Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2020-21: ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Το μπάσκετ επέστρεψε για τα καλά, έστω και υπό διαφορετικές συνθήκες από ό,τι έχουμε συνηθίσει και μαζί του η Euroleague, με την αγαπημένη μας ομάδα, σε μια νέα προσπάθεια για επιστροφή στις επιτυχίες!

Μπορεί το δείγμα των 4 αγωνιστικών να είναι ακόμη μικρό, ειδικά σε μια ιδιαίτερη σεζόν όπως η φετινή, με τις πολλές ανακατατάξεις, όμως το μέχρι τώρα ρεκόρ (3 – 1) και κυρίως η εικόνα του Ολυμπιακού, με τη βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι, δεν παύει να δημιουργεί προσδοκίες και ελπίδα ότι φέτος κάτι καλό πάει να δημιουργηθεί…

Ήδη από τον Ιανουάριο, με την πρόσληψη Μπαρτζώκα και τη μεταμόρφωση της ομάδας προς το καλύτερο, παρά τις απουσίες, φάνηκε ότι επέστρεψαν στοιχεία όπως η αφοσίωση στην άμυνα, η καλύτερη επιθετική λειτουργία και η σωστή κατανομή ρόλων. Το καλοκαίρι η επιστροφή Σλούκα σήμανε το “καμπανάκι” της αντεπίθεσης, σε επικοινωνιακό επίπεδο, σε πρώτη φάση, ενώ μετά τις πινελιές ενίσχυσης σε όλες τις θέσεις, με ξένους παίκτες οι οποίοι ήδη έχουν μπει στο κλίμα της ομάδας και των απαιτήσεων της Euroleague (ειδικά οι rookies Martin και Harrison), είναι προφανές ότι σταδιακά τοποθετούνται οι βάσεις, τόσο για την ομαλή μετάβαση των ερυθρόλευκων στη νέα εποχή, όσο και για την άμεση επάνοδο τους στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας, συνδυάζοντας θέαμα και ουσία.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τα επιμέρους στοιχεία, όπου εντοπίζονται οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη διετία τουλάχιστον…

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Ολυμπιακός βγάζει την εικόνα ότι ξέρει τι ζητάει στο παρκέ. Με εξαίρεση  κάποια διαστήματα αγώνων (ειδικά στην 4η περίοδο με Ζαλγκίρις και Μακάμπι), είναι εμφανές ότι η ομάδα ελέγχει το ρυθμό και επιβάλλει το δικό της παιχνίδι, με το πλάνο του προπονητή να ακολουθείται σε άμυνα και επίθεση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα πρώτα 15’ του ντέρμπι, όπου οι ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά, στοχεύοντας στις αδυναμίες των πρασίνων (όπως και το φινάλε του ίδιου αγώνα, με σωστές επιλογές στην επίθεση και καλή άμυνα) και το ξεκίνημα του 3ου δεκαλέπτου με την Αρμάνι, όταν η ομάδα πραγματοποίησε το πιο “εμφατικό” της διάστημα μέχρι τώρα, “τρέχοντας” ένα μεγάλο σερί και εγκλωβίζοντας την Ιταλική ομάδα, με πρωταγωνιστή το McKissic!

Αυτό το διάστημα ήταν μια εικόνα από το μέλλον, με το μπάσκετ που αρέσκεται να παίζουν οι ομάδες του coach B, με hustling στην άμυνα και τρέξιμο στο transition. Σίγουρα βοήθησε η ευστοχία από μακριά (θυμηθείτε ότι ο Harrison ευστόχησε σε τρίποντο σε αιφνιδιασμό 4 εναντίον 1) στην ανατροπή της διαφοράς, ωστόσο αυτή η εμφάνιση ήταν ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων του φετινού συνόλου. Το θετικό είναι ότι η ίδια καλή εικόνα συνεχίστηκε και για μεγάλα διαστήματα απέναντι σε μια αποφασισμένη Μακάμπι, η οποία προερχόταν από εντός έδρας ήττα – σοκ από την Μπάγερν.

photo by Olympiacos-Photos BC (@7_Olympiacos) TWITTER

Είναι προφανές, από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, ότι ο Μπαρτζώκας στηρίζει πολλά στην περιφερειακή τριπλέτα Σλούκα – HarrisonMcKissic, καθώς οι τρεις παίκτες, εκτός από μεγάλη ποιότητα, διαθέτουν στοιχεία, που αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Σλούκας έχει έρθει για να γίνει ο νέος ηγέτης του Ολυμπιακού, ο floor general, ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις, είτε εκτελώντας, είτε δημιουργώντας και ήδη τα νούμερα του σε ασίστ (6 μ.ο.) δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός βρήκε μετά από πολλά χρόνια έναν ακόμη πόλο δημιουργίας μετά από το Σπανούλη. Όσο και αν βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, δεν μπορεί να είναι τυχαίο (ειδικά για μια νέα ομάδα που τώρα χτίζεται) ότι οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στη 2η θέση της κατάταξης σύμφωνα με το δείκτη ast/to, πίσω από την Εφές μόνο (με τον ίδιο κορμό για 3η συνεχή χρόνια), καταγράφοντας ποσοστό 162.2%.

Από κοντά του είναι και οι δύο Αμερικάνοι, οι οποίοι παρόλο που δεν έχουν βρει ακόμη τα πατήματα τους στο 100%, προσφέρουν ο μεν Harrison στο spacing με το καλό μακρινό του σουτ, ο δε McKissic στο άνοιγμα του ρυθμού και τη δημιουργία ρηγμάτων με την ταχύτητα και τα slashing abilities του. Γενικά η καλή επιθετική λειτουργία αποτυπώνεται στατιστικά από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει την 3η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (79 πόντοι μ.ο.), ενώ η ευστοχία του έξω από τα 6.75 είναι αρκετά χαμηλή (33.3% - 12ος στη σχετική λίστα), δείγμα ότι υπάρχει πολυφωνία και διαφορετικοί τρόποι απειλής.

Κάτι για το οποίο έγινε πολύς λόγος το καλοκαίρι ήταν επίσης η διαφορετική φιλοσοφία του Μπαρτζώκα και κατά πόσο η απουσία του Μιλουτίνοφ θα επηρέαζε την ομάδα σε βάθος χρόνου. Και παρόλο που ακόμη είναι νωρίς και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, η μέχρι τώρα εικόνα των Martin και Ellis δείχνει ότι για το μπάσκετ, που θέλει να αφομοιώσει στην ομάδα ο προπονητής, δε θα είχε θέση ένας 7-footer σαν το Σέρβο. Μπορεί να μην υπάρχει η επιθετική σιγουριά που προσέφερε στο Post, ωστόσο το κενό του δεν έχει φανεί καθόλου στα ριμπάουντ, όπου ο Ολυμπιακός είναι 3ος στο σύνολο με 34 μ.ο. και 2ος στα επιθετικά ριμπάουντ με 10.75 ανά αγώνα.

Με το δίκιο σας, θα αναρωτηθείτε ότι όπως τα παρουσιάζω, ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα και δεν υπάρχει προβληματισμός. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που θέλω να είμαι προσγειωμένος και σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης φαίνεται ότι οι ερυθρόλευκοι είναι σε καλό δρόμο. Ακόμη υπάρχουν κάποιες ανορθογραφίες (π.χ. ο Παπανικολάου δεν είναι σε καλή κατάσταση, ο Ζαν-Σαρλ δεν έχει μπει στο rotation λόγω τραυματισμού, εμφανίζονται κενά διαστήματα στην επίθεση σε set καταστάσεις χωρίς κίνηση μακριά από την μπάλα, ενώ η ομάδα υποπίπτει και σε αβίαστα λάθη), όμως αυτές, παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση, θα διορθωθούν και όσο υπάρχει υγεία και διάθεση, η ομάδα μόνο καλύτερη μπορεί να είναι με την πάροδο του χρόνου.

photo by Olympiacos-Photos BC (@7_Olympiacos) TWITTER

Συνεπώς, ο όποιος σκεπτικισμός μου, για τη συνέχεια της διοργάνωσης, έγκειται κυρίως στο να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός στη front line, ενώ στην περιφέρεια οι Σλούκας και Σπανούλης, δηλαδή οι βασικοί πόλοι δημιουργίας, να ανταποκριθούν σε βάθος χρόνου και προϊόντος της κόπωσης, στο ρόλο των leading guards, δίχως άλλη λύση πίσω τους. Για τη σταθερότητα των νέων παικτών και κυρίως για το πώς θα ανταπεξέλθουν αγωνιστικά και πνευματικά απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, σίγουρα θα υπάρχουν ερωτηματικά, ωστόσο τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά!

ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 

Ένα από τα βασικά γνωρίσματα του φετινού Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση είναι η πολυφωνία του, οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι, χαρακτηρίζοντας τον ως ένα είδος Λερναίας Ύδρας! Στα παιχνίδια με ΠΑΟ και Αρμάνι ήταν οι Πρίντεζης και McKissic εκείνοι που σάλπισαν την αντεπίθεση, ενώ με τη Maccabi “βγήκαν μπροστά” οι Βεζένκοβ και Harrison! Αυτό που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και μας κάνει αισιόδοξους, είναι ότι ανάλογα τον αντίπαλο, ο προπονητής διαθέτει πληθώρα επιλογών να τον αιφνιδιάσει, με την ομάδα να αποκτά ξανά το στοιχείο του απρόβλεπτου…

Φέτος δεν είναι μόνο ο Σπανούλης και το συνεχές Picknroll στην επίθεση, ούτε ο Σλούκας με drive and kick, όπως πολλοί περιμέναμε, σε μεγάλο βαθμό. Είναι και ο McKissic σε ρόλο play initiator, ειδικά σε transition καταστάσεις, είναι ο Harrison να παίρνει πρωτοβουλίες με την μπάλα στα χέρια και φυσικά είναι εκείνος, ο οποίος έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο hype μέχρι σήμερα… Αναφέρομαι φυσικά στο Hassan Martin, μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της φετινής Euroleague που έχει κάνει όλους μας να παραμιλάμε με το άμεσο impact και προσαρμοστικότητα του στην Euroleague! Ένας πραγματικός κέρβερος, ο οποίος κερδίζει τις μάχες σε άμυνα και επίθεση, μαζεύει τα ριμπάουντ χάρη στη δύναμη και τα καλά box out του, ενώ τελειώνει με υψηλά ποσοστά ευστοχίας κοντά στο καλάθι, με άλλα λόγια αποτελεί εγγύηση στη front line

Και δε γίνεται να μην αναφερθώ στο βελτιωμένο Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος απέδειξε γιατί έγινε τόσος ντόρος το καλοκαίρι γύρω από το όνομα του… Με 8.3 πόντους (46.2% στα τρίποντα) και 4.8 ριμπάουντ, δείχνει έτοιμος να κάνει το μεγάλο step up και να γίνει ο stretch PF του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια!

photo by Olympiacos-Photos BC (@7_Olympiacos) TWITTER

Χαρακτηριστικό των όσων αναφέρουμε παραπάνω είναι το γεγονός ότι η ομάδα διαθέτει 7 παίκτες με μ.ο. πόντων από 7.8 έως 10.8, δηλαδή ένα αξιοθαύμαστο πλουραλισμό, με το βασικό πυρήνα των Σλούκα, Σπανούλη, Harrison, McKissic, Πρίντεζη, Βεζένκοβ και Martin να σηκώνει το βάρος στην επίθεση μέχρι τώρα, με τους Ellis και Jenkins να ακολουθούν με 5.5 και 5 πόντους μ.ο. αντίστοιχα. Είναι η πρώτη σεζόν, μετά από εκείνη του 2014 – 15, που η ομάδα έχει τόσες πολλές λύσεις σε πρώτα βιολιά και ρολίστες, με παίκτες που ξέρουν τι να δώσουν στο παρκέ. Να θυμίσω ότι και τότε η στελέχωση ήταν υπόθεση του Μπαρτζώκα, ο οποίος είχε πλαισιώσει τους υπάρχοντες Σπανούλη, Σλούκα, Πρίντεζη, Λοτζέσκι, Ντάνστον με εργαλεία όπως οι Ντάρντεν, Λαφαγέτ και Χάντερ.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 

Για τον Μπαρτζώκα και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν είχα γράψει πριν από μερικούς μήνες ΕΔΩ. Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας προπονητής κατορθώνει και παρουσιάζει έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό πιο γρήγορα, από ό,τι και οι πιο αισιόδοξοι περιμέναμε! Η προσήλωση του σε βασικές μπασκετικές αρχές, η πίστη του σε νέους παίκτες όπως ο Martin και ο Harrison, στους οποίους δε δίστασε να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και η επιμονή του για την απόκτηση Σλούκα και την παραμονή Βεζένκοβ είναι αν μη τι άλλο, αποφάσεις πολύ σημαντικές για το παρόν και το μέλλον των ερυθρόλευκων.

photo by Olympiacos-Photos BC (@7_Olympiacos) TWITTER

Και ο ίδιος φαίνεται πιο ώριμος και πιο συνειδητοποιημένος σε σχέση με την πρώτη θητεία του στην ομάδα, βγάζει μια σιγουριά και μια εσωτερική “γαλήνη” (πάντα με τα απαραίτητα “Γαλλικά”!), η οποία μεταφέρεται και μέσα στις 4 γραμμές του παρκέ. Νομίζω ότι για τις προπονητικές του ικανότητες δε χωράει καμία αμφιβολία, μιλάμε για έναν από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς προπονητές της προηγούμενης δεκαετίας, με μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, ίσως την πιο απαιτητική, να ξημερώνει!

Είχα γράψει ότι ο Μπαρτζώκας είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό, η οποία γίνεται διπλή με τη συνύπαρξη του με τους (ακόμη) φιλόδοξους αδελφούς Αγγελόπουλους, που συνεχίζουν το μοναχικό τους δρόμο, ενάντια σε όλους και σε όλα, για να κάνουν αυτό που εξήγγειλαν πέρυσι, δηλαδή τους ερυθρόλευκος ξανά μεγάλους! Οι επιστροφές των Μπαρτζώκα και Σλούκα ήταν μόνο η αρχή…

ΕΠΙΛΟΓΟΣ   

Μπορεί αυτά που γράφω να αποτυπώνουν μια biased εκδοχή της φετινής σεζόν, ίσως η κρίση μου να είναι επηρεασμένη από το καλό ξεκίνημα και να είμαι υπέρ του δέοντος αισιόδοξος, ειδικά μετά την επική νίκη επί της Maccabi. Μέσα στην ομάδα ο βασικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός συνόλου, το οποίο πρωταρχικά θα παίζει όμορφο και αποτελεσματικό μπάσκετ και στη συνέχεια θα κυνηγηθούν και οι αγωνιστικοί στόχοι (με εκείνον της 8άδας να μοιάζει εφικτός).

Ωστόσο, το καλό αγωνιστικό πρόσωπο που έχουμε δει μέχρι σήμερα, η επιστροφή του … refuse to lose χαρακτήρα, το πάθος που βγαίνει από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο παίκτη του rotation και κυριώς η “φλόγα στα μάτια”, που φαίνεται ότι έχει επιστρέψει, ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή όχι, δεν μπορεί παρά να είναι παράγοντες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου, θα “μπολιάζουν” το DNA και των νέων παικτών!

Κανείς δε λέει ότι ξαφνικά οι ερυθρόλευκοι έγιναν ομάδα πρωταθλητισμού, σίγουρα θα έρθουν και κακές βραδιές, ανέλπιστες ήττες, αλλά και απρόσμενες νίκες. Αλλά η εικόνα στο γήπεδο δείχνει ότι είναι και πάλι ΟΜΑΔΑ! Μέσα από αυτό το κοκτέιλ συναισθημάτων και εμπειριών, θα χτίζεται σιγά, σιγά το αγωνιστικό (και όχι μόνο) προφίλ αυτού του νέου συνόλου.

 Όσο εμείς είμαστε δίπλα του, έστω και νοερά, έστω και από τις τηλεοράσεις μας και από τα social media, όσο επιδεικνύουμε πίστη και υπομονή στις ήττες, όσο κρατάμε σεμνή στάση και χαμηλά το κεφάλι στις νίκες, τόσο θα μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς υπερβολές ή αφορισμούς αυτή τη νέα αξιόλογη και άκρως ελπιδοφόρα προσπαθεια του μπασκετικού Ολυμπιακού…

Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος ότι μπορούν να εγγυηθούν οι πρωταγωνιστές του, είναι ότι η ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της ομάδας αποτελεί πλέον γεγονός!

ΥΓ: Θέλω να ευχαριστήσω τη σελίδα Olympiacos-Photos BC (@7_Olympiacos) στο twitter για το φωτογραφικό υλικό! Όσοι δεν είστε followers, σας προτρέπω να το κάνετε, είναι ένα account με μεράκι και πολλές και σπάνιες φωτογραφίες από το παρελθόν και το παρόν της ομάδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου