Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

EUROLEAGUE DYNAMIC RANKINGS 2019-20 EDITION (Part III)


Η Euroleague, με τη διευρυμένη μορφή των 18 ομάδων, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, με 10 στροφές να απομένουν και το ενδιαφέρον να είναι υψηλότερο από ποτέ! 

Ενώ λοιπόν, πλησιάζει η ώρα της κρίσης, έφθασε και ο καιρός για break μίας εβδομάδας πριν την τελική ευθεία…

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι πώς θα περάσουν οι μέρες μέχρι την επάνοδο στην αγωνιστική δράση, καθώς με το νέο format της διοργάνωσης – μαραθώνιου, είχαμε καλομάθει σε σερί παιχνίδια και άφθονες διπλές εβδομάδες. Θα μας κρατήσει σε εγρήγορση το transfer deadline και οι πιθανές μεταγραφικές κινήσεις των ερυθρόλευκων, πριν την τελική αντεπίθεση τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισωθεί κάτι από τη φετινή σεζόν.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να μπούμε στο κατάλληλο mood για το φινάλε της Regular Season, τι καλύτερο από τον απόλυτο οδηγό για τη συνέχεια, τα Dynamic Rankings, προκειμένου να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία των ομάδων, αλλά και οι πιθανότητες για την τελική τους κατάταξη;

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει μείνει πίσω στο κυνήγι της πρόκρισης, αλλά η παρουσία του στο παιχνίδι με την CSKA έδειξε ότι θα παλέψει για ό,τι καλύτερο μέχρι το τέλος της σεζόν, εν μέσω τόσων αντιξοότητων, έστω για το γόητρο του.


Εξάλλου, έτσι μας έχει μάθει αυτή η ομάδα, στο moto “Live for nothing or die for something”, ακόμα και όταν «πέφτει» να το κάνει μαχόμενη, για τις αξίες που πρεσβεύει και την υστεροφημία της, για αυτό το «κάτι», που την ατσαλώνει όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο…


Πριν προχωρήσω, αξίζει να αναφερθεί ότι στην παρούσα φάση, η 8η θέση κλειδωνει στις «ν–1» νίκες (δηλαδή 16). Αναμένοντας όμως, ανοδική τάση στο pace κάποιων ομάδων, ο αριθμός των «ν» νικών στο τέλος (δηλαδή 17), φαίνεται ότι λογικά θα αποδειχθεί ικανός για να χαρίσει την πρόκριση στα Ρ/Ο, με ορατό φυσικά το ενδεχόμενο ισοβαθμιών.

Έχοντας αυτά κατά νου, ας δούμε, πως έχουν διαμορφωθεί τα Dynamic Rankings μετά την 24η αγωνιστική και ποιο είναι το Potential Ranking κάθε ομάδας, συνυπολογίζοντας το βαθμό δυσκολίας του υπολειπόμενου προγράμματος…


1. ΕΦΕΣ + 9 
(POTENTIAL RANKING: 1)
Schedule Difficulty: 16% 

Η Efes βρίσκεται στην πρωτόγνωρη, για την πρόσφατη ιστορία της, θέση, να οδηγεί με άνεση την κούρσα της Regular Season! Με ένα ρόστερ, το οποίο ξεχειλίζει από ποιότητα, βάθος και χημεία, είναι ήδη στο +9 της ειδικής βαθμολογίας, πολύ μακριά από τους ανταγωνιστές της.

Χωρίς να έχει πλέον άλλο παιχνίδι, με κάποια από τις υπόλοιπες ομάδες της πρώτης 4άδας και με ένα εύκολο πρόγραμμα (5 εντός – 5 εκτός), αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, ο minimum αριθμός νικών της θα είναι οι 27 – 28, που κατά τα φαινόμενα, καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να πλησιάσει!

Το μυστικό για την Efes, ενόψει play off, είναι να διαχειριστεί επιτυχώς την «ταμπέλα» του φαβορί που κουβαλάει, καταφέρνοντας να παρουσιαστεί έτοιμη πνευματικά στους best of five αγώνες, που θα κρίνουν την είσοδο στο Final 4…

2. ΡΕΑΛ + 6 
(POTENTIAL RANKING: 2 – 3)
Schedule Difficulty: 23% 

Η Βασίλισσα, φέτος, είναι στιγμές που μοιάζει άτρωτη, ωστόσο έχει και σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, τα οποία φροντίζει να ξεπερνά αναίμακτα, τουλάχιστον βαθμολογικά (διπλό στο Τελ Αβίβ, δύσκολη νίκη στο φινάλε με Baskonia).

Με εύκολα πλέον παιχνίδια στο γήπεδο της, εκ των οποίων τα 4 είναι με αντιπάλους, που κατοικοεδρεύουν στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας, κρατάει σφιχτά το πλεονέκτημα έδρας ενώ η τελική της κατάταξη ίσως κριθεί στο el clasico με την Barcelona την προτελευταία αγωνιστική, όπου με διπλό γίνεται ακλόνητο φαβορί για τη 2η θέση…


Το στοίχημα για τη Real στους επόμενους αγώνες, εκτός από τη διατήρηση της στην  πρώτη τριάδα, είναι να κρατήσει «φρέσκο» τον κορμό της, ο οποίος περιλαμβάνει παίκτες προχωρημένης ηλικίας (Carroll, Causeur, Rudy), καταπονημένους από το Mundobasket (Campazzo, Deck) και εκτός φόρμας ή/και προερχόμενους από τραυματισμούς (Llull).

3. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ + 6 
(POTENTIAL RANKING: 2 – 3)
Schedule Difficulty: 25%

Οι Blaugrana, φαίνεται ότι επιτυγχάνουν το βασικό τους στόχο για τη Regular Season, δηλαδή το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο τους βάζει σε θέση ισχύος για την πρόκριση στο Final 4, μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2014!

Με αξιοθαύμαστη σταθερότητα, σε όλη τη διάρκεια της φετινής περιόδου, η Barcelona, δε δείχνει διατεθειμένη, 10 αγωνιστικές πριν το φινάλε, να «χύσει την καρδάρα με το γάλα»…

Αν ξεπεράσει, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, το mini σκόπελο των 3 σερί εκτός έδρας αναμετρήσεων, στη συνέχεια, ο άνεμος θα είναι ευνοϊκός, με 5 από τα 7 τελευταία παιχνίδια στο γήπεδο της.

Το θετικό είναι ότι σταδιακά θα μπει στο rotation ο Heurtel, παρά το νέο τραυματισμό του (ελαφρύς), προσφέροντας πολύτιμες λύσεις στην περιφέρεια της ομάδας. Θεωρητικά, μια όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση στη Regular Season, θα οδηγήσει και σε πιο βατό αντίπαλο στα Ρ/Ο, αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ένα ματσάρισμα με τη Fenerbahce π.χ. είναι προτιμότερο σε σχέση με τον Παναθηναϊκό...

4. ΤΣΣΚΑ + 4 
(POTENTIAL RANKING: 4 – 5)
Schedule Difficulty: 24%

Η φετινή CSKA δεν εμπνέει τη σιγουριά προηγούμενων ετών και παρά τις σημαντικές νίκες, που έχει πετύχει, δεν έχει αποφύγει και γκέλες, οι οποίες όπως φαίνεται, θα τη ρίξουν εκτός πρώτης τριάδας ή και ακόμη χαμηλότερα.

Με 3 σερί εκτός έδρας παιχνίδια τις τελευταίες αγωνιστικές, με ομάδες, που θα καίγονται για νίκη (Zalgiris, Fenerbahce, Armani) και εντός έδρας αναμετρήσεις με άμεσες ανταγωνίστριες της (Barcelona, Maccabi), πρέπει να παρουσιαστεί πανέτοιμη αγωνιστικά και πνευματικά, αν θέλει να αποφύγει περιπέτειες, δηλαδή απώλεια του πλεονεκτήματος έδρας. 


Θεωρώ ωστόσο, ότι οι 22–23 νίκες, οι οποίες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, χαρίζουν μια θέση στην 4άδα, είναι ένας βατός στόχος για την CSKA και ειδικά αν κερδίσει τη Maccabi στη Μόσχα, θα είναι το μεγάλο φαβορί. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όποιον αντίπαλο και αν έχει στα Ρ/Ο, το έργο της κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι φέτος…

5. ΜΑΚΑΜΠΙ + 4 
(POTENTIAL RANKING: 4 – 5)
Schedule Difficulty: 27%

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε τη σεζόν στα «κόκκινα», όμως οι τραυματισμοί κομβικών παικτών της (Wolters, DiBartolomeo, Casspi, Black), οδήγησαν σε βαθμολογικές απώλειες, που προσωρινά φάνηκε ότι θα την αφήσουν πίσω στο κυνήγι της 4άδας.

Ωστόσο, το 2/2 στη διαβολοβδομάδα και ειδικά η νίκη μέσα στην Κων/πολη, την επανέφεραν δυναμικά σε τροχιά πλεονεκτήματος. Όσο εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα και βγαίνουν νέοι «άσοι από τα μανίκια» του Έλληνα προπονητή (βλ. Avdija), θα είναι κακός μπελάς για την CSKA.

Με 4 βατά παιχνίδια στο γήπεδο της, όλα με ομάδες εκτός της πρώτης 8άδας, θα προσπαθήσει για το απόλυτο νικώντας και την Efes στον πιο δύσκολο αγώνα στη Nokia Arena και παράλληλα να πάρει μερικά διπλά, ιδανικά απέναντι σε Villeurbanne και Ερ. Αστέρα, τα οποία θα αποδειχθούν κομβικά για την τελική της κατάταξη…

Αν η Maccabi, κατορθώσει να βρεθεί σε top φόρμα στα Ρ/Ο και με τις ελάχιστες δυνατές απουσίες, είναι ένας αντίπαλος, που όλοι θα θέλουν να αποφύγουν, καθώς μιλάμε για ένα σύνολο σκληροτράχηλο αμυντικά και με πλούσιο επιθετικό ταλέντο ταυτόχρονα!

6. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ + 1 
(POTENTIAL RANKING: 6 – 8)
Schedule Difficulty: 40% 

Το «τριφύλλι» εκεί που κάνει όνειρα για να ξεφύγει βαθμολογικά και να κοιτάξει υψηλότερα, όλο και υποπίπτει σε κάποια γκέλα ή έστω δεν καταφέρνει την υπέρβαση. Το 0/2 σε Βαλένθια και Βελιγράδι του στοίχισαν και δεν του επιτρέπουν να χαλαρώσει, αν θέλει να διατηρήσει την 6η θέση.

Το θετικό στην περίπτωση του, είναι ότι οι ομάδες, που βρίσκονται από κάτω του (ειδικά η Armani που έχει 2 νίκες απέναντι του), δείχνουν … αυτοκτονικές τάσεις και έχουν μείνει πίσω στο κυνήγι του.


Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει πια εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα με 4 εντός έδρας αγώνες - φωτιά (Barcelona, CSKA, Khimki, Maccabi), όπου κάθε πιθανή ήττα θα μετρήσει διπλά και 6 μακριά από το ΟΑΚΑ (Real, Ολυμπιακός, Fenerbahce, Alba, Efes και Baskonia).

Θα χρειαστεί σίγουρα μια – δυο νίκες εκτός έδρας για να νιώσει άνετα για την υπόθεση πρόκριση, σε διαφορετική περίπτωση, ίσως να μπλέξει σε περιπέτειες. Νομίζω ότι όλοι στους πράσινους θέλουν να εξασφαλιστεί η είσοδος στα Ρ/Ο και μαθηματικά, όσο το δυνατόν πιο νωρίς, για να στοχεύσουν σε ζευγάρωμα με την CSKA... Αυτό όμως, πλέον, δεν εξαρτάται από τους ίδιους!

7. ΒΑΛΕΝΘΙΑ + 1 
(POTENTIAL RANKING: 7 – 9)
Schedule Difficulty: 27% 

Οι νυχτερίδες πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν, απρόσμενα καλή και είναι έτοιμες να … τρυπήσουν το ταβάνι τους, κυνηγώντας μέχρι τέλους την είσοδο στα Ρ/Ο! Το κακό ξεκίνημα των πρώτων αγωνιστικών είναι παρελθόν και η Valencia, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, θα είναι από τις βασικές διεκδικήτριες της πρόκρισης.

Η ήττα από την Barcelona, σε ένα παιχνίδι που κράταγε στα χέρια της, ίσως στοιχίσει στο μέλλον, καθώς μια νίκη θα της έδινε βαθμολογικό και ψυχολογικό «αέρα», όμως ακόμα και έτσι, δείχνει αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο, καθώς ουσιαστικά με το διπλό στο Μόναχο, έσβησε αυτή την απώλεια!

Θεωρητικά έχει ευνοϊκό πρόγραμμα, με 6 εντός έδρας αναμετρήσεις, πολύ πονηρές ωστόσο (Maccabi, Fenerbahce, Armani, Zalgiris, Real και Ερ. Αστέρα) και 4 επισκέψεις σε βατές έδρες, με εξαίρεση το παιχνίδι με Efes (Villeurbanne, Alba και Baskonia). Αν μείνει σε τροχιά 17 νικών θα είναι από τις υποψήφιες για ένα εισιτήριο για τα Ρ/Ο…

8. ΑΡΜΑΝΙ – 1 
(POTENTIAL RANKING: 8 – 11) 
Schedule Difficulty: 28%

Το «καράβι» της Armani μπάζει νερά τελευταία και παρά τη μεταγραφική ενίσχυση (Sykes, Crawford), τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Η ομάδα από το Milano βρίσκεται σε κάθετη αγωνιστική πτώση, η οποία αποτυπώνεται και στη βαθμολογική της θέση (έχει πέσει στο συντελεστή – 1).

Το υπολειπόμενο πρόγραμμα δεν είναι σύμμαχος της, καθώς από τους πέντε εντός έδρας αγώνες, οι δύο είναι μεγάλου βαθμού δυσκολίας (Real, CSKA) και άρα η αποστολή να διαφυλάξει το αήττητο στο Forum, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Παράλληλα πρέπει να βγάλει χαρακτήρα και μακριά από το γήπεδο της, πετυχαίνοντας νίκες, οι οποίες θα τη βάλουν σε θέση ισχύος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (π.χ. Valencia).

Ο δρόμος για το Mesina, στην επάνοδο του στην Euroleague, είναι στρωμένος με αγκάθια και μένει να δούμε, αν η κατάληξη και φέτος θα είναι ίδια για την Armani, ή τελικά θα προκριθεί στα Ρ/Ο μετά από μια στείρα 6ετία.

9. ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – 1 
(POTENTIAL RANKING: 8 – 11)
Schedule Difficulty: 36% 

Η Fenerbahce με ένα ντεμαράζ και 6 νίκες στα 8 τελευταία παιχνίδια της, είναι από τις πιο «καυτές» ομάδες της διοργάνωσης σε αυτό το χρονικό σημείο, παρά την "κακή" ήττα από τη Maccabi. Μέσα σε λίγες αγωνιστικές, κατάφερε να «σβήσει» τις γκέλες, που είχε κάνει στην αρχή της χρονιάς και έχει εδραιωθεί στην πρώτη 8άδα!


Πλέον, φαίνεται να κρατάει την τύχη στα χέρια της για την υπόθεση πρόκριση, με 5 αγώνες must win στο γήπεδο της και βατές επισκέψεις σε έδρες όπως της Valencia και της Bayern… Το ζητούμενο είναι να βελτιώσει την αγωνιστική της κατάσταση, βάζοντας ενεργά στο rotation και το Nunnally και να «χτίσει» momentum ενόψει των Ρ/Ο, τερματίζοντας σε όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση, προκειμένου να αποφύγει περιπέτειες με ισοβαθμίες στο τέλος.

Βάσει του προγράμματος της (βαθμός δυσκολίας: 36%) οι 17-18 νίκες είναι εφικτός στόχος. Αν καταφέρει μάλιστα να συνδυάσει πιθανή νίκη επί του Παναθηναϊκού με + 4, ίσως μπορέσει να κοιτάξει την 6η θέση. Δύσκολα, ωστόσο, θα τερματίσει υψηλότερα και έτσι ο δρόμος στα Ρ/Ο αναμένεται ανηφορικός…

10. ΚΙΜΚΙ – 2 
(POTENTIAL RANKING: 9 – 12)
Schedule Difficulty: 34% 

Η Khimki δεν έχει φροντίσει εδώ και ένα δίμηνο, να γεμίσει το σακούλι της με βαθμούς, όπως είχε κάνει με επιτυχία στο ξεκίνημα της διοργάνωσης. Με 2 νίκες στους τελευταίους 9 αγώνες, θα χρειαστεί πλέον μια υπέρβαση για να κυνηγήσει αυτό, που στην αρχή φαινόταν λογικό και αναμενόμενο, δηλαδή την είσοδο στην 8άδα…

Οι απουσίες των Bertans και Evans δίνουν ένα άλλοθι για την κακή εικόνα, όμως με το βάθος που έχει η Ρωσική ομάδα, δεν είναι αυτή η αποκλειστική αιτία του κακού. Πλέον, αν θέλει να έχει ελπίδες, θα πρέπει να ανεβάσει άμεσα στροφές, να εκμεταλλευτεί την έδρα της, όπου στη συνέχεια θα αγωνιστεί με Villeurbanne, Fenerbahce, Bayern, Ολυμπιακό και Efes και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα διπλά στις επισκέψεις της σε Milano, Kaunas, Barcelona, Αθήνα και Βερολίνο.

Οι 15 - 16 νίκες είναι εντός των δυνατοτήτων της, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι δεν επαρκούν και η Khimki μόνο με δραματική αλλαγή των δεδομένων, προς το καλύτερο, θα καταφέρει να προκριθεί… Θα είναι άραγε ο παλιός γνώριμος της, Thomas Robinson, ο παίκτης που θα φέρει την άνοιξη στα περίχωρα της Ρωσικής πρωτεύουσας;

11. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – 2 
(POTENTIAL RANKING: 10 – 13)
Schedule Difficulty: 38% 

Είναι ο Ολυμπιακός ο Ιανός της Euroleague, όπως είχα τονίσει σε παλαιότερη ανάρτηση; Ναι! Η ομάδα, η οποία κρατάει όλους εμάς, τους οπαδούς της, συνέχεια στην τσίτα, ικανή για το μεγαλύτερο θρίαμβο και την πιο ανέλπιστη ήττα… Εκφράσεις όπως «σκωτσέζικο ντους», δε φθάνουν για να περιγράψουν αυτό που ζούμε τη φετινή περίοδο, με τη ζέστη να διαδέχεται το κρύο, σε ένα περίεργο παιχνίδι, που οδηγεί τα συναισθήματα μας στα άκρα!

Δέκα αγωνιστικές έχουν μείνει και όπως δήλωσε ο coach B, οι ερυθρόλευκοι θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση. Η τύχη δε βοηθάει, καθώς μέσα σε όλα τα άλλα, ήρθαν να προστεθούν οι τραυματισμοί των Rochestie και Σπανούλη, που έχουν αφήσει «γυμνό» το back court, ενώ ακολουθεί και πρόγραμμα Γολγοθάς, με δύο μόλις βατά παιχνίδια στο ΣΕΦ (Villeurbanne, Ερ. Αστέρας) και δύσκολες αναμετρήσεις εκτός έδρας, με ομάδες που παλεύουν, είτε για την πρόκριση στα Ρ/Ο, είτε για την είσοδο στην 4άδα.

Εδώ που έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα, προέχει να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο η χρονιά και να μπουν οι βάσεις για το μέλλον. Δε θα μας απασχολήσει, στην παρούσα φάση, το τι έφταιξε και ο Ολυμπιακός για 2η σερί χρονιά δεν είναι όπως πρέπει. Θα ακολουθήσουν απολογιστικά κείμενα στη συνέχεια, τόσο για τα αγωνιστικά δεδομένα της φετινής σεζόν, όσο και για την επόμενη μέρα.


Στο τώρα, που μας ενδιαφέρει άμεσα, αναμένεται μεταγραφική ενίσχυση για να δοθεί βάθος στο ρόστερ και στοιχεία, τα οποία λείπουν, ειδικά στην περιφέρεια, όπως προσωπική φάση, δημιουργία και defensive effort. Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός δύσκολα θα ξεπεράσει τις 14 – 15 νίκες, αλλά ποιος σας είπε ότι αυτή η ομάδα είναι συμβατή με τη λογική;

Αν καταφέρει να μείνει κοντά στο συντελεστή – 1, διατηρώντας το αήττητο στο ΣΕΦ και κάνει ένα – δύο μεγάλα διπλά, τότε θα έχει μαθηματικές ελπίδες για την πρόκριση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία μετά από μια δύσκολη χρονιά, σε όλα τα επίπεδα, είναι η ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική και να «χτίσει» χαρακτήρα εν όψει της νέας σεζόν… 

12. ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ – 2 
(POTENTIAL RANKING: 10 – 13)
Schedule Difficulty: 32%

Η Baskonia λίγο έλειψε να κάνει το «μπαμ» μέσα στη Μαδρίτη, το οποίο θα την έβαζε ξανά δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης! Ωστόσο, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, λόγω της βαθμολογικής θέσης που βρίσκεται, αλλά και λόγω των ατυχιών, που έχει αντιμετωπίσει φέτος (σοβαροί τραυματισμοί των Granger, Garino και Vildoza), διατηρεί ακόμα ελπίδες για είσοδο στην 8άδα.

Η αδυναμία των ομάδων, που είναι από πάνω της, να ξεφύγουν, σε συνδυασμό και με το δικό της ευνοϊκό πρόγραμμα, την καθιστούν, αν και εφόσον σταθεροποιήσει την απόδοση της σε υψηλότερα στάνταρ, ως outsider για μια θέση στον … ήλιο των Ρ/Ο, ειδικά αν η μπίλια κάτσει στο 16 (ν–1)!

Με 6 βατά παιχνίδια στη Fernando Buesa Arena (Zalgiris, Ερ. Αστέρας, Alba, Armani, Valencia και Παναθηναϊκό την τελευταία αγωνιστική) και 4 εκτός έδρας, όπου το ένα είναι must win, με αντίπαλο την Bayern, έχει τη δυνατότητα να φθάσει τις 16 νίκες και να ελπίζει στο θαύμα.

13. ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ – 3 
(POTENTIAL RANKING: 12 – 15)
Schedule Difficulty: 41%

Ο Ερ. Αστέρας, παρά τις εξαγγελίες του Sakota, ότι θα δοθεί έμφαση στην ABA Liga, συνέχισε τις ζημιές του, νικώντας τον Παναθηναϊκό και φθάνοντας αισίως τις 10 νίκες! Όμως, η εικόνα στα Dynamic Rankings είναι διαφορετική, καθώς βρίσκεται στο – 3 και μόνο ένα μικρό θαύμα, θα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στην 8άδα.


Με 4 αγώνες στο Βελιγράδι, εκ των οποίων οι 3 είναι «αίμα και άμμος» (CSKA, Maccabi, Armani) και μόνο ο ένας βατός (Zenit), θα πρέπει να πετύχει σπουδαία διπλά στις δύσβατες έδρες που έχει να επισκεφθεί (Baskonia, Real, Fenerbahce, Ολυμπιακός, Bayern και Valencia), για να έχει ελπίδες, αποστολή η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη φαντάζει…

14. ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ – 3 
(POTENTIAL RANKING: 12 – 15)
Schedule Difficulty: 37%

Η Zalgiris ξεκίνησε πάλι την αντεπίθεση της με 6 νίκες στους 8 τελευταίους αγώνες και δείχνει φορμαρισμένη την κατάλληλη στιγμή, ωστόσο αμφιβάλλω αν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με πέρυσι… Μπορεί να την ευνοεί το δικό της καλό momentum και το κακό των ομάδων, που βρίσκονται από πάνω της, αλλά η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

Τα πέντε παιχνίδια στην έδρα της είναι κρίσιμα και δεν επιτρέπουν άλλες βαθμολογικές απώλειες (Armani, Khimki, Fenerbahce, CSKA, Bayern), ενώ θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν και εκτός έδρας (Baskonia, Zenit, Barcelona, Valencia, Maccabi), αν θέλει να φθάσει έστω τις 17 νίκες, που αφήνουν ένα ανοικτό παράθυρο για την πρόκριση!

15. ΑΛΜΠΑ – 3 
(POTENTIAL RANKING: 13 – 16)
Schedule Difficulty: 37%

Η Alba, αν μη τι άλλο, κάθε άλλο παρά φτωχός συγγενής αποδείχθηκε φέτος! Με μεγάλες νίκες και σπουδαίες εμφανίσεις, πλήρωσε το κακό διάστημα του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, με τους πολλούς τραυματισμούς και παρά την απέλπιδα προσπάθεια της, να μείνει κοντά στην 8άδα, δύσκολα θα διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ένα αξιοπρεπές πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία…


Παρόλα αυτά, έχει σύμμαχο το πρόγραμμα, με 6 εντός έδρας παιχνίδια (3 σερί στο φινάλε απέναντι σε Valencia, Villeurbanne και Khimki) και 4 εκτός, όπου ειδικά στα 3, μπορεί να ονειρεύεται κάποια νίκη (Zenit, Baskonia και Bayern). Οι επόμενες δέκα αγωνιστικές θα είναι πρόκληση για την ομάδα του Aito και ένα mini crash test, ωστόσο οι 13 – 14 νίκες, μοιάζουν να είναι το ταβάνι της Alba.

16. ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ – 4 
(POTENTIAL RANKING: 13 – 16)
Schedule Difficulty: 46% 

Η Γαλλική ομάδα κατάφερε για αρκετές αγωνιστικές να είναι αξιόμαχη και ανταγωνιστική, ευρισκόμενη στα υψηλότερα στρώματα της βαθμολογίας, όμως όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να υποχωρεί.

Με το πιο δύσκολο, πλέον, πρόγραμμα, μεταξύ των 18 μονομάχων, με μόλις 4 παιχνίδια στο Astrobal (Valencia, Zenit, Barcelona, Maccabi) και 6 επισκέψεις σε δύσκολες έδρες, δεν έχει βλέψεις για κάτι παραπάνω, πέρα από αποφυγή των τελευταίων θέσεων της βαθμολογίας. Ωστόσο, η φετινή της παρουσία κρίνεται ενθαρρυντική, καθώς απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά κομπάρσος ήταν!

17. ΜΠΑΓΕΡΝ – 5 
(POTENTIAL RANKING: 16 – 18)
Schedule Difficulty: 38%

Η Bayern δε δικαίωσε στο ελάχιστο τις προσδοκίες, που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή της χρονιάς. Αδύναμη εκτός έδρας (μόνο μία νίκη επί Γερμανικού εδάφους στο γήπεδο της Alba), έμεινε από τις πρώτες αγωνιστικές πίσω, μακριά από την 8άδα.

Πλέον, με ένα πιο βατό πρόγραμμα θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη βαθμολογική της θέση και να «χτίσει» ένα ποιοτικότερο ρόστερ για την επόμενη σεζόν…

18. ΖΕΝΙΤ – 5 
(POTENTIAL RANKING: 16 – 18)
Schedule Difficulty: 40%

Η πρωτάρα της φετινής Euroleague έκανε κάποιες νίκες – πυροτεχνήματα, πληγώνοντας και τον Ολυμπιακό, ωστόσο σε κανένα σημείο της σεζόν, δεν έδειξε ικανή να κοιτάξει πιο ψηλά.


Χωρίς να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα (μόλις 3 νίκες σε σύνολο 12 αγώνων μέχρι τώρα), έχασε από νωρίς το τρένο της πρόκρισης και πλέον μέχρι τη λήξη της RS, θα έχει στόχο να μαζέψει εμπειρίες και να αποφύγει την τελευταία θέση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου