Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

STAIRWAY TO HEAVEN


Έξι σκαλοπάτια έχουν απομείνει στον Ολυμπιακό, για να καταφέρει αυτό που μέχρι πριν μερικούς μήνες φάνταζε ακατόρθωτο, τόσο λόγω της βαθμολογικής του θέσης, όσο κυρίως εξαιτίας της προβληματικής αγωνιστικής του εικόνας το προηγούμενο διάστημα. 

Και όμως, αρχές Μαρτίου, η κουβέντα για πρόκριση δεν είναι πλέον taboo, όσοι τολμάμε να μιλήσουμε για 8άδα δεν είμαστε γραφικοί!

Για το τι άλλαξε το τελευταίο δίμηνο και πως μεταμορφώθηκε η ομάδα, διαβάσατε στο RWBBD, http://redwhitebasketballdiaries.blogspot.com/2020/03/coach-b-second-coming-recruiting-files.html?m=1 με focus στους δύο νεοαποκτηθέντες McKissic και Ellis, οι οποίοι προσαρμόστηκαν άμεσα στα δεδομένα της Euroleague και τηρουμένων των αναλογιών, η επιρροή τους στους ερυθρόλευκους πλησιάζει την αντίστοιχη των Law - Dorsey 8 χρόνια πριν...


Όσο και αν με τον ερχομό του coach B, οι περισσότεροι ευελπιστούσαμε σε ένα σταδιακό χτίσιμο από το καλοκαίρι, χωρίς απαίτηση για άμεσα αποτελέσματα, τελικά η δουλειά του φαίνεται day 1 στην ομάδα.

Το τρίπτυχο “ένταση στην άμυνα, προσπάθεια για transition στην επίθεση και κατανομή ρόλων” είναι αυτό στο οποίο έχει στηριχθεί η ανάκαμψη! Και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν οι δύο μεταγραφικές κινήσεις, που έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στη θεαματική βελτίωση της εικόνας του Ολυμπιακού.

Σίγουρα, όλοι νιώθουμε ότι η ομάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και περιμένουμε με ανυπομονησία τη νέα σεζόν, με μεγάλες φιλοδοξίες και όνειρα…

Γιατί όμως να μην ονειρευτούμε και για τη φετινή περίοδο, ειδικά από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει ξανά ταυτότητα και βρήκαν momentum, στην πιο κρίσιμη καμπή της περιόδου;

Η αποστολή στις 6 εναπομείνασες αγωνιστικές, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς πρόκειται για τα τελευταία και πιο κοπιαστικά σκαλιά, αυτά που πρέπει κάποιος να πατήσει σταθερά πάνω, παρά την κόπωση του, για να φθάσει στον παράδεισο και να μην γκρεμιστεί στο κενό…


Έξι ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό, λοιπόν, όπου δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια λάθους, για την ακρίβεια παραπάνω από ένα ίσως αποβεί μοιραίο.

Ωστόσο, η μαχητική διάθεση και ο refuse to lose χαρακτήρας, που έχει επιστρέψει στην ομάδα, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι ίσως κάποια καλά φύλλα υπάρχουν ακόμα κρυμμένα στα μανίκια μας και η παρτίδα τελικά κερδηθεί!

Η βαθμολογική εικόνα είναι ξεκάθαρη και υποδηλώνει ότι η είσοδος στην 8άδα «κλειδώνει» με σχετική βεβαιότητα στις 17 νίκες και με τη βοήθεια της Θεάς Τύχης στις 16, ανάλογα με την «κέντα» που θα κάτσει σε πιθανή πολλαπλή ισοβαθμία.

Πώς έχουν, λοιπόν, τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό και τους υπόλοιπους διεκδικητές των 3 τελευταίων θέσεων που οδηγούν στον παράδεισο των Ρ/Ο;

Αυτή τη στιγμή, μετά τους 5 πρωτοπόρους, που έχουν ξεχωρίσει, επικρατεί το απόλυτο χάος, με 8 ομάδες (Παναθηναϊκό, Φενερμπαχτσέ, Κίμκι, Ολυμπιακό, Αρμάνι, Ζαλγκίρις, Βαλένθια και Μπασκόνια) να κυνηγάνε τα τρία τελευταία εισιτήρια!


Με τη βοήθεια των Dynamic Rankings και του Schedule Difficulty, μπορούμε να έχουμε ένα μπούσουλα για την πιθανή τελική βαθμολογία, ωστόσο υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες (στους οποίους προστέθηκε η έξαρση του κορωνοϊού), οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν άρδην τα δεδομένα.

Άρα, αυτή είναι μια μικρή μόνο εικόνα για το τι μέλλει γεννέσθαι, καθώς ο επόμενος μήνας εμπίπτει στην κατηγορία «αχαρτογράφητα νερά», όπως έδειξε η περσινή εμπειρία στην Euroleague.

Σε αυτό το κείμενο, θα προσπαθήσω, με τα Dynamic Rankings για οδηγό και έχοντας στην άκρη του μυαλού μου το πρόγραμμα του Ολυμπιακού και των άλλων 7 ομάδων, να σκιαγραφήσω τα πιο πιθανά σενάρια, που μπορούν να χαρίσουν την πρόκριση στην ομάδα μας…


Καταρχήν να σημειώσουμε ότι εφόσον οι ερυθρόλευκοι πετύχουν το απόλυτο στις επόμενες αγωνιστικές, με τελικό ρεκόρ 18 – 16, είναι σίγουροι όχι μόνο για την 8άδα, αλλά μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες για την 6η θέση…

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ιδανικό, καθώς θα μας έβγαζε από τη δύσκολη θέση να κοιμόμαστε αγκαλιά με τα κομπιουτεράκια και να περνάμε στιγμές αγωνίες μέχρι το φινάλε.

Όμως, με δεδομένο το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος κάτι τέτοιο ανάγεται στη σφαίρα του (σχεδόν) απίθανου και συνεπώς θα εξετάσουμε τα υπόλοιπα πιο ρεαλιστικά σενάρια!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 17 – 17 

Συνεχίζοντας με μια άλλη απλή υπόθεση, σύμφωνα με την οποία ο Ολυμπιακός πετυχαίνει το 5/6 στις επόμενες αγωνιστικές, φθάνοντας στις 17 νίκες, τότε τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι οι ερυθρόλευκοι θα έχουν κερδίσει τουλάχιστον δύο εκ των Φενερμπαχτσέ, Αρμάνι και Κίμκι, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα για την 8άδα.

Σε αυτήν την περίπτωση ήδη η Βαλένθια και η Μπασκόνια αναμένεται να μείνουν πίσω του, καθώς μόνο και με δικό τους 5/6, μπορούν να φθάσουν σε αυτό το ρεκόρ.

Βάσει της εικόνας των δύο Ισπανικών ομάδων τις τελευταίες αγωνιστικές, σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα τους (έχουν μάλιστα μεταξύ τους αγώνα στον οποίο κατά πάσα πιθανότητα η ηττημένη θα αποχαιρετήσει και μαθηματικά), θεωρώ ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσουν το ρυθμό πρόκρισης των 50% νικών.

Επίσης η Μπασκόνια υποδέχεται την Αρμάνι σε ένα κομβικό παιχνίδι την 31η αγωνιστική, ενώ η Βαλένθια αγωνίζεται στην έδρα της με άλλη μια διεκδικήτρια της πρόκρισης, τη Ζαλγκίρις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα αλληλοεξουδετερωθούν.

Και κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα και αυτές οι δύο ομάδες… Η μεν Ζαλγκίρις έχασε σημαντικό έδαφος μετά την απρόσμενη ήττα από τη Ζενίτ, που πλέον την αφήνει πιο πίσω στο κυνήγι της 8άδας, καθώς έχει πρόγραμμα – βουνό (εκτός έδρας με Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Μακάμπι και εντός έδρας με Φενερμπαχτσέ, ΤΣΣΚΑ, Μπάγερν), η δε Αρμάνι, με το σημαντικό διπλό στη Βαλένθια πήρε βαθιά ανάσα και βάσει προγράμματος μπορεί να ονειρεύεται τις 17 νίκες, ειδικά εφόσον κερδίσει τον Ολυμπιακό (σημαντικό για την ομάδα μας ακόμα και στο ενδεχόμενο ήττας να διατηρηθεί η διαφορά όσο το δυνατόν χαμηλότερα).

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να φθάσει στις 17 νίκες δεν έχει να ανησυχεί από Μπασκόνια, Ζαλγκίρις (με τις οποίες μάλιστα δεν ευνοείται σε ισοβαθμίες) και Βαλένθια, καθώς αναμενόμενα θα τις ξεπεράσει.


Άρα οι μόνες ομάδες που θα μπορούν να τον απειλήσουν είναι οι υπόλοιπες τέσσερις. Όσον αφορά την Αρμάνι, με σύμμαχο το πρόγραμμα κυρίως (έχει μόνο δύο αγώνες με τους υπόλοιπους διεκδικητές και συγκεκριμένα την Μπασκόνια και τον Ολυμπιακό) και παρόλο που δεν έχει επιδείξει σταθερότητα στην απόδοση της, έχει μεγάλες πιθανότητες να φτάσει σε ρεκόρ 17 – 17, ειδικά αν κερδίσει στον do or die αγώνα με τους ερυθρόλευκους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν οι ερυθρόλευκοι χάσουν στο Μιλάνο, πρέπει να διατηρήσουν το +21, για να έχουν το πάνω χέρι σε πιθανή διπλή ισοβαθμία!

Οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, για να καταφέρει να εξασφαλίσει έστω την 8η θέση είναι οι Παναθηναϊκός (δύο νίκες μπροστά), Φενερμπαχτσέ και Κίμκι (μία νίκη μπροστά), καθώς θα χρειαστεί να βάλει μία ομάδα από κάτω του.

Το ιδεατό θα ήταν, η μία ήττα του Ολυμπιακού σε αυτό το σενάριο, να μη γινόταν μέσα στη Μόσχα, καθώς αν η Ρωσική ομάδα έφθανε και αυτή στις 17 νίκες (με 4/6 στα υπόλοιπα παιχνίδια), θα ευνοούταν σε πιθανή διπλή ισοβαθμία με εμάς, ακόμα και σε τριπλή με τους ερυθρόλευκους από τον Πειραιά και το Μιλάνο (έχει 2x2 με την Αρμάνι)…

Στην υπόθεση εργασίας, λοιπόν, κατά την οποία ο Ολυμπιακός ηττηθεί μόνο από την Κίμκι, αλλά κερδίσει τις Αρμάνι και Φενερμπαχτσέ, τότε αν ο Παναθηναϊκός φθάσει τις 18 νίκες, ενώ την ίδια ώρα η Αρμάνι μείνει στις 16, στην τριπλή ισοβαθμία Κίμκι, Φενερμπαχτσέ και Ολυμπιακού στις θέσεις 7 – 9, η ομάδα μας είναι αυτή που θα μείνει εκτός νυμφώνος, λόγω χειρότερου συνολικού goal average (όλοι θα έχουν ρεκόρ 2 – 2 στα μεταξύ τους, ωστόσο οι ερυθρόλευκοι με ήττα – 9 στο ΣΕΦ από τη Φενερμπαχτσέ και με συντελεστή 0 στη νίκη τους επί της Κίμκι θα αναζητούν ένα θαύμα, το οποίο μεταφράζεται σε θρίαμβο με μεγάλη διαφορά στην Πόλη).

Η κατάσταση θα άλλαζε μόνο αν υπήρχε τετραπλή ισοβαθμία στην οποία θα εμπλεκόταν η Αρμάνι, με τον Ολυμπιακό να προκρίνεται χάρη στο 2/2 απέναντι της (η κατάταξη σε αυτή την περίπτωση θα ηταν: 7. Κίμκι 4 – 2, 8. Ολυμπιακός 4 – 2, 9. Φενερμπαχτσέ 3 – 3, 10. Αρμάνι 1 – 5).

Αντίθετα, αν οι ερυθρόλευκοι ηττηθούν από τη Φενερμπαχτσέ και κερδίσουν τις Κίμκι και Αρμάνι, δε θα έχουν να φοβηθούν τίποτα, πέραν μιας διπλής ισοβαθμίας με την Τούρκικη ομάδα στην 8η θέση με ρεκόρ 17 – 17 (η οποία όμως φαντάζει απίθανη).


Σε κάθε σενάριο πολλαπλής ισοβαθμίας με Κίμκι και Αρμάνι, τα double νικών που θα έχουν απέναντι τους, προσφέρουν σιγουριά για την είσοδο στα Ρ/Ο!

Για τον Παναθηναϊκό να πούμε ότι έχει μπλέξει πια για τα καλά και για να φθάσει σε ρεκόρ 17 – 17, το οποίο εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση, θα πρέπει να διατηρήσει το αήττητο στο ΟΑΚΑ (με Κίμκι και Μακάμπι) και να πετύχει παράλληλα ένα διπλό στις δύσκολες επισκέψεις που έχει να κάνει (Φενερμπαχτσέ, Άλμπα, Εφές και Μπασκόνια).

Δηλαδή χρειάζεται 3 νίκες για να νιώσει πιο άνετα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί σενάριο πολλαπλής ισοβαθμίας στις 17 νίκες, με την Αρμάνι μέσα μεταξύ άλλων (μαζί με Φενερμπαχτσέ, Κίμκι ή/και Ολυμπιακό), στο οποίο μένει εκτός νυμφώνος!

Συνεπώς, από τη μία οι πράσινοι κρατάνε την τύχη στα χέρια τους, καθώς με 4 νίκες εξασφαλίζουν με βεβαιότητα την πρόκριση, ωστόσο η αγωνιστική τους εικόνα τελευταία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα ακόμα και οι 3 νίκες να θεωρούνται δύσκολη αποστολή και να είναι ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού...

Last but not least αφήνω τη Φενερμπαχτσέ, γιατί βάσει ποιότητας και παρά το "πονηρό" πρόγραμμα της, μοιάζει ικανή να κάνει αυτό που χρειάζεται για να φθάσει τις 17 ή 18 νίκες, διεκδικώντας ακόμα και την 6η θέση, σε περίπτωση που κερδίσει τον Παναθηναϊκό με +4.

Συμπερασματικά, για τον Ολυμπιακό φαίνεται ότι μια συγκομιδή 17 νικών (ειδικά εφόσον συνδυάζεται με δύο νίκες επί των Κίμκι και Αρμάνι), εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την πρόκριση και μόνο αν προκύψει κάποια “περίεργη” πολλαπλή ισοβαθμία κινδυνεύει.

Άρα το ζητούμενο, με δεδομένο ότι ακόμα και οι ομάδες που βρίσκονται από πάνω, θα έχουν βαθμολογικές απώλειες (υπάρχουν εξάλλου δύο h2h παιχνίδια όπως Φενερμπαχτσέ – Παναθηναϊκός και Παναθηναϊκός – Κίμκι), είναι οι ερυθρόλευκοι να κάνουν το καθήκον τους με 5/6 και η 8άδα δε χάνεται σε συντριπτικό ποσοστό!

Στο σημείο αυτό και προκειμένου να είναι πιο εύκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων, ειδικά για τη συνέχεια της ανάλυσης, ας δούμε έναν πίνακα με τα h2h αποτελέσματα μεταξύ των 8 ομάδων, που διεκδικούν την πρόκριση και τα οποία αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις ισοβαθμίες:


Πριν προχωρήσουμε να εξετάσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης στο χαοτικό σενάριο, κατά το οποίο ο Ολυμπιακός θα έχει τελικό ρεκόρ 16 – 18, καλό είναι να καταγραφούν οι νίκες / ήττες, που έχουν στα μεταξύ τους παιχνίδια ως τώρα, οι 8 εμπλεκόμενες ομάδες. 

Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, είναι ότι αρκετές ομάδες έχουν double νικών απέναντι σε κάποιους αντιπάλους και συνεπώς τους βολεύει μια ισοβαθμία μαζί τους (βλ. Αρμάνι με Παναθηναϊκό και Βαλένθια), ενώ άλλες έχοντας ήδη κερδίσει με σημαντική διαφορά στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, έχουν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας ακόμα και σε ενδεχόμενο ήττας στη ρεβάνς (βλ. Κίμκι απέναντι σε Παναθηναϊκό, Βαλένθια με Μπασκόνια κ.ο.κ.).

Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι π.χ. η Μπασκόνια έχει εντός έδρας αναμετρήσεις με τρεις άλλους διεκδικητές (Αρμάνι, Βαλένθια και Παναθηναϊκό), τα αποτελέσματα των οποίων, θα κρίνουν εν πολλοίς την τύχη της, ενώ ο Ολυμπιακός αντίθετα έχει να επισκεφθεί τρεις έδρες (Forum, Sinan Erdem και Mytishchi Arena) με τη νίκη να είναι απαραίτητη σε τουλάχιστον μία – δύο περιπτώσεις!


Με μια πρόχειρη ματιά, βάσει της σημερινής εικόνας, οι κερδισμένες στις περισσότερες h2h μονομαχίες είναι η Αρμάνι, που μόνο με την Κίμκι είναι στο 0/2 και η Ζαλγκίρις, η οποία αν και έχει 0/2 με τον Παναθηναϊκό, παρόλα αυτά έχει τη δυνατότητα να ντουμπλάρει τις νίκες της στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί καλύτερο goal average απέναντι σε 4 άλλους διεκδικητές (Κίμκι, Αρμάνι, Ολυμπιακός και Μπασκόνια)…

Καθοριστική ήταν επίσης η χθεσινή επικράτηση της Κίμκι με +14 επί της Φενερμπαχτσέ, καθώς κάλυψε τη διαφορά του πρώτου αγώνα και έτσι έχει το πάνω χέρι σε ισοβαθμία μαζί της.

Ωστόσο, αυτή η κουβέντα θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον, καθώς απομένουν αρκετά παιχνίδια μεταξύ των 8 ομάδων, ενώ είναι νωρίς ακόμα για να μπορεί να προβλεφθεί ποιοι αντίπαλοι θα ισοβαθμήσουν μεταξύ τους και κυρίως σε ποιο ρεκόρ θα κάτσει τελικά η μπίλια της πρόκρισης.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, ας δούμε τι θα συμβεί αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να φθάσει τις 16 νίκες και κατά πόσο διαφοροποιούνται οι πιθανότητες του για 8άδα.

Σημειώνεται ότι βάσει της σημερινής εικόνας της βαθμολογίας, η πρόκριση με αυτό το ρεκόρ είναι βέβαιη, ωστόσο αναμένεται ανοδικό pace κάποιων ομάδων όπως η Αρμάνι (λόγω προγράμματος) ή η Ζαλγκίρις (λόγω φόρμας), γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά πιθανές τις πολλαπλές ισοβαθμίες, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το outcome τους από τώρα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 16 – 18 

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι για να φθάσουν αυτό το ρεκόρ οι ερυθρόλευκοι, απαιτούνται 4 νίκες στη συνέχεια. Το πρόγραμμα τους στις 6 τελευταίες αγωνιστικές περιλαμβάνει δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ απέναντι στους αιώνιους της Ισπανίας και ένα μόλις θεωρητικά βατό με τον Ερ. Αστέρα, την ίδια ώρα που έχει τρεις επισκέψεις – φωτιά στις έδρες που προείπαμε.

Συνεπώς με αγωνιστικούς όρους, ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιάσει το καλό πρόσωπο των τελευταίων αγώνων για να διατηρήσει ακέραιες τις όποιες ελπίδες του!

Αν υποθέσουμε ότι τελικά καταφέρει να φθάσει στις 16 νίκες και ότι τα τελευταία εισιτήρια θα κριθούν σε πολλαπλές ισοβαθμίες, ένα σενάριο που μάλλον συγκεντρώνει τις πιο πολλές πιθανότητες, τότε όλα θα εξαρτηθούν από το ποιες ομάδες θα ισοβαθμήσουν μαζί του.

Βλέποντας ξανά τον πίνακα με τις h2h αναμετρήσεις, είναι προφανές ότι οι ερυθρόλευκοι επιθυμούν να βρίσκονται στο ίδιο ρεκόρ ομάδες όπως η Βαλένθια, η Αρμάνι ή/και η Κίμκι (ανάλογα με τα αποτελέσματα στα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια με τις δύο τελευταίες).

Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα, κάτι τέτοιο είναι εφικτό αν η Φενερμπαχτσέ χτίσει ένα σερί στο φινάλε, φθάνοντας τις 17 νίκες και τερματίζοντας στην 6η ή 7η θέση θέση, ενώ η Ζαλγκίρις ταυτόχρονα ώρα μείνει χαμηλότερα στις 15 (3/6 στις τελευταίες αγωνιστικές)…

Η Κίμκι επίσης είναι λίγο πιο μπροστά στην κούρσα και το τελικό της ρεκόρ θα κρίνει πολλά και για τις υπόλοιπες ομάδες, καθώς κουβαλάει π.χ. δύο νίκες με την Αρμάνι, αλλά και δύο ήττες με τη Βαλένθια!


Αν μου έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός στάνταρ θα τερμάτιζε με ρεκόρ 16 – 18 και με ανάγκαζαν να διαλέξω που θα επιθυμούσα ένα διπλό, στο Μιλάνο ή στη Μόσχα, μάλλον θα επέλεγα το δεύτερο, προκειμένου να μην ξεφύγει η Κίμκι, η οποία ήδη έχει μία νίκη παραπάνω.

Ιδανικά με 2x2 σε αυτά τα παιχνίδια είμαστε καβάλα στο άλογο, καθώς αν υποθέσουμε ότι οι Φενέρμπαχτσε και Παναθηναϊκός έχουν προβάδισμα πρόκρισης με πλασάρισμα στις θέσεις 6 και 7, τότε αυτόματα ο Ολυμπιακός γίνεται φαβορί σε πιθανές ισοβαθμίες με την Ιταλική και τη Ρωσική ομάδα.

Κατά τη γνώμη μου, τα ζητούμενα για τον Ολυμπιακό, αν θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες για να προκριθεί, με βάση το σενάριο των 16 νικών, είναι τα ακόλουθα:
α) Να ξεφύγει η Φενερμπαχτσέ και να είναι το φαβορί για την 6η θέση με 17+ νίκες, καθώς αν καταφέρει να κάνει το double με τους ερυθρόλευκους, αυτό θα τους στοιχίσει αν η ομάδα του Ομπράντοβιτς μείνει χαμηλότερα στις θέσεις 7 και 8 με 16 νίκες,
β) Να συνεχίσει το κακό αγωνιστικό του πρόσωπο ο Παναθηναϊκός, έτσι ώστε να είναι δύο οι διεκδικούμενες θέσεις για τα Ρ/Ο και να μπλέξει και το τριφύλλι σε πιθανές ισοβαθμίες, στις οποίες θα ευνοείται ο Ολυμπιακός με το +3 στους μεταξύ τους αγώνες,
γ) Να παραμείνει ανταγωνιστική η Βαλένθια, νικώντας οπωσδήποτε τη Ζαλγκίρις στο γήπεδο της και την Μπασκόνια εκτός έδρας, προκειμένου να φθάσει και αυτή σε ρεκόρ 16 – 18,
δ) Να μην ξεπεράσουν (σε συνέχεια του προηγούμενου) τροχιά 15 νικών, οι Ζαλγκίρις και Μπασκόνια με τις οποίες ο Ολυμπιακός έχει αρνητικό goal average, κάτι που θα μπορούσε να τον πληγώσει και
ε) Να πετύχει τουλάχιστον μία (αν όχι δύο) εκτός έδρας νίκες με Κίμκι και Αρμάνι, έτσι ώστε να έχει το πάνω χέρι σε περίπτωση, που υπάρξει κάποια πολλαπλή ισοβαθμία μαζί τους.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση, αν μου ζητούσατε να ιεραρχήσω, ανάλογα με το βαθμό κρισιμότητας τους, τα επόμενα παιχνίδια των ερυθρόλευκων, η σειρά θα ήταν η ακόλουθη:
1. Κίμκι
2. Αρμάνι
3. Φενερμπαχτσέ
4. Ερ. Αστέρας
5. Ρεάλ
6. Μπαρτσελόνα

Αυτή ήταν, λοιπόν, μια πρώτη πρόχειρη ανάγνωση για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε μια άκρως μπερδεμένη Euroleague, 6 στροφές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου!

Στην παρούσα φάση, η πρόκριση «κλειδώνει» στις 16 νίκες, ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο βαθμολογικών απωλειών για τους περισσότερους διεκδικητές, με αποτέλεσμα το pace για την 8η θέση να παει στο ν – 2, δηλαδή τις 15 νίκες, κάτι που ωστόσο δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες στην παρούσα φάση…

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει κανένα προγνωστικό, καθώς τα πάντα λογικά θα κριθούν στις λεπτομέρειες και στην τύχη, ανάλογα με τις πολλαπλές ισοβαθμίες που θα προκύψουν.


Εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα, αυτό που μετράει είναι ο Ολυμπιακός να συνεχίσει με το ίδιο καλό αγωνιστικό πρόσωπο, να παλέψει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, να ανέβει ένα – ένα τα τελευταία σκαλιά με αυτοπεποίθηση και να στηριχθεί πρωτίστως στις δικές του δυνάμεις!

Έτσι όπως ξεκίνησε η χρονιά και εξελίχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της και μόνο που φτάσαμε εδώ, να κάνουμε αυτή την κουβέντα, είναι μια μικρή υπέρβαση και πιθανή πρόκριση στα Ρ/Ο θα ισοδυναμεί με θαύμα, που θα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Μπαρτζώκα και στους παίκτες, οι οποίοι δεν τα παράτησαν…

Και μέσα από αυτή τη μάχη, ανεξαρτήτως της έκβασης της, το βέβαιο είναι ότι η ομάδα θα σφυρηλατηθεί ξανά στις δυσκολίες, θα κοιτάξει βαθιά μέσα της, φθάνοντας στα όρια της και τελικά θα οπλιστεί με τη δύναμη, που την είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και ξέρετε τι λένε, ότι η τύχη ευνοεί τους δυνατούς. Γιατί, λοιπόν, αυτή τη φορά να μην είναι με το μέρος μας, να μη μας χαμογελάσει, δικαιώνοντας όλους όσους με τόσο κόπο ανέβαιναν τα προηγούμενα 28 σκαλοπάτια;

Ποιος ξέρει, ίσως κάπου εκεί προς το τέλος της διαδρομής εμφανιστεί ξαφνικά και μας ανοίξει διάπλατα την πόρτα του παραδείσου…


"And as we wind on down the road

Our shadows taller than our soul

There walks a lady we all know

Who shines white light and wants to show

How everything still turns to gold

And if you listen very hard

The tune will come to you at last

When all are one and one is all

To be a rock and not to roll

And she's buying the stairway to heaven"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου