Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

EUROLEAGUE DYNAMIC RANKINGS HALFSEASON REVIEW

 

Καλή χρονιά σε όλους! Επιστροφή μετά από αρκετό καιρό, σε μια αγαπημένη ανάρτηση, την εξέταση των Dynamic Rankings της Ευρωλίγκα.

Η αλήθεια είναι ότι η απότομη διακοπή της περσινής σεζόν και το «μουδιασμένο» ξεκίνημα της φετινής, σε συνδυασμό με την, κατά γενική ομολογία, διαπίστωση ότι ο «παράγοντας έδρα» δε διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο οι φίλαθλοι βρίσκονται εκτός γηπέδων (τουλάχιστον στην πλειοψηφία των χωρών), δεν ευνοούσαν ένα τέτοιου είδους κείμενο.

Ωστόσο, όσο η φετινή σεζόν προχωράει και ομαλοποιείται το πρόγραμμα (υπάρχουν λίγα εξ αναβολής παιχνίδια πλέον), ενώ παράλληλα η μάχη για την πρώτη 4άδα και κυρίως για τις υπόλοιπες θέσεις που οδηγούν στα Ρ/Ο, μαίνεται, με ερυθρόλευκο μάλιστα ενδιαφέρον, νομίζω ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να δούμε που βρισκόμαστε, 15 στροφές (και κάτι παραπάνω για μερικές ομάδες) πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου.

Πριν προχωρήσουμε, δεδομένου ότι ίσως κάποιοι δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο υπολογισμού και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την εναλλακτική αυτή κατάταξη και πως προκύπτει ο βαθμός δυσκολίας του υπολειπόμενου προγράμματος, μπορείτε να ανατρέξετε στο περσινό κείμενο, https://nothingbutred.blogspot.com/2019/11/euroleague-dynamic-rankings-2019-20.html , όπου εξηγούνται αναλυτικά όλες οι παράμετροι.

Ας δούμε, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση της 19ης αγωνιστικής, που βρίσκονται οι 18 ομάδες της Ευρωλίγκα, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτές…

Στην κορυφή του πίνακα, με συντελεστή, +6 είναι η ΤΣΣΚΑ, η οποία έχει ξεφύγει από τους διώκτες της και παρά τα προβλήματα τραυματισμών (Clyburn, Hackett), καθώς και την αργοπορημένη ένταξη στο rotation των φετινών μεταγραφικών αποκτημάτων (Milutinov, Shengelia), δεν έχει αφήσει περιθώριο αμφισβήτησης. Το εσωτερικό πρόβλημα με τον James λύθηκε εν τη γενέσει του και η Αρκούδα συνεχίζει ακάθεκτη για την κατάκτηση της πρωτιάς!

Το υπόλοιπο πρόγραμμα κρύβει λίγες παγίδες (ίσως το πιο δύσκολο παιχνίδι να είναι το σημερινό απέναντι στην Μπαρτσελόνα) και αν η Αρκούδα καταφέρει να περάσει, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, τις 3 σερί εκτός έδρας αναμετρήσεις με Μακάμπι, Ολυμπιακό και Εφές σε 1 μήνα, δύσκολα θα κινδυνέψει η 1η θέση.

Πίσω της τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς η Μπαρτσελόνα, μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα, υπέστη κάποιες εκτός προγράμματος ήττες, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει στο +3, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την ΤΣΣΚΑ. Το αποψινό παιχνίδι απέναντι στην πρωτοπόρο, είναι η μεγάλη ευκαιρία των μπλαουγκράνα να εδραιωθούν στην πρώτη δυάδα και γιατί όχι να κυνηγήσουν ακόμη και την κορυφή. Σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ, έχουν πιο δύσκολο πρόγραμμα με 8 ταξίδια (μεταξύ των οποίων επισκέψεις σε ΣΕΦ, Μαδρίτη, Κων/πολη απέναντι σε Φενέρ) και 7 παιχνίδια στην έδρα τους.

Η αιώνια αντίπαλος της, Ρεάλ, αντιμετώπισε και αυτή αρκετά εσωτερικά θέματα, κυρίως με την αποχώρηση του Καμπάτσο και έχει πλέον να διαχειριστεί και το σοβαρό τραυματισμό του Ράντολφ. Η απόκτηση του Τάιους προσέθεσε έξτρα εμπειρία σε ένα ήδη γηρασμένο ρόστερ και τα ερωτηματικά παραμένουν πόσο θα αντέξει η Βασίλισσα. Η περιφερειακή της γραμμή δε βγάζει φρεσκάδα και γενικά δεν πείθει όπως τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, με αρκετά βατό πρόγραμμα (συντελεστής δυσκολίας 25%, το ευκολότερο μετά της ΤΣΣΚΑ) και αντιμετωπίζοντας στο γήπεδο της τις Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ, μοιάζει από τα φαβορί για μια θέση στην πρώτη 4άδα!

Θεωρητικά και η Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, με +5 στην ειδική κατάταξη και μια συντριπτικά υπέρ της αναλογία σε εντός έδρας αναμετρήσεις από εδώ και πέρα (11 σε σύνολο 17 υπολειπόμενων αγώνων), είναι η επικρατέστερη για μια θέση στην πρώτη 4αδα. Πολλά θα κριθούν από αυτά τα παιχνίδια που θα δώσει στην Αγ. Πετρούπολη με όλους σχεδόν τους υπόλοιπους διεκδικητές μιας θέσης στην 8άδα, όπως οι Βαλένθια, Μακάμπι, Μπασκόνια και Εφές.

Αν καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη την έδρα της, δεν αποκλείεται να κερδίσει το πλεονέκτημα έδρας. Η ήττα από την Μπάγερν μπορεί να μην την έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της, όμως κράτησε την υπέρ της διαφορά από το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, που ίσως αποβεί καθοριστική. Φυσικά αναμένεται και ενίσχυση στη γραμμή των ψηλών (Μπλακ;), γιατί δεν ξέρω πόσο θα είναι ανταγωνιστική με δεύτερες λύσεις στους ψηλούς τον Ζουμπκόβ και τον Πούσκοβ. Και μην ξεχνάτε ότι η Ζενίτ έχει το καλύτερο ρεκόρ από όλες τις υπόλοιπες ομάδες εκτός έδρας, όμως αντίθετα στο γήπεδο της είναι αρκετά αδύναμη…

Πίσω από τους 4 πρωτοπόρους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει στην κατάταξη των Dynamic Rankings, βρίσκουμε ένα μεγάλο γκρουπ 7 ομάδων (Μπάγερν, Αρμάνι, Ζαλγκίρις, Ολυμπιακό, Βαλένθια, Εφές και Φενερμπαχτσέ) με απόσταση μόλις 2 νικών στο συντελεστή +/– , που μαζί με τις Μπασκόνια και Μακάμπι (στο – 1) φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν τις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης 4άδας. Μιλάμε, λοιπόν, για την περίφημη μάχη των Ρ/Ο, που κάθε χρόνο είναι όλο και πιο ενδιαφέρουσα.

Οι Μπάγερν και Αρμάνι, σε καλή φόρμα εδώ και καιρό και επιδεικνύοντας σταθερότητα για τα δεδομένα τους (αν και η Ιταλική ομάδα πληγώνεται από τις εντός έδρας ήττες από τους ουραγούς Ερ. Αστέρα και ΠΑΟ), έχουν συντελεστή +/– στο +2, δηλαδή σε θεωρητική βάση 19 τελικές νίκες, που εξασφαλίζουν την πρόκριση. Όμως, οι Βαυαροί έχουν το πιο δύσκολο πρόγραμμα από τις ομάδες της πρώτης 8άδας (συντελεστής δυσκολίας 30%) με 7 παιχνίδια στο Μόναχο και 8 εκτός έδρας. Εκτιμώ ότι η δυναμική τους και οι πιθανότητες της τελικής τους κατάταξης εν πολλοίς θα κριθούν από την επόμενη αγωνιστική, καθώς το παιχνίδι με τη Ρεάλ, διαδέχεται ένας μίνι Γολγοθάς 3 σερί εκτός έδρας αγώνων (Αρμάνι, Κίμκι και ΤΣΣΚΑ).

Πίσω από αυτές, στις θέσεις 7 – 9, συναντάμε, σε μια ισορροπία του τρόμου, τις Ζαλγκίρις, Ολυμπιακό και Βαλένθια με συντελεστή +1 και ίδιο βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμα τους (28%). Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 3 έχουν παιχνίδια μεταξύ τους (οι ερυθρόλευκοι θα ταξιδέψουν σε Κάουνας και Βαλένθια, ενώ οι νυχτερίδες υποδέχονται τους δύο αντιπάλους τους).

Στα του Ολυμπιακού, το σερί 3 νικών έδωσε «αέρα» στην ομάδα και την έβαλε για τα καλά σε τροχιά πρόκρισης. Αν διατηρηθεί στο +1 και πάρει τα παιχνίδια με μεγάλο «πρέπει» στη συνέχεια, έχει καλές πιθανότητες να επιστρέψει στα Ρ/Ο μετά από 3 χρόνια! Αν η επόμενη 6αδα αγώνων (Βιλερμπάν εντός/εκτός, Ζαλγκίρις, Αρμάνι εκτός και Μπάρτσα, ΠΑΟ εντός) συνοδευτεί με 4 νίκες (δηλαδή άνοδος σε συντελεστή +2), τότε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την 8άδα!

Οι Ζαλγκίρις και Βαλένθια, δύο σύνολα με παρόμοια αγωνιστικά στοιχεία, που παίζουν μπάσκετ – προπονητή, είναι από τις ευχάριστες εκπληξεις της φετινής σεζόν. Μεγάλο ρόλο για τη συνέχεια θα παίξει το κατά πόσο θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη σταθερότητα τους και αν θα αποφύγουν «κακές» ήττες, που ίσως τις αφήσουν πίσω…

Αντίθετα, αρνητικές πρωταγωνίστριες της φετινής σεζόν είναι οι δύο εκπρόσωποι της Τουρκίας, Φενέρμπαχτσε και Εφές, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να βρίσκουν ρυθμό και να μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης! Το σύνολο του Ιγκόρ Κοκόσκοβ με 5 εντός έδρας αγώνες στις επόμενες 7 αναμετρήσεις (κυρίως με ομάδες από τα χαμηλότερα στρώματα του πίνακα της βαθμολογίας, ΠΑΟ, Μακάμπι, Άλμπα) έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το ρεκόρ του πριν μπει στο “μήνα – φωτιά Μάρτιο”, όπου σε σύνολο 6 παιχνιδιών έχει 5 δύσκολα ταξίδια (απέναντι σε Αρμάνι, Βιλερμπάν, Βαλένθια, Ολυμπιακό και Μπάγερν).

Η Εφές, από την πλευρά της, μετά και την ενίσχυση με Μούσα, συν την ποιότητα που διαθέτει, φαντάζει ως η ομάδα που αργά ή γρήγορα θα κάνει το ντεμαράζ και θα αφήσει πίσω αρκετούς από όσους βρίσκονται πάνω της! Το πρόγραμμα της βέβαια άλλα δείχνει, με 7 παιχνίδια εντός και 8 μακριά από το γήπεδο της, αλλά αυτό, ειδικά φέτος δε φαίνεται να είναι πρόβλημα (έχει καλύτερο ποσοστό νικών εκτός έδρας από ό,τι εντός).

Μακάμπι και Μπασκόνια απέχουν … 2 εκτός έδρας νίκες από την 8άδα και θα πρέπει να πατήσουν γκάζι για να προλάβουν. Το σύνολο του Σφαιρόπουλου έχει γνωρίσει πολλές εντός έδρας ήττες φέτος, χωρίς τον κόσμο του και χρειάζεται μια υπέρβαση στα επόμενα παιχνίδια (7 εντός και 8 εκτός) για να έχει πιθανότητες. Το ίδιο ισχύει και για τους Βάσκους, οι οποίοι αν και έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με τη φετινή αξιόλογη παρουσία τους, θέλουν ένα καλό σερί νικών για να ανέβουν βαθμολογικά. Η τριάδα παιχνιδιών από την επόμενη αγωνιστική (Άλμπα εντός, Βιλερμπάν εκτός και Ζαλγκίρις εντός) προσφέρεται για κάτι τέτοιο και ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία της Μπασκόνια για να μπει με καλό ρεκόρ και καλή ψυχολογία στην τελική ευθεία!

Από τις θέσεις 14 και κάτω, είναι προφανές ότι οι ομάδες έχουν θεωρητικές μόνο ελπίδες πρόκρισης. Ίσως σε μια φυσιολογική χρονιά να τις είχαμε «ξεγράψει», αλλά επειδή με τον κορωνοϊό, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει, σύνολα όπως η Άλμπα, που παρά τις απώλειες της εμφανίζεται ανταγωνιστική σε κάθε παιχνίδι, να έχουν μία ακόμη ζαριά!

Ο Ερ. Αστέρας πλήρωσε τις σημαντικές απουσίες σε καθοριστικά σημεία της σεζόν, καθώς και την ατυχία του, ενώ ο ΠΑΟ, επί Βόβορα, προσπάθησε να «χτίσει» ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, δίχως όμως ο πρώην προπονητής του να καταφέρει να βρει ρόλους και κυρίως να μπορέσει να αποκτήσει η ομάδα σταθερότητα. Ο ερχομός του Κάτας δημιουργεί μέχρι ένα βαθμό προσδοκίες, όμως αν δε συνοδευθεί και από προσθήκες (κυρίως στον άσο και στο πέντε), ο ρόλος των πράσινων μάλλον θα είναι του «ρυθμιστή».

Η Βιλερμπάν παρουσίασε μια χειρότερη εκδοχή από την περσινή της, καθώς είναι καλή η αθλητικότητα και το ατομικό ταλέντο αλλά πρέπει να συνδυάζεται και από μπασετικό IQ. Για την Κίμκι τι να πούμε, πραγματικά η φετινή της πορεία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και είναι κρίμα, σε ένα τόσο μεγάλο μπάτζετ να μην υπάρχει προγραμματισμός και βασικές αρχές του αθλήματος. Παίρνει αυτό που της αξίζει φέτος για το θέαμα που παρουσιάζει και πλέον ο ρεαλιστικός της στόχος είναι να βγει 2η στην VTB για να είναι και του χρόνου στη διοργάνωση… Τους υπόλοιπους μας ρώτησε;;;

Αυτή ήταν, λοιπόν, η πρώτη φετινή έκδοση των Dynamic Rankings. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη και πολλά μπορεί να ανατραπούν σε μια τόσο ιδιαίτερη σεζόν. Ελπίζω, ωστόσο, να σας μετέφερα τη “μεγάλη εικόνα” της Euroleague ως τώρα και τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια. Το μόνο που μένει να ευχηθούμε, είναι η φετινή χρονιά να κυλήσει με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα σε αγωνιστικό επίπεδο και να ολοκληρωθεί όπως αρμόζει σε μια διοργάνωση με το κύρος της Euroleague και κυρίως να υπάρχει υγεία για όλους μας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου