Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

EUROLEAGUE DYNAMIC RANKINGS PART II


Έχοντας ήδη διανύσει τα 5/6 μιας συναρπαστικής Regular Season και ενώ τα μέτωπα από την κορυφή έως την «υπόθεση πρόκριση» παραμένουν ανοιχτά, έχει έρθει η κατάλληλη ώρα να σας παρουσιάσω ξανά τα Dynamic Rankings της Euroleague.

Θα αναλύσουμε δηλαδή τη δυναμική κατάταξη, η οποία προκύπτει από το συντελεστή +/– (υπολογίζεται αν από τις εκτός έδρας νίκες των ομάδων, αφαιρεθούν οι εντός έδρας ήττες τους) και σε συνδυασμό με το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος, βοηθάει στο να εξαχθούν συμπεράσματα για την τελική βαθμολογική θέση (Potential Ranking) των 16 μονομάχων.

Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε πρώτα πως έχουν τα Dynamic Rankings μετά την 25η αγωνιστική, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, επεξηγώντας παράλληλα κάποιες παραμέτρους: Στην 3η στήλη, είναι ο συντελεστής +/–, όπως προαναφέρθηκε, βάσει του οποίου εξάγεται η κατάταξη και δεξιά της είναι το τωρινό ρεκόρ των ομάδων (Actual Record). Οι υπόλοιπες δύο στήλες μας δείχνουν τη δυνητική τελική θέση και ρεκόρ (Potential Ranking και Potential Record) των ομάδων, σύμφωνα αφενός με τη μέχρι σήμερα βαθμολογική τους πορεία και αφετέρου με το «βαθμό δυσκολίας» (Schedule Difficulty) του υπόλοιπου προγράμματος (τελευταία στήλη).


Το ποσοστό του «schedule difficulty» υπολογίζεται βάσει του ειδικού τύπου που αναφέρεται κάτωθι, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τα εντός και εκτός έδρας ρεκόρ των ομάδων την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, καθώς και τις ευρωπαϊκές επιδόσεις τους σε βάθος 10ετίας, συνεπώς αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για τη δυσκολία των αγώνων.


Ουσιαστικά η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με την πρώτη φετινή έκδοση των Dynamic Rankings, είναι ότι για το team ratio έχω πλέον υιοθετήσει ένα πιο αντιπροσωπευτικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία και απο προηγούμενες Ευρωπαικές διοργανώσεις.

Μετά τον απαραίτητο πρόλογο, ας μπούμε όμως στο «ζουμί», παρουσιάζοντας τι επιφυλάσσουν οι τελευταίες 5 αγωνιστικές, για τις ομάδες που κυνηγάνε ακόμη στόχους!


ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ +9
Η τουρκική ομάδα φαντάζει αυτή τη στιγμή το φαβορί για την 1η θέση. Με 3 παιχνίδια στην έδρα της και μοναδική ανηφόρα στο πρόγραμμα, το εκτός έδρας ντέρμπι κορυφής με την ΤΣΣΚΑ (όπου με νίκη «κλειδώνει» την πρωτιά, ενώ βολεύεται ακόμη και ήττα μέχρι 4 πόντους), μπαίνει στην τελική ευθεία από θέση ισχύος.

ΤΣΣΚΑ +8
Η «αρκούδα» έχει επίσης εύκολο πρόγραμμα και θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την 1η θέση. «Παιχνίδια – κλειδιά», πλην του must win με τη Φενερμπαχτσέ (νίκη με +5 της δίνει πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας), είναι τα πονηρά εκτός έδρας με την Εφές και την Κίμκι. Αν καταφέρει το 4/5 θα «παίξει» δυνατά για την πρωτιά!

ΡΕΑΛ +6
Η Ρεάλ έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα από τους υπόλοιπους διεκδικητές της κορυφής με 3 δύσκολες εξόδους (Κίμκι, Μπασκόνια, Παναθηναϊκό) και 2 εντός έδρας παιχνίδια με Αρμάνι και Ζαλγκίρις. Παρόλο που έχει ελπίδες ακόμα, δύσκολα θα ανέβει ψηλότερα από την 3η θέση, καθώς υστερεί και σε πιθανή διπλή ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ (2 ήττες).


ΕΦΕΣ +3 Η αναμορφωμένη Εφές δίνει μάχη, μαζί με την Μπαρτσελόνα, για το πλεονέκτημα έδρας και είναι πλέον το μεγάλο φαβορί. Με 2 αγώνες στην έδρα της (ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι), ένα εύκολο ταξίδι σε Ποντγκόριτσα και 2 εξόδους – φωτιά σε Τελ Αβίβ, και Βιτόρια (με τις Μακάμπι και Μπασκόνια να καίγονται για νίκες), φαίνεται ότι της αρκούν 3 ροζ φύλλα αγώνα για να εξασφαλίσει την 4η θέση, καθώς υπερτερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την Μπαρτσελόνα…

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ +3
Οι Μπλαουγκράνα πάτησαν γκάζι τον τελευταίο μήνα και παρά την ήττα τους από την Εφές, θα κυνηγήσουν το πλεονέκτημα έδρας μέχρι την τελευταία αγωνιστική, προσπαθώντας να κάνουν 2 νίκες παραπάνω από την τουρκική ομάδα! Σύμμαχος τους το ευνοϊκό πρόγραμμα, καθώς μετά την εκτός έδρας «αναμέτρηση – βουνό» με τη Φενερμπαχτσέ, ακολουθεί … πεδιάδα, με 3 εύκολους εντός έδρας αγώνες με τις αδιάφορες Γκραν Κανάρια, Μπούντουτσνοστ, Κίμκι και μόλις ένα ταξίδι ενδιάμεσα στο Μόναχο.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ +1
Ο καταστροφικός τελευταίος μήνας των ερυθρόλευκων, γκρέμισε τα όποια όνειρα για 4άδα και πλέον η «υπόθεση πρόκριση» παραμένει ανοιχτή! Στα συν για τον Ολυμπιακό είναι το ευνοϊκό πρόγραμμα, με 3 εντός έδρας αναμετρήσεις με θεωρητικά βατούς αντιπάλους (Μπάγερν, Ζαλγκίρις και Νταρουσάφακα) και 2 εξόδους σε Μιλάνο και Γκραν Κανάρια. Το σίγουρο είναι ότι με 4 νίκες στους υπόλοιπους 5 αγώνες, «τσεκάρει» εισιτήριο για τα play off, με μεγάλη πιθανότητα για την 6η θέση, ενώ ακόμα και με ρεκόρ 16-14 (ειδικά αν έχει νικήσει την Αρμάνι), όπως θα δούμε παρακάτω, νιώθει άνετα για την πρόκριση.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ +1
Η Μπασκόνια με ένα ντεμαράζ το τελευταίο δίμηνο, έχει εδραιωθεί στην πρώτη 8άδα και αν καταφέρει να κρατήσει αλώβητη την έδρα της (με αντιπάλους τις Μπούντουτσνοστ, Ρεάλ και Εφές), λογικά θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τα play off. Στα μείον του προγράμματος, οι δύσκολες εξορμήσεις σε ΟΑΚΑ και Μόσχα, με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ, σε περίπτωση που χρειαστεί να καλύψει κάποιο εντός έδρας στραβοπάτημα. Αρνητικό επίσης το 0/2 απέναντι στον Ολυμπιακό, το οποίο ίσως στοιχίσει περίπτωση διπλής ή πολλαπλής ισοβαθμίας.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ +1
Οι Ιταλοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη διοργάνωση μετά από αρκετά χρόνια, δείχνοντας ότι δε σκοπεύουν να αφήσουν την ευκαιρία για πρόκριση στα play off, να πάει χαμένη. Με 3 δύσκολα παιχνίδια εντός (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Φενερμπαχτσέ) και 2 ταξίδια με αντιπάλους της πρώτης 5άδας (Ρεάλ και Εφές), η Αρμάνι θέλει 3 νίκες για να φτάσει το «μαγικό αριθμό» … 16, που κατά τα φαινόμενα δίνει πρόκριση. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αγώνες με τις Ελληνικές ομάδες, καθώς με 2x2, θα είναι «καβάλα στο άλογο» σε κάθε ενδεχόμενο ισοβαθμίας μαζί τους.


ΜΑΚΑΜΠΙ 0
Η ομάδα του Λαού με έναν εξαιρετικό Β’ γύρο, κατόρθωσε να μπει ξανά δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης και πλέον κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς το υπόλοιπο πρόγραμμα, της αφήνει περιθώρια να κυνηγήσει έστω την 8η θέση. Με 3 παιχνίδια στην έδρα της (Εφές, Ζαλγκίρις, Γκραν Κανάρια), όπου θέλει το απόλυτο, πρέπει να κάνει και μία εκτός έδρας νίκη (Κίμκι και Φενερμπαχτσέ στο φινάλε) για να διατηρήσει ακέραιες τις πιθανότητες της. Απαραίτητη προϋπόθεση, αποτελεί όμως, να αφήσει από κάτω της έναν εκ των Ολυμπιακού, Αρμάνι και Μπασκόνια, καθώς υστερεί με όλους σε πιθανή ισοβαθμία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0
Παρά τη μέτρια πορεία τους στη φετινή Regular Season, οι πράσινοι είναι ακόμα «ζωντανοί» στην υπόθεση πρόκριση, μετά το σερί 3 νικών, με το οποίο βελτίωσαν τη βαθμολογική τους θέση. Το θετικό για αυτούς είναι ότι έχουν 3 αγώνες στο ΟΑΚΑ με Μπασκόνια (νίκη με +10 δίνει bonus σε περίπτωση ισοβαθμίας), Ρεάλ και Μπούντουτσνοστ (την τελευταία αγωνιστική). Ωστόσο εκτός από το 3/3 στο γήπεδο του, ο ΠΑΟ θα χρειαστεί οπωσδήποτε και ένα διπλό στις αφιλόξενες έδρες της Αρμάνι ή της ΤΣΣΚΑ, προκειμένου να φτάσει στις 16 νίκες (οι 15 νίκες μάλλον δεν του αρκούν, καθώς πλην της Μπάγερν, δεν τον ευνοούν οι υπόλοιπες ισοβαθμίες).

ΜΠΑΓΕΡΝ – 1
Η Μπάγερν, παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας της φετινής Euroleague, καταφέρνει να είναι σε τροχιά 8άδας μέχρι το φινάλε! Ωστόσο, η ήττα από τη Μακάμπι, μείωσε σημαντικά τις ελπίδες της. Έχοντας πλέον να ανέβει ένα βουνό στις επόμενες 2 αγωνιστικές (επισκέψεις σε Κάουνας και Πειραιά), αλλά στη συνέχεια να κατέβει σταδιακά στα … πεδινά (εντός με Μπαρτσελόνα, Γκραν Κανάρια και εκτός με Νταρουσάφακα), θέλει 4 νίκες, ευχόμενη παράλληλα να αποφύγει ισοβαθμίες, όπου πλην της Αρμάνι (2 νίκες), υστερεί σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Αγώνας – κλειδί αυτός με τους ερυθρόλευκους, καθώς με πιθανή 2η ήττα, ξεχνάει οριστικά την πρόκριση.

Όσον αφορά στις ομάδες από τις θέσεις 12 και κάτω, πλέον θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο και οποιαδήποτε νίκη τους επί αντιπάλων, που βρίσκονται στα υψηλότερα στρώματα της βαθμολογίας, ίσως αποβεί καθοριστική.

Συμπερασματικά, στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η κανονική περίοδος της Euroleague, σίγουρα θα μετρήσει η αγωνιστική κατάσταση και φόρμα που βρίσκονται οι 16 μονομάχοι, ενώ κομβικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν και αστάθμητοι παράγοντες (όπως τραυματισμοί). Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα γραφήματα, ιδιαίτερη σημασία έχει και το υπολειπόμενο πρόγραμμα, καθώς το πλεονέκτημα που φαίνεται να έχουν κάποιες ομάδες βάσει της σημερινής βαθμολογίας, με 2 – 3 σερί ήττες εξανεμίζεται.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ολυμπιακού, ο οποίος στο διάστημα της «αγωνιστικής κοιλιάς» του, κλήθηκε να βγάλει και ένα πρόγραμμα – φωτιά, μετρώντας μόνο ήττες, γεγονός το οποίο τον εκτροχίασε από το κυνήγι της 5άδας, αλλά πλέον με τη δυσκολία των υπόλοιπων αγώνων να είναι θεωρητικά χαμηλότερη (όπως φάνηκε στο παιχνίδι με την Μπούντουτσνοστ) και εφόσον η απόδοση του επανέλθει σε φυσιολογικά στάνταρ, του αφήνει βάσιμες ελπίδες για την πρόκριση!

Εν κατακλείδι και εφόσον πλέον η μεγάλη μάχη δίνεται για την είσοδο στα play off, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι το εξής: Με ρεκόρ 17 – 13, η πρόκριση είναι εξασφαλισμένη και μάλιστα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην 6η θέση. Από εκεί και πέρα, με μια πρώτη ματιά οι 16 νίκες, κατά μεγάλο ποσοστό, αποτελούν «μαξιλαράκι ασφαλείας» για την 8άδα, ενώ σε καμία περίπτωση οι 15 δεν αποτελούν εχέγγυο πρόκρισης, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή η 8η θέση «κλειδώνει» στο +1 (άρα στις 16 νίκες).

Επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα τωρινά ρεκόρ των 6 διεκδικητών και το υπόλοιπο πρόγραμμα τους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, οι 2 τελευταίες προνομιούχες θέσεις να κριθουν σε ισοβαθμίες στις 16 ή ακόμα και στις 15 νίκες στο best case scenario… Αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά και από το αν υπάρξουν κάποιες νίκες ή ήττες «εκτός προγράμματος». Επειδή όμως τα αναλυτικά σενάρια πρόκρισης και όλες οι πιθανές ισοβαθμίες θα μας απασχολήσουν σε κάποιο μελλοντικό άρθρο, ας δούμε προς το παρόν τι συμβαίνει με την ομάδα μας.

Για τον Ολυμπιακό, τα πράγματα είναι απλά, γιατί πλην της Αρμάνι, υπερτερεί σε όλες τις άλλες ισοβαθμίες. Έχει καλύτερο γκολ αβερέιτζ στα παιχνίδια με τη Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό, κουβαλάει το 2/2 με την Μπασκόνια (άρα τώρα φαίνεται πόσο καθοριστική ήταν η νίκη στο ΣΕΦ επί των Βάσκων) και έχει την Μπάγερν εντός έδρας, απέναντι στην οποία μετράει ήδη 1 νίκη.

Αν, λοιπόν, καταφέρει να φθάσει τις 16 νίκες – ορόσημο, θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την πρόκριση και το μόνο που θα έχει να φοβάται, θα είναι μια πιθανή πολλαπλή ισοβαθμία με την Αρμάνι (με δεδομένο ότι θα χάσει και το δεύτερο μεταξύ τους αγώνα), η οποία αν συμπεριλαμβάνει άλλες ομάδες εκτός της Μπασκόνια (μη «σβήνοντας» δηλαδή το 0/2 απέναντι στους Ιταλούς), θα μπορούσε να τον ρίξει κάτω από την 8η θέση. Ωστόσο μιλάμε για μια περίπτωση, που θεωρείται εξαιρετικά ακραία έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου