα με το γάλα, που μάλιστα της το γεμίζουν οι … υπόλοιποι διεκδικητές της πρόκρισης!


Τίποτα δεν εξαρτάται πια από εμάς (πολλοί δε θα πόνταραν βέβαια σε νίκη επί της Νταρουσάφακα έστω και αν μας ευνοούσαν τα υπόλοιπα αποτελέσματα), αλλά ακόμα και να επιτευχθεί ο στόχος της 8άδας, ούτε οι πιο αισιόδοξοι (μεταξύ των οποίων είμαι και εγώ), πιστεύουν ότι μπορεί πλέον η εικόνα της ομάδας να αλλάξει προς το καλύτερο (ούτε καν με ένα ψυχολογικό boost που θα μπορούσε να δώσει ενδεχόμενη επιστροφή του Σπανούλη υπό άλλες συνθήκες). 

Συνεπώς, μια πρόκριση για το ήδη πληγωμένο πρεστίζ, δε φαίνεται να έχει να προσφέρει κάτι σε ένα σύνολο, το οποίο μοιάζει κουρασμένο και κυρίως κορεσμένο ψυχολογικά και σωματικά… Η αλήθεια είναι ότι άπαντες έχουν στρέψει το βλέμμα στο μέλλον και ας ελπίσουμε να έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για το χτίσιμο ενός νέου, διψασμένου και ξανά δυνατού Ολυμπιακού! 

Όμως επειδή τόσο ο απολογισμός για το φετινό ρόστερ (και όχι μόνο), όσο και η προοπτική που ξανοίγεται για μια νέα αρχή, είναι θέματα που θα «αγγίξουμε» μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, ενώ για το αγωνιστικό κομμάτι, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, έχουν πλέον στερέψει τα λόγια, ας δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο τι επιφυλάσσει η τελευταία αγωνιστική για τους μνηστήρες της πρόκρισης, εστιάζοντας στις πέντε ομάδες, οι οποίες θεωρητικά θα παλέψουν για τις δύο τελευταίες θέσεις που εκκρεμούν. 

Και λέω δύο, γιατί παρόλο που η πραγματικότητα τείνει να μας διαψεύδει και τα σενάρια που αναλύουμε να καίγονται σε κάθε αγωνιστική, θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Παναθηναϊκός να δείξει τάσεις αυτοκτονίας, διακινδυνεύοντας ήττα στο παιχνίδι του με την Μπούντουτσνοστ. 


Θα εξετάσουμε, λοιπόν, τα πιθανά σενάρια με άξονα τα πρώτα (χρονικά) παιχνίδια της Πέμπτης (ΤΣΣΚΑ – Μπασκόνια, Εφές – Αρμάνι και Ρεάλ - Ζαλγκίρις), τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν αν οι αγώνες της Παρασκευής θα έχουν τελικά βαθμολογικό ενδιαφέρον και άρα αν θα έχουν ελπίδες πρόκρισης ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι. Ειδικά το παιχνίδι στη Μόσχα, όπως παρουσιάζεται στη συνέχεια, είναι λίγο – πολύ κάτι σαν την … Αρχαία Ρώμη, όπου όλοι οι δρόμοι της πρόκρισης (δεν καταλήγουν, αλλά) ξεκινάνε από εκεί! 

ΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 
Το δεδομένο είναι ότι σε περίπτωση νίκης της Μπασκόνια στη Μόσχα (και υπολογίζοντας όπως προαναφέραμε ότι οι πράσινοι θα νικήσουν τη Μπούντουτσνοστ, μη μπλέκοντας σε σενάρια), είναι αφενός ότι α) κλείνουν άλλα δύο ζευγάρια των play off μετά το 4. Εφές – 5. Μπαρτσελόνα (2. ΤΣΣΚΑ – 7. Παναθηναϊκός, 3. Ρεάλ – 6. Μπασκόνια), με τους Βάσκους και το τριφύλλι να φτάνουν το safety net των 16 νικών και αφετέρου ότι β) μένει μόλις μια θέση «ανοιχτή» για την πρόκριση με 4 πλέον ομάδες να τη διεκδικούν! 

Σε ενδεχόμενο νίκης, λοιπόν, της Μπασκόνια επί της ΤΣΣΚΑ, ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά για τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας οι Αρμάνι και Ζαλγκίρις ότι ο Ολυμπιακός αγωνίζεται την Παρασκευή τελευταίος χρονικά, θα «καίγονται» για τη νίκη, προκειμένου να τον φτάσουν στις 15 νίκες και να τον προσπεράσουν, υπερτερώντας σε διπλή ισοβαθμία μαζί του. Άρα οι αγώνες Εφές – Αρμάνι και Ζαλγκίρις – Ρεάλ που διεξάγονται την Πέμπτη, θα είναι αυτοί που θα κρίνουν τη συνέχεια… 

Όσον αφορά στους ερυθρόλευκους, ξέρουν ότι αν έστω μία από αυτές τις δύο ομάδες νικήσει, τότε αυτόματα θα έχουν αποκλειστεί, καθώς ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Μακάμπι, υστερούν σε όλες τις διπλές και τριπλές ισοβαθμίες με αυτές. Στο σενάριο αυτό, το μεγάλο φαβορί για την είσοδο στα play off είναι η Αρμάνι, η οποία εκτός του ότι δίνει το θεωρητικά πιο εύκολο αγώνα, έχει υπέρ της (όπως φαίνεται στον πίνακα), τόσο τις διπλές ισοβαθμίες με Ζαλγκίρις, Ολυμπιακό και Μακάμπι, όσο και την πιθανή τριπλή ισοβαθμία με Ζαλγκίρις και Ολυμπιακό. Στις μοναδικές περιπτώσεις που ακόμα και με νίκη τους οι Ιταλοί μένουν εκτός 8άδας, είναι η τριπλή ισοβαθμία με Ζαλγκίρις και Μακάμπι, καθώς και η τετραπλή μεταξύ όλων αυτών των ομάδων, στις οποίες προκρίνονται οι Λιθουανοί. 

Συνεπώς στο ενδεχόμενο που στα δύο πρώτα χρονικά παιχνίδια, νικήσουν οι Μπασκόνια και Αρμάνι η κατάσταση θα έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει, με τους Ολυμπιακό και Μακάμπι να είναι στην ουσία εκτός νυμφώνος και τη Ζαλγκίρις να θέλει εκτός από δική της νίκη μέσα στη Μαδρίτη και ένα δώρο από τον Ομπράντοβιτς (ήττα από Μακάμπι), για να επωφεληθεί από την τετραπλή ισοβαθμία, στην οποία ευνοείται. 


Τι θα συμβεί όμως αν χάσουν οι Ιταλοί? Εκεί θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, καθώς θα έχουμε μονόδρομο! Νικάει η Ζαλγκίρις τη Ρεάλ? Προκρίνεται ό,τι και αν γίνει την επόμενη μέρα στα παιχνίδια Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι και Ολυμπιακός – Νταρουσάφακα, έχοντας 2x2 και με τους ερυθρόλευκους και με την ομάδα του Λαού. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή ήττας των Λιθουανών, τότε ο Ολυμπιακός αυτόματα γίνεται το μεγάλο φαβορί, καθώς θα του αρκεί μια απλή νίκη επί της Νταρουσάφακα, ότι και αν κάνει η Μακάμπι, για να καταλάβει την 8η θέση. 



ΗΤΤΑ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 
Στο λογικό σενάριο, βάσει δυναμικότητας των ομάδων, που η Μπασκόνια ηττηθεί στη Μόσχα, η υπόθεση αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα συμβούν δύο τινά: α) ο Παναθηναϊκός με τη δεδομένη (;) νίκη του επί της Μπούντουτσνοστ καταλαμβάνει σίγουρα την 6η θέση, ζευγαρώνοντας με την τρίτη Ρεάλ και β) μένουν δύο ανοιχτές θέσεις για την 8άδα, με πέντε πλέον ομάδες να παλεύουν για αυτές και τα κομπιουτεράκια να παίρνουν φωτιά! 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «όλα τα λεφτά» για τον Ολυμπιακό είναι τα άλλα δύο παιχνίδια της Πέμπτης. Αν η Αρμάνι χάσει από την Εφές, τότε σε περίπτωση που ούτε η Ζαλγκίρις πάρει διπλό στη Μαδρίτη, οι ερυθρόλευκοι θα θέλουν νίκη με ... μισό πόντο επί της Νταρουσάφακα για την πρόκριση, ως 7οι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του αγώνα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι. Αντίθετα αν η Αρμάνι ηττηθεί, αλλά νικήσει η Ζαλγκίρις, τότε η ομάδα μας μένει εκτός νυμφώνος, καθώς στην τριπλή ισοβαθμία με Λιθουανούς και Βάσκους, πέφτει στην 9η θέση (λόγω χειρότερου goal average στα μεταξύ τους παιχνίδια). 


Άρα ουσιαστικά, αν στα παιχνίδια της Πέμπτης νικήσουν οι γηπεδούχοι και φαβορί (ΤΣΣΚΑ, Εφές και Ρεάλ), τότε ο Ολυμπιακός για άλλη μια φορά θα κρατά την τύχη στα χέρια του. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι κίνητρο θα έχουν οι τρεις πρωτοπόροι, αν τυχόν θα επιλέξουν αντίπαλο (π.χ. η ΤΣΣΚΑ με ήττα από την Μπασκόνια ξέρει ότι σχεδόν σίγουρα θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναικό στα play off) και κυρίως τι 12άδες θα κατεβάσουν (Ράντολφ τραυματίας στη Ρεάλ)… 

Αν η Αρμάνι νικήσει την Εφές, τότε και πάλι οι ερυθρόλευκοι θα έχουν ελπίδες, αλλά θα περιμένουν ήττα της Ζαλγκίρις, προκειμένου να καταλάβουν την 8η θέση με νίκη επί της Νταρουσάφακα (μένουν εκτός οι Βάσκοι σε τριπλή ισοβαθμία με Ολυμπιακό και Αρμάνι). Σε περίπτωση που οι Λιθουανοί καταφέρουν να νικήσουν τη Ρεάλ, ο Ολυμπιακός αποχαιρετά τη συνέχεια της διοργάνωσης…


Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός δεν κρατά πια την τύχη του στα χέρια του και επιθυμεί ένα συνδυασμό τουλάχιστον δύο αποτελεσμάτων (σε κάποιες περιπτώσεις και τριών), για να έχει αντίκρυσμα πιθανή δική του νίκη επί της Νταρουσάφακα.

Σίγουρα οι υπόλοιπες ενδιαφερόμενες ομάδες έχουν δυσκολότερο θεωρητικά έργο και τα σενάρια πρόκρισης για τους ερυθρόλευκους δεν είναι παράλογα, ωστόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει το κίνητρο και η δίψα των άλλων διεκδικητών, όπως και των αντιπάλων τους. Η Αρμάνι και η Μπασκόνια φαίνεται να είναι σε καλύτερη μοίρα, καθώς με νίκες τους, στα απαιτητικά ομολογουμένως παιχνίδια που έχουν να δώσουν, εξασφαλίζουν την πρόκριση.

Η Ζαλγκίρις και αυτή εξαρτάται από τα υπόλοιπα αποτελέσματα, ειδικά από αυτό του αγώνα Εφές – Αρμάνι, όπου ευνοείται με νίκη της Τουρκικής ομάδας, ενώ η Μακάμπι έχει ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης, συνεπώς μάλλον ρυθμιστικό ρόλο θα διαδραματίσει. 

Το σίγουρο είναι ότι πλέον λίγες μέρες έμειναν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη φετινή, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κανονική περίοδο της Euroleague. Όσο για την ομάδα μας, για να ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση, επιθυμεί ήττα της Ζαλγκίρις στη Μαδρίτη και τουλάχιστον μια εκ των Μπασκόνια και Αρμάνι να μην κερδίσει.

Πάντως ανεξάρτητα από την έκβαση της τελευταίας αγωνιστικής, φαίνεται ότι σιγά σιγά ο Ολυμπιακός μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς με την υπάρχουσα κατάσταση, οι προοπτικές διάκρισης τόσο στα φετινά play off, όσο και στις επόμενες διοργανώσεις της Euroleague, δεν είναι ευοίωνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου