Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

THE S-LUCKY CONNECTION


Ένα μεταγραφικό καλοκαίρι τόσο διαφορετικό για τον Ολυμπιακό, αλλά και τόσο ίδιο με το παρελθόν… 

Διαφορετικό, γιατί φέτος φαίνεται ότι η ομάδα είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) μπάσκετ έχει να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω του κορωνοϊού, αλλά και σχεδόν σαν déjà vu προηγούμενων off season, με την ομάδα να προσπαθεί να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον Κώστα Σλούκα για 3η (και πιθανότατα φαρμακερή) φορά, σε μια επανάληψη της γνωστής “Σλουκιάδας” και να ενώσει ξανά στο puzzle της ένα κομμάτι, το οποίο έλειπε τα τελευταία χρόνια… 

Σε ένα προηγούμενο εξαιρετικό κείμενο του Professor 7 xr., διαβάσετε, μεταξύ άλλων, όλες τις εξωαγωνιστικές πτυχές μιας πιθανής επιστροφής του Σλούκα στον Ολυμπιακό.

Σίγουρα ενδεχόμενη ένταξη του Έλληνα άσου στο ερυθρόλευκο ρόστερ, εκτός από την αγωνιστική ενδυνάμωση, θα φέρει μια νέα αύρα, μια προοπτική για ένα καλύτερο αύριο και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ομάδα έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις ξανά! 


Σε αυτή την ανάρτηση δε θα ασχοληθούμε, ωστόσο, με το ρόλο του Σλούκα και τα οφέλη που θα φέρει μια πιθανή μεταγραφή του, αλλά παίρνοντας ως δεδομένη τη μετακίνηση του στον Ολυμπιακό, θα προσπαθήσουμε να δούμε πως θα ήταν η ιδανική στελέχωση στο back court γύρω από αυτόν. 

Γιατί είναι βέβαιο, ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια, το ρόστερ “χτιζόταν” με άξονες τους Σπανούλη και Πρίντεζη, φέτος το κεντρικό πρόσωπο της στελέχωσης θα είναι ο Σλούκας, με τον Παπανικολάου επίσης στο background… 

Και ενώ το puzzle του νέου Ολυμπιακού φαίνεται να ολοκληρώνεται στη front line (ειδικά στο σενάριο παραμονής Βεζένκοφ, θα εκκρεμεί μόνο η απόκτηση ενός tweener), ενώ και από τις δηλώσεις του Μπαρτζώκα συμπεραίνεται ότι η ομάδα δε θα κινηθεί για SF (δίνοντας χώρο και στο Χαραλαμπόπουλο, με δεδομένο ότι στη θέση 3 αγωνίζονται υπό συνθήκες οι McKissic και Βεζένκοφ), παρόλο που σε όλες τις προηγούμενες δουλειές του μετά τον Ολυμπιακό είχε παίκτες combo forwards (Claver, Holmes, Honeycutt), το μεγάλο ερωτηματικό και παράλληλα το σημείο κλειδί, που θα καθορίσει το ταβάνι και τη δυναμική για τη νέα σεζόν, αναμένεται να είναι οι υπόλοιπες (κατά τα φαινόμενα δύο) κινήσεις στην περιφέρεια! 

Yποθέτοντας λοιπόν, ότι η επιστροφή Σλούκα είναι τετελεσμένο γεγονός (και μετά το φημολογούμενο "όχι" του Καλάθη, που φέρεται ότι συμφώνησε επίσημα με την Barcelona), είναι προφανές ότι η ομάδα ψάχνει δύο guards, τα οποία θα πλαισιώσουν τους υπόλοιπους προσφέροντας διαφορετικά στοιχεία και καλύπτοντας τις δικές τους αδυναμίες.

Δεδομένου ότι οι σίγουροι στο back court της νέας σεζόν είναι οι Σλούκας (;), Σπανούλης (σε ένα διαφορετικό ρόλο closer πιθανότατα), Λαρεντζάκης και ο McKissic στο 2 – 3 (για τους Κόνιαρη και Νικολαΐδη εικάζεται ότι ο πρώτος θα δοθεί δανεικός, ενώ ο δεύτερος θα πάρει χρόνο κυρίως με την Αναπτυξιακή ομάδα), η λογική λέει ότι ο Μπαρτζώκας ψάχνει για 2 περιφερειακούς με διαφορετική αγωνιστική ταυτότητα, ένα pass first point guard με μέγεθος και ένα combo guard με έφεση στο σκοράρισμα και καλό μακρινό σουτ. 

Θα έχετε παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό, μαζί με τον Red Emerald, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στο Red Point Guard, να συγκεντρώσουμε και να αναλύσουμε μερικές αξιόλογες περιπτώσεις παικτών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον την ομάδα. 

Με βάση, λοιπόν, τη γνώση για την αγορά και ότι ο coach B, ειδικά για το back court, φαίνεται ότι θα αναζητήσει παίκτες με Ευρωπαϊκή προϋπηρεσία, κατέληξα σε μια shortlist με 10, τους οποίους έχω ξεχωρίσει και είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της ομάδας, αποτελώντας value for money επιλογές… 

SCORING GUARDS 
Όπως είπαμε πριν, η ομάδα χρειάζεται έναν guard με ανεπτυγμένα ένστικτα scorer, να είναι καλός στο iso game και να διαθέτει αξιόπιστο και σταθερό σουτ, τόσο off dribble, όσο και σε spot καταστάσεις.

Εξάλλου, τόσο ο Σλούκας στο παρελθόν έχει συνυπάρξει επιτυχημένα με τέτοιου είδους παίκτες στη Fenerbahce (Bogdanovic), όσο και ο Μπαρτζώκας ανέκαθεν ήθελε guards με τέτοια χαρακτηριστικά στις ομάδες του (Delaney). 

Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί για αυτή τη θέση και αν υποθέσουμε ότι η ομάδα αναζητήσει από τον εκλεκτό της τον καλό χειρισμό και να ακουμπάει περισσότερο στο 1 από ό,τι στο 3 (όχι στυλ Harrison δηλαδή), πέντε αξιόλογες περιπτώσεις θα ήταν οι ακόλουθες: 

JORDAN LLOYD
Age: 27
Height: 1.93 
Statistics Euroleague 2019 – 20: 11.1 pts (40.5% 2pts, 42.9% 3pts), 1.9 rebs, 2.4 ast, 0.7 stls, 1.8 t/o 
Statistics ACB 2019 – 20: 12.7 pts (50% 2pts, 41.5% 3pts), 1.6 rebs, 2 ast, 1.3 t/o 

Δε νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Lloyd, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τη φετινή του παρουσία στην Euroleague και από κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις του, όπως με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο τραυματισμός του τον έφερε λίγο πίσω, ωστόσο θα τον δούμε ξανά στο restart της Liga Endesa, περιμένοντας να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. 

Αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει καλό spot shooting και να παίξει με την μπάλα στα χέρια, ακόμη και ως primary ball handler, παρόλο που αυτό δεν είναι το δυνατό του σημείο. Αρκετά αθλητικός και focused στην άμυνα, εκτιμώ ότι είναι από τους παίκτες, που κουμπώνουν ιδανικά με τον Σλούκα στην ίδια 5άδα! 

CONNECTION RATE: 9.5 

ALLERIK FREEMAN
Age: 25
Height: 1.91 
Statistics BSL 2019 – 20: 18.5 pts (48.7% FGs, 43% 3pts), 4.6 rebs, 4.1 ast, 1 stls 

Ένας παίκτης, ο οποίος μπήκε πρόσφατα στη ζωή μας, καθώς “ακούστηκε” ως υποψήφιος μεταγραφικός στόχος για τον Ολυμπιακό. Μετά το “αγροτικό” του πέρυσι στην Ουγγαρία, με την Alba Fehervar, φέτος ξεκίνησε στην Bursaspor (μαζί με τον Perry Jones III, χάρη στον οποίο τον ανακάλυψα, βλέποντας παιχνίδια της ομάδας από την Προύσα), πριν μετακινηθεί στην Κίνα, όπου πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις 4 παιχνίδια… 


Κοντρολαρισμένος shooting guard, με πολύ καλό σουτ μετά από τρίπλα, ικανός να εκτελέσει με pull up jumpers μετά από screen, αλλά και σε catch ‘n’ shoot συνθήκες, ενώ όταν βρει διάδρομο επιχειρεί συχνά και drive. Ένα guard με παρόμοια αγωνιστικά στοιχεία με τον Wanamaker, στα μάτια μου μοιάζει καλό fit δίπλα στο Σλούκα…

CONNECTION RATE: 8.5 

MARCUS FOSTER
Age: 25
Height: 1.92 
Statistics BCL 2019 – 20: 17.8 pts (61.9% 2pts, 35.4% 3pts), 2.9 rebs, 3.8 ast, 1.1 stls, 2 t/o
Statistics Winners League 2019 – 20: 20.2 pts (58.3% 2pts, 42.3% 3pts), 3.5 rebs, 3.4 ast, 0.9 stls, 2.2 t/o 

Ένας παίκτης, τον οποίω έχω σε υπόληψη και θεωρώ ότι είναι έτοιμος για το step up, είναι ο Marcus Foster. Μετά το πέρασμα του από τη Ν. Κορέα πέρυσι, η φετινή του εμπειρία στη Hapoel Holon, απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλό επίπεδο. Πολύ καλός στο iso game, μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στο transition. 

Χρειάζεται, ωστόσο, να τιθασεύσει το, κάποιες φορές, “άναρχο” στυλ παιχνιδιού του και να βρει σταθερότητα στο επιθετικό και αμυντικό κομμάτι. Ένας 2-way combo guard, που θα μπορούσε να έχει το ρόλο του Dixon στη Fenerbahce, αγωνιζόμενος δίπλα στο Σλούκα… 

CONNECTION RATE: 7.5 

BILLY BARON
Age: 29
Height: 1.88 
Statistics Euroleague 2019 – 20: 11.6 pts (44.3% 2pts, 40.3% 3pts), 2.7 rebs, 2.2 ast, 0.8 stls, 1.2 t/o 
Statistics Adriatic League 2019 – 20: 12.4 pts (55.9% 2pts, 43% 3pts), 2.4 rebs, 2.4 ast, 0.8 stls, 1.3 t/o 

Ένας από τους καλύτερους παίκτες στην επιτυχημένη πορεία του Ερ. Αστέρα στην Euroleague ήταν ο combo guard από την Pennsylvania. Αφού την περίοδο 2018 – 19 έκανε αισθητή την παρουσία του με τα ερυθρόλευκα, όντας καθοριστικός στη σειρά τελικών με την Partizan, φέτος απέδειξε ότι η περσινή σεζόν δεν ήταν πυροτέχνημα...

Εξαιρετικός off dribble και spot shooter, είναι από όσους έχουμε δει έως τώρα, αυτός που λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και ως point guard. Ωστόσο, όπως φάνηκε, νιώθει πιο άνετα αγωνιζόμενος δίπλα σε guards με μέγεθος και slashing abilities (βλ. Zo Brown), συνεπώς η συνύπαρξη του με τον Σλούκα, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, ίσως να μην είναι η καλύτερη δυνατή.

CONNECTION RATE: 7 

KLEMEN PREPELIC
Age: 27
Height: 1.93 
Statistics Eurocup 2019 – 20: 17.8 pts (53.2% 2pts, 27.8% 3pts), 2.3 rebs, 3.9 ast, 0.9 stls, 2.9 t/o 
Statistics ACB 2019 – 20: 22.3 pts (54% 2pts, 38.4% 3pts), 1.8 rebs, 3 ast 

Ένας από τους ήρωες της Σλοβενίας στο νικηφόρο Eurobasket του 2017, δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί στη Real, η οποία μετά το δανεισμό του στην Badalona, επέλεξε να τον αφήσει ελεύθερο. Ο Prepelic είναι ένας κλασικός sniper, παίκτης που λειτουργεί κυρίως ως off guard, με μεγάλο όπλο το μακρινό σουτ. Δε διστάζει να εκτελεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και στην καλή του βραδιά είναι ασταμάτητος. 

Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ασταθή guard και κάπως μονοδιάστατο, ο οποίος έχει μάθει να συμπεριφέρεται ως go-to-guy και θα πρέπει να αποδεχθεί διαφορετικό ρόλο. Το αγωνιστικό του profile με κάνει να διατηρώ επιφυλάξεις ως προς την επιτυχημένη συνύπαρξη του με το Σλούκα. 

CONNECTION RATE: 6 

PASS FIRST GUARDS 
Από τα ονόματα που έχουν διαρρέυσει (π.χ. Walkup), προκύπτει ότι ο Μπαρτζώκας εκτός από combo guard, αναζητά και ένα δημιουργικό point guard (ιδανικά με μέγεθος), ο οποίος θα είναι ο βασικός οργανωτής της 2nd unit, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να λειτουργήσει και σε 5άδες μαζί με το Σλούκα, έχοντας ρόλο facilitator και αποσυμφορώντας τον Έλληνα άσο από το κατέβασμα της μπάλας (κάτι το οποίο επιχείρησε φέτος με το Westerman ο Obradovic αλλά δεν το είδαμε πολύ). Πέντε αξιοπρόσεκτες και προσιτές, οικονομικά, περιπτώσεις, που έχω ξεχωρίσει, είναι οι εξής: 

LORENZO BROWN
Age: 29
Height: 1.96 
Statistics Euroleague 2019 – 20: 12.3 pts (45.9% 2pts, 28.8% 3pts), 3.3 rebs, 4.6 ast, 1.1 stls, 2.8 t/o 
Statistics Adriatic League 2019 – 20: 10.6 pts (59% 2pts, 31.3% 3pts), 2.7 rebs, 6.3 ast, 1.4 stls, 2.2 t/o 

Ίσως η πιο ταιριαστή επιλογή, βάσει χαρακτηριστικών και leadership skills, για αυτό το ρόλο να είναι ο Brown, ο οποίος στην παρθενική του χρονιά στην Ευρώπη, έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση και στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Παρόλο, που η ομάδα μας δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την περίπτωση του και είναι πίσω στο κυνήγι του, εκτιμώ ότι είναι από τα καλύτερα fit σε ίδιες 5άδες με τον Σλούκα αλλά και ως ο floor general της 2nd unit. Μπορεί να μη διαθέτει σταθερό μακρινό σουτ, αλλά ο συνδυασμός play making και slashing abilities, σε ένα κορμί κοντά στα 2 μέτρα, είναι σπάνιος... 

CONNECTION RATE: 9 

SHELVIN MACK
Age: 30
Height: 1.91 
Statistics Euroleague/BCL 2019 – 20: 6.9 pts (43.8% 2pts, 36.4% 3pts), 2 rebs, 2.3 ast, 0.7 stls, 1.9 t/o 
Statistics Winners League/LBA 2019 – 20: 9.5 pts (46% 2pts, 35.2% 3pts), 3.4 rebs, 3.1 ast, 1.2 stls 

Πολλοί μπορεί να ξενίσετε με αυτή την επιλογή μου, λόγω του καταστροφικού περάσματος του από την Armani, αλλά η παρουσία του Mack στη Hapoel Jerusalem στο δεύτερο μισό της σεζόν, θεωρώ ότι αποτελεί το διαβατήριο για μια δεύτερη ευκαιρία. 

Ένας guard με μεγάλη εμπειρία, ο οποίος πέραν από δημιουργικά, μπορεί να προσφέρει και εκτελεστικά, χάρη στο αξιόπιστο off dribble και spot shooting που διαθέτει. Με 2-way profile, ταιριάζει με όλους τους υπόλοιπους περιφερειακούς που βρίσκονται ήδη στο ρόστερ μας, ενώ είναι πολύ καλός και στην προσωπική άμυνα.

CONNECTION RATE: 8.5 

TYLER ENNIS
Age: 25
Height: 1.91 
Statistics G League 2019 – 20: 17.4 pts (45.2% FGs, 32.4% 3pts), 5.2 rebs, 7.1 ast, 1.9 stls, 3.2 t/o 

Ο παίκτης, που είχε επιλεγεί πέρσι να πλαισιώσει το Σλούκα στη Fenerbache, είναι ο Καναδός point guard, ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε ουσιαστικά να αφήσει το στίγμα του. Μεγάλο ταλέντο στα Κολεγιακά χρόνια, έμεινε μόλις 1 έτος στο Syracuse και μπήκε κατευθείαν στα βαθιά νερά του ΝΒΑ! 

Ο σοβαρός τραυματισμός του φαίνεται να αποτελεί κακή ανάμνηση, καθώς φέτος στην G League έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση αγωνιστικά. Play maker ιδανικός για set παιχνίδι, με σωστό διάβασμα των φάσεων, ο οποίος μπορεί να ελέγξει το ρυθμό, αποτελώντας δεύτερο προπονητή στο παρκέ. Bonus στο πακέτο δεξιοτήτων του, το σταθερό μακρινό σουτ! 

CONNECTION RATE: 8 

TONY WROTEN
Age: 27
Height: 1.98 
Statistics BCL 2019 – 20: 18.6 pts (58.3% 2pts, 28% 3pts), 3.9 rebs, 4 ast, 1.6 stls. 3.2 t/o
Statistics PLK/ACB 2019 – 20: 12.1 pts (55.9% 2pts, 31.5% 3pts), 3.2 rebs, 5.8 ast 

Ο παίκτης, που είχε ακουσθεί έντονα για τη χειμερινή ενίσχυση της ομάδας, πριν προτιμηθεί ο McKissic, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι … συνοδοιπόρος του Σλούκα! Με όπλα την αθλητικότητα, τα play making skills και την ικανότητα του στο drive, ταιριάζει ιδανικά σαν χαρακτηριστικά δίπλα στον Έλληνα guard, βάζοντας ασπίδα σε αυτόν, το physical profile του. 


Επίσης διαθέτει ηγετική φυσιογνωμία και ένα συνολικό skillset, το οποίο ταιριάζει αρκετά με τα “θέλω” του coach B (hustling και ένταση στην άμυνα, ικανότητα στο transition). Ωστόσο, η αδυναμία του στο μακρινό σουτ (ακόμη και στις ελεύθερες βολές) τον περιορίζει σημαντικά ως κατάλληλο fit για την περιφέρεια της ομάδας, δεδομένης της παρουσίας των Λαρεντζάκη και McKissic… 

CONNECTION RATE: 7 

NATE WOLTERS
Age: 29
Height: 1.93 
Statistics Euroleague 2019 – 20: 7.5 pts (54.4% 2pts, 30.3% 3pts), 1.8 rebs, 2.7 ast, 0.4 stls, 0.9 t/o 
Statistics Winners League 2019 – 20: 7.7 pts (57.1% 2pts, 30% 3pts), 1.5 rebs, 3 ast, 0.5 stls, 1.7 t/o 

Για το τέλος άφησα έναν point guard, ο οποίος εκτιμώ ότι μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό back up του Σλούκα, προσφέροντας παρόμοια στοιχεία με τον Έλληνα guard και "τρέχοντας" ιδανικά την ομάδα όταν αυτός θα βρίσκεται εκτός παρκέ. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι και ο ίδιος λειτουργεί κυρίως με την μπάλα στα χέρια, χωρίς παράλληλα να είναι αθλητικός, γεννάει αμφιβολίες στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να αγωνιστεί μαζί με το Σλούκα, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές και τα σχήματα του Μπαρτζώκα. 

CONNECTION RATE: 5.5 

Αυτές ήταν, λοιπόν, δέκα περιπτώσεις παικτών, που θεωρώ ότι θα μπορούσαν με επιτυχία (άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο) να στελεχώσουν την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Παρόλο που τα ονόματα είναι ενδεικτικά και περισσότερη σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά, τα οποία … φέρνουν στο τραπέζι, δεν παύουν να αποτελούν επιλογές, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις, θα ισχυροποιούσαν σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στην απόπειρα της για επανάκαμψη! 

Προσωπικά θα ήμουν υπέρμαχος και μιας εναλλακτικής λύσης, δηλαδή απόκτησης κάποιου εξελίξιμου point guard με προοπτική (βλ. Hermannsson), που θα μπορούσε να αποτελέσει μια κίνηση με άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ο οποίος θα λειτουργούσε καθαρά ως back up του Σλούκα, ταιριάζοντας σε σχήματα με τους άλλους περιφερειακούς.

Το βασικό, όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι εφόσον οι ερυθρόλευκοι έχουν βρει τον ηγέτη τους στο πάγκο, στο πρόσωπο του Μπαρτζώκα, ο οποίος δίνει όραμα και πνοή στην ομάδα μαζί με επιστροφή στην κανονικότητα, τα μηνύματα για το μέλλον δεν μπορούν, παρά να είναι αισιόδοξα, ανεξάρτητα από το ποιοι παίκτες θα επιλεγούν. 


Και νομίζω τελικά, ότι ο ίδιος ο προπονητής μας ίσως να είναι ο ιδανικότερος σύνδεσμος για το Σλούκα και αυτό το δίδυμο να είναι η καλύτερη επένδυση για τα επόμενα χρόνια... Το μόνο που ζητάνε από εμάς είναι να το πιστέψουμε!

ΥΓ: Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν υπήρχε εξέλιξη στη μεταγραφική υπόθεση του Κώστα Σλούκα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι φήμες δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα "χαλάσει" αυτός ο γάμος. Αν, όμως, συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για να "κοιτάξει πίσω" και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, έτσι ώστε η επιχείρηση "Επιστροφή στις επιτυχίες" να μην παραπεμφθεί εις τας καλένδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου