Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

EUROLEAGUE DYNAMIC RANKINGS


Με την ευκαιρία της πρώτης ουσιαστικά ανάρτησης και της πρεμιέρας αυτού του νέου χώρου, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να τα λέμε για τον μπασκετικό Ολυμπιακό, θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους, ευχόμενος να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις και να περνάμε όμορφα!

Καλή αρχή, λοιπόν, με ... δυναμικό ξεκίνημα και για ορεκτικό επιλέγω να σας παρουσιάσω τα Dynamic Rankings της Euroleague!

Εξηγούμαι: Πρόκειται για μια ανάλυση που καταπιάνεται με την απόπειρα εξαγωγής συμπερασμάτων αναφορικά με την πιθανή τελική κατάταξη των ομάδων στη RS της Euroleague, παίρνοντας ως δεδομένα την επίδοση τους μέχρι τώρα και παράλληλα τη δυσκολία των επόμενων αγώνων τους.

Έχοντας διανύσει ήδη τα 2/3 της κανονικής περιόδου και λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος (αποτέλεσμα της ανισομερούς κατανομής των εντός και εκτός έδρας παιχνιδιών, η οποία δεν ακολουθεί την πεπατημένη 1 – 1 ή έστω 2 – 1, 1 – 2 κ.ο.κ.), με αυτή την ανάλυση μπορεί να αξιολογηθεί καλύτερα η πορεία των 16 μονομάχων, αλλά και οι πιθανότητες για την τελική βαθμολογική τους θέση. 

Πριν εμβαθύνουμε όμως, ας προχωρήσουμε στην επεξήγηση ορισμένων στοιχείων.   Η βαθμολογία όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα, δεν είναι αποτέλεσμα πρόβλεψης, βασιζόμενη στη φόρμα των ομάδων και σε υποκειμενικά – μη μετρήσιμα στοιχεία, στα πρότυπα των Power Rankings, αντίθετα είναι μια ευμετάβλητη απεικόνιση ανά αγωνιστική, η οποία επηρεάζεται από τις εκτός έδρας νίκες και εντός έδρας ήττες, εξ ου και ονομάζεται Dynamic Rankings.

Ο εν λόγω συντελεστής +/– υπολογίζεται αν από τις εκτός έδρας νίκες των ομάδων, αφαιρεθούν οι εντός έδρας ήττες τους και σε συνδυασμό με το «βαθμό δυσκολίας» των επόμενων αγώνων, βοηθάει να εκτιμηθεί το λεγόμενο Potential Ranking.


Με βάση αυτό το μοντέλο προκύπτει λοιπόν, ότι ένας αγώνας θεωρείται εύκολος με βαθμό 0-15%, μέτριος με βαθμό 16%-30%, δύσκολος από 31% έως 50% και πολύ δύσκολος με ποσοστό 51% και άνω.

Προσοχή, για να γίνει το όλο εγχείρημα κατανοητό: Δε μιλάμε για πιθανότητες νίκης βάσει αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι στοιχηματικές εταιρείες, αλλά ξεκάθαρα για το βαθμό δυσκολίας που εμπεριέχει για όλες τις ομάδες κάθε αγώνας από το υπόλοιπο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψιν τη μέχρι σήμερα δυναμική τους, καθώς και των αντιπάλων τους και το τρέχον ρεκόρ τους εντός και εκτός έδρας.    Παρακάτω, λοιπόν, εστιάζουμε στην πορεία καθενός από τους 16 μονομάχους, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι στις επόμενες 10 αγωνιστικές της RS:

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ


1. ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
Η τουρκική ομάδα στη φετινή RS κάνει κάτι που δεν το συνηθίζει ο προπονητής της και πάει τρένο, βάζοντας πλώρη για την πρωτιά. Το αν θα παραμείνει στην κορυφή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε και για πόσο θα διαρκέσει ένα πιθανό ντεφορμάρισμα, καθώς είναι ίσως η μόνη ομάδα με σταθερά υψηλές πτήσεις σε όλη τη σεζόν.


Θεωρώ ότι έχει κίνητρο για την 1η θέση, καθώς εξασφαλίζει πιο βατό (?) ημιτελικό σε περίπτωση παρουσίας της στο φάιναλ4 και θα την κυνηγήσει. Με πολλές ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις και το δίδυμο Σλούκα – Βέσελι να είναι από τα πλέον κυριαρχικά του θεσμού, φαντάζει ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Μοναδικό τρωτό σημείο φαίνεται η έλλειψη βάθους στα γκαρντ, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Ένις.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Με 2 εκτός έδρας ντέρμπι (Ρεάλ με βαθμό δυσκολίας 61% και ΤΣΣΚΑ με 59%), αλλά γενικά ισορροπημένο πρόγραμμα (5 εντός – 5 εκτός), είναι ακλόνητο φαβορί για την κορυφή και μόνο αν δείξει τάσεις αυτοχειρίας, θα χάσει έστω τη 2η θέση.
HIGHLIGHT: Η ομάδα με τη δυνατότερη έδρα, καθώς είναι αήττητη μέχρι σήμερα.
BLOOPER: Αν έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η ήττα από τη χωρίς Σβεντ Κίμκι, τότε ναι.
MUST WIN: Εφές και για λόγους γοήτρου… 
KEY PLAYER: Βέσελι χωρίς αμφιβολία!
↑ Μαχμούτογλου / ↓ Λοβέρν

2. ΤΣΣΚΑ
Το πρώτο παράδειγμα που η τωρινή βαθμολογική θέση δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις πιθανότητες τελικής κατάταξης μιας ομάδας.

Μπορεί η αρκούδα φέτος να έχει σκαμπανεβάσματα και να μη φτάνει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, όπως προηγούμενες χρονιές, ωστόσο μετά το χαστούκι από τη Μακάμπι έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές και λόγω και του ευνοϊκότατου προγράμματος με 7 εντός και μόλις 3 εκτός έδρας αγώνες, είναι το λογικό φαβορί για τη 2η θέση, υπό την προϋπόθεση να ντουμπλάρει τις νίκες της επί της Ρεάλ.


Αν καταφέρει να «κρύψει» τις αδυναμίες της στη ρακέτα και ο Ντε Κολό φορτσάρει την κατάλληλη στιγμή, μην την ξεγράφετε ακόμα και για κατάκτηση του τροπαίου!
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Έχει στη Μόσχα τους βασικούς ανταγωνιστές της, αλλά 2 ταξίδια με βαθμό δυσκολίας 57% με τους διεκδικητές της 4ης θέσης. Η κορυφή έχει απομακρυνθεί, εφικτός στόχος η 2η θέση!
HIGHLIGHT: Η εκτός έδρας νίκη επί της Ρεάλ. Τέτοιο διπλό επί βασικού ανταγωνιστή είναι πάντα υπερπολύτιμο.
BLOOPER: Μπούντουτσνοστ και Μακάμπι. Εκκωφαντικά και τα 2 με τον τρόπο τους!
MUST WIN: Ρεάλ και έφυγε για τη 2η θέση! 
KEY PLAYER: Κλάιμπερν, ο πιο high flying, scoring, 3&D, athletic, βάλτε ό,τι άλλο θέλετε, φόργουορντ της διοργάνωσης!
↑ Χάκετ / ↓ Ντε Κολό


3. ΡΕΑΛ
Η βασίλισσα για άλλη μια χρονιά παρουσιάζει μια ομάδα – ορχήστρα, η οποία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Με 12 πρωτοκλασάτες λύσεις και με μια φροντ λάιν που σκορπάει τρόμο, δείχνει ικανή να κατακτήσει ακόμα και την 1η θέση στη RS. Ωστόσο λίγο το δύσκολο πρόγραμμα (6 εκτός έδρας αγώνες μεταξύ των οποίων διπλό ταξίδι σε Μόσχα αλλά και επικίνδυνες έξοδοι σε ΟΑΚΑ, Βαρκελώνη και Βιτόρια) και λίγο ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας του βασικού κορμού, με υπαρκτή την πιθανότητα κόπωσης, αφήνει «ανοιχτή» την υπόθεση της τελικής της κατάταξης.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Η Ρεάλ θεωρητικά μπορεί να κυνηγήσει την πρωτιά με 2x2 επί ΤΣΣΚΑ και Φενέρ. Θα χρειαστεί όμως να έχει το απόλυτο στο γήπεδο της και να κερδίσει εκτός έδρας ομάδες που «καίγονται» για την 8άδα!
HIGHLIGHT: Η «έχω χάσει τον αριθμό» συνεχόμενη νίκη επί της Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα.
BLOOPER: Η ήττα – σοκ από την Μπούντουτσνοστ «ψαλίδισε» σημαντικά τις ελπίδες της για κορυφή.
MUST WIN: Φενέρ εντός με προοπτική την κορυφή!
KEY PLAYER: Καμπάτσο ο game changer… 
↑ Ντεκ / ↓ Γιουλ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΕΔΡΑΣ


4. ΕΦΕΣ
Το dark horse? Όχι κοινότυπο… The resurrection? Κάπως καλύτερα! Ας τη χαρακτηρίσουμε τέλος πάντων την πιο βελτιωμένη ομάδα της φετινής Euroleagueκαι αυτή που με τη σταθερότητα στην απόδοση της και το ποιοτικότατο ρόστερ, έστω του βασικού κορμού των 8 – 9 παικτών, δείχνει ικανή να αποτελέσει την έκπληξη της χρονιάς.

Ο Αταμάν έχει χτίσει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ένα δυσκολοκατάβλητο και συμπαγές σύνολο, στο οποίο δύσκολα βρίσκεις τρανταχτές αδυναμίες. Ναι δεν έχει έδρα, ναι δεν έχει φανέλα, αλλά χάρις στο αυτοματοποιημένο μπάσκετ που παίζει και στο «άστρο» που φαίνεται να έχει φέτος, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το φάιναλ4, πολύ περισσότερο δε αν βρεθεί με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφφ.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Με Μπάρτσα και Ολυμπιακό στην Πόλη, κρατά την τύχη στα χέρια της. Αν καταφέρει να κερδίσει και τα υπόλοιπα παιχνίδια εντός έδρας παιχνίδια και την Μπούντουτσνοστ εκτός, δύσκολα θα χάσει το πλεονέκτημα!
HIGHLIGHT: Θα διαλέξω το εκκωφαντικό διπλό επί της Ζαλγκίρις, που έσβησε την αντίστοιχη εντός έδρας ήττα και έκανε και τον τελευταίο άπιστο να πιστέψει!
BLOOPER: Ας πούμε την εντός έδρας ήττα από τη Ρεάλ, γιατί με διαφορετικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να έβλεπε και ψηλότερα...
MUST WIN: Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα εντός για να κλειδώσει 4άδα…
KEY PLAYER: Μίτσιτς, το βαρόμετρο. 
↑ Μπαλμπάι / ↓ Άντερσον   

5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 
Όποιος βρήκε λευκή πετσέτα στα πέριξ του του ΣΕΦ, παρακαλείται να μας την παραδώσει! Για να σοβαρευτούμε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν δυσοίωνη τη φετινή περιπέτεια των ερυθρόλευκων στηνEuroleague, με ταβάνι την πρόκριση στην 8άδα, ωστόσο ο Μπλατ έχει παρουσιάσει μια ελκυστική εκδοχή του Ολυμπιακού με τη γνωστή αμυντική προσήλωση, αλλά πιο απρόβλεπτο επιθετικά μπάσκετ.

Το αποτέλεσμα είναι μια ακόμη καλή συγκομιδή σε RS, με σταθερή παρουσία στις παρυφές της 4άδας. Το ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι με τους μισούς νέους παίκτες συνήθως … «του βάθους» (βλ. Τίμμα, Βεζένκοφ, Τουπάν) και με την ελπίδα να παρουσιαστούν βελτιωμένοι, καθώς και με την επικείμενη προσθήκη γκαρντ (?), οι ερυθρόλευκοι ετοιμάζονται για ακόμα μια παράσταση στα πλέι οφφ όπως μόνο αυτοί ξέρουν και όπου τους βγάλει!
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Ο Ολυμπιακός για να αποφύγει τη δύσβατη 6η θέση θέλει τουλάχιστον 1 νίκη επί Εφές ή Μπάρτσα και συνολικά έναν απολογισμό minimum 6 νικών στις εναπομείνασες αγωνιστικές.
HIGHLIGHT: ΟΚ οι ευρωπαϊκές νίκες επί του Παναθηναϊκού είναι another day in the work, αλλά με τέτοια εμφάνιση Μιλουτίνοφ, η συγκεκριμένη ήταν one of a kind! Βαθμολογικά πάντως η εκτός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα είναι ατόφιο χρυσάφι.
BLOOPER: Η Τουρκία πληγώνει… Οι ήττες από Νταρουσάφακα εκτός και Φενερμπαχτσέ εντός στοιχίζουν και ειδικά η 1η, ίσως αποβεί καθοριστική για το πλεονέκτημα έδρας.
MUST WIN: Μπαρτσελόνα γιατί αλλιώς περιμένει ανηφόρα…
KEY PLAYER: Τι ερώτηση, Μιλουτίνοφ φυσικά! 
↑ Λεντέι / ↓ Τίμμα


6. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Καταλωνία! Η 1ηεπιτυχημένη παρουσία των μπλαουγκράνα σε Euroleague, μετά την απομάκρυνση Πασκουάλ, είναι γεγονός. Τα αγκομαχητά των πρώτων αγωνιστικών μετατράπηκαν σε σχεδόν σίγουρη πρόκριση και όνειρα ακόμη και για πλεονέκτημα έδρας…


Μπορεί το ρόστερ να μη γεμίζει το μάτι (να το πούμε σοφτ?), μπορεί ο Πέσιτς να θεωρείται ξεπερασμένος, όμως η Μπαρτσελόνα δε δείχνει πρόθυμη να χύσει φέτος την καρδάρα με το νέκταρ των πλέι οφφ! Σίγουρα η 2η πιο βελτιωμένη ομάδα μετά την Εφές, θεωρώ ωστόσο ότι έχει ταβάνι και δύσκολα θα το τρυπήσει για να φτάσει στο φάιναλ4, εκτός και αν ο κος Πάνγκος έχει άλλη άποψη…
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Παρά το ότι έχει 6 εντός – 4 εκτός έδρας αγώνες, το πρόγραμμα της Μπάρτσα είναι πιο δύσκολο από των ανταγωνιστών της (42% μ.ο. έναντι 37% της Εφές και 34% του Ολυμπιακού), με ταξίδια σε ΣΕΦ, Αμπντί Ιπεκτσί και εντός έδρας classico! 
HIGHLIGHT: Η εκτός έδρας νίκη επί της Μπασκόνια, ήταν το starting point ενός σερί 5 νικηφόρων αγώνων (πριν την απότομη προσγείωση στο Τελ Αβίβ και την εντός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ), που εδραίωσε την Μπάρτσα στα υψηλά πατώματα!
BLOOPER: Και Μπούντουτσνοστ και Ολυμπιακός. Η πρώτη ήττα της έκοψε τα φτερά για 4άδα, η 2η ίσως αποδειχθεί μοιραία ακόμη και για την «προνομιούχο» 5ηθέση!
MUST WIN: Ένα διπλό παρακαλώ (όχι καφέ) σε Πειραιά ή Κων/πολη…
KEY PLAYER: Ερτέλ ή Γατέλ, πείτε τον όπως θέλετε, αλλά όταν ο Γάλλος παίζει καλά δε χάνουν οι μπλαουγκράνα!
↑ Κλαβέρ / ↓ Σίγκλετον

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ 8ΑΔΑΣ                  


7. ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
Η Μπασκόνια είναι η ομάδα, μετά τους untouchables της πρώτης 6άδας, που λόγω προγράμματος φαίνεται να είναι σε καλύτερη μοίρα από το υπόλοιπο γκρουπ που παλεύει για την είσοδο στα πλέι οφφ.

Με 7 από τους 10 υπολειπόμενους αγώνες εντός έδρας, ακονίζει τα βάσκικα μαχαίρια της για την τελική αντεπίθεση! Αν παραμείνει σε καλή κατάσταση και δεν επηρεαστεί από άλλα προβλήματα τραυματισμών (βλ. Σενγκέλια, Γκρέιντζερ), δείχνει ικανή να βάλει από κάτω τους άλλους συνδιεκδικητές και με όπλα τη χημεία και τη δύναμη της έδρας της, να μπει στα πλέι οφφ, όπου σίγουρα θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της! Βλέπετε δε διεξάγονται και τόσο συχνά φάιναλ4 στη Φ. Μπουέσα Αρένα… 
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Η πιο επιβαρυμένη μέχρι τώρα ομάδα βάσει προγράμματος, αν αξιοποιήσει από εδώ και πέρα τον παράγοντα έδρα θα είναι στην 8άδα. Παίζει με 4 μνηστήρες των θέσεων 7 και 8 στη Βιτόρια, αγώνες που εν πολλοίς θα κρίνουν την τελική της κατάταξη και την υπόθεση πρόκριση.
HIGHLIGHT: Η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ σε μια δύσκολη, για την ομάδα, περίοδο, η οποία άλλαξε το momentum της.
BLOOPER: Η εκτός έδρας ήττα από την Νταρουσάφακα λέγεται και πισωγύρισμα, καθώς μετά από ένα σερί 2 νικών, η προσγείωση ήταν απότομη!
MUST WIN: Εν αρχή είναι ή έδρα και ό,τι ήθελε προκύψει στα εκτός…
KEY PLAYER: Με τραυματία το Σενγκέλια, θα πω Πουαριέ και τα μυαλά στα κάγκελα!
↑ Βιλντόσα / ↓ Σιλντς 

8. ΜΠΑΓΕΡΝ 
Από τις πιο overachieving ομάδες της διοργάνωσης, χαρακτηριστικό του κόουτς Ράντονιτς αν μη τι άλλο. Οι Βαυαροί είναι ακόμα σε τροχιά πρόκρισης, κόντρα στα προγνωστικά, όμως τώρα που αρχίζει ο αγωνιστικός Γολγοθάς, θα αποδειχθεί μέχρι που μπορούν να φτάσουν…

Με 4 από τα υπόλοιπα 10 παιχνίδια στην έδρα της, η Μπάγερν χρειάζεται μια υπέρβαση για να τρυπώσει στην 8άδα, η οποία μεταφράζεται σε τουλάχιστον 2 νίκες μακριά από το Μόναχο, διατηρώντας παράλληλα το αήττητο εντός. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα σκληροτράχηλο σύνολο, η δυσκολία στο επιθετικό κομμάτι (για να το πω κομψά), σε συνδυασμό με την απουσία του σημαντικού Μπούκερ, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας…
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Χρειάζεται 6 νίκες στα υπόλοιπα παιχνίδια, για να νιώθει ασφαλής, το οποίο σημαίνει ότι πέραν από τα υπεραπαραίτητα διπλά με τους δυο ουραγούς, ίσως χρειαστεί άλλο ένα με κάποιον από τους ανταγωνιστές της (Μπασκόνια, Ζαλγκίρις), για να είναι σε θέση ισχύος.
HIGHLIGHT: Το νταμπλ νικών επί της Αρμάνι ίσως αποβεί καθοριστικό σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας.
BLOOPER: Δύσκολα βρίσκεις, αλλά αν είχε νικήσει τον Ολυμπιακό ή την Εφές εντός έδρας, θα έβλεπε τη συνέχεια με άλλο μάτι.
MUST WIN: Εκτός από τις νίκες – υπέρβασης, πρέπει να αποφύγει τυχόν γκέλα με τους ουραγούς, άρα η τριπλέτα αγώνων με Γκραν Κανάρια, Μπούντουστνοστ και Νταρουσάφακα είναι εκ των ων ουκ άνευ…
KEY PLAYER: Γουίλιαμς, μέχρι και νέα signature move έφερε στην Euroleague!
↑ Λο / ↓ Ραντόσεβιτς


9. ΜΑΚΑΜΠΙ
Η ομάδα του Λαού για μια ακόμη χρονιά ξεκίνησε μεταξύ σφύρας και άκμονος, παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες της. Για πολλές αγωνιστικές δίχως ξεκάθαρο πλάνο και φιλοσοφία, με «κακές» ήττες και ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας, φαινόταν να συμβιβάζεται με τη μοίρα της…

Ωστόσο ο ερχομός του Σφαιρόπουλου ήταν το καλύτερο γιατρικό, η Μακάμπι έγινε ξανά ομάδα, παλεύει σε όλα τα γήπεδα και έρχεται από πίσω να κλέψει ένα εισιτήριο για την 8άδα! Με 5 παιχνίδια στην καυτή έδρα της, μπορεί να ελπίζει σε ένα καλό ντεμαράζ που θα την οδηγήσει στα πλέι οφφ μετά από 3 συνεχείς αποτυχίες!
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Στην τελική ευθεία η Μακάμπι έχει μεν 2 εύκολους εντός έδρας αγώνες με ομάδες των θέσεων 14 – 16, αλλά και 4 εκτός με άμεσους ανταγωνιστές της. Αν καταφέρει να κερδίσει 2 από αυτά θα έχει κάνει σημαντικό βήμα για την πρόκριση…
HIGHLIGHT: Ο θρίαμβος μέσα στη Μόσχα. 
BLOOPER: Η εντός έδρας ήττα από την Μπασκόνια την «πονάει» βαθμολογικά.
MUST WIN: Οι φαινομενικά πιο «βατές» εκτός έδρας αναμετρήσεις με Κίμκι και Μπάγερν. 
KEY PLAYER: Μάικλ Ρολ, ο ισορροπιστής!
↑ Ο’ Μπράιαντ / ↓ Ρέι

10. ΑΡΜΑΝΙ
Μακράν η πιο αλλοπρόσαλλη ομάδα της φετινής Ευρωλίγκα, ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο! Σταθερότης μηδέν… Πως να κάνεις προβλέψεις με το τρελοκομείο του Πιανιτζάνι, όπου δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει?

Για κάθε σημαντική νίκη που έχει κάνει, υπάρχει και μια ήττα – σοκ και αντί να είναι καβάλα στο άλογο για την πρόκριση, θα δώσει σκληρή μάχη με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες ομάδες για την είσοδο στα πλέι οφφ.

Μίτσοφ και Γκουντάιτις κάνουν σεζόν καριέρας, ενώ ο Τζέιμς παρά τα εντυπωσιακά του νούμερα, αν δεν αποκτήσει καθαρό μυαλό στην crunch time, δε θα γίνει ηγέτης και ας γράφει ό,τι θέλει στο twitter!

Με τόσο ταλέντο μαζεμένο στο Μιλάνο (μέχρι και Νάναλι έφερε ο Τζόρτζιο), θα είναι «αυτοκτονία» να αποκλειστεί από την 8άδα, όμως από την άλλη αν προκριθεί, ξέρετε πολλές ομάδες που θα ένιωθαν άνετα αν την είχαν αντίπαλο σε σειρά 5 αγώνων?
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Με δύσκολο πλέον πρόγραμμα, με 3 από τους 5 εκτός έδρας αγώνες της με ομάδες της πρώτης 4άδας και μόλις ένα θεωρητικά εύκολο εντός με την Νταρουσάφακα, η Αρμάνι θα πρέπει να θυμηθεί το καλό της πρόσωπο των πρώτων αγωνιστικών για να καταφέρει να προκριθεί! 
HIGHLIGHT: Ασυζητητί το εντυπωσιακό διπλό στο ΣΕΦ, όπου η Αρμάνι έδειξε τα δόντια της νωρίς νωρίς.
BLOOPER: Να έχεις τέτοιες υψηλές φιλοδοξίες και να χάνεις εντός έδρας από την Γκραν Κανάρια… Ε όχι!
MUST WIN: Τι να πεις, εδώ και να νικήσει τον Παναθηναϊκό, μπορεί να χάσει από την Νταρουσάφακα… Άρα ας κάνει 6 – 7 νίκες και έχει ο Θεός!
KEY PLAYER: Χωρίς Τζέιμς τη φαντάζομαι, χωρίς Γκουντάιτις όχι!
↑ Μίτσοφ / ↓ Τζέρελς

11. ΠΑΟ
Χρονιά σκωτσέζικο ντουζ για τους πράσινους… Τα όνειρα για πλεονέκτημα έδρας ή έστω πλασάρισμα στην 6άδα, μετατράπηκαν σε απέλπιδα προσπάθεια πρόκρισης μέσω ολικής αναδόμησης μεσούσης της περιόδου.

Το πρόγραμμα με 5 εκτός έδρας αγώνες (ο ΠΑΟ είναι φέτος η 3η χειρότερη ομάδα σε ποσοστό νικών μακριά από το γήπεδο της, μετά τους 2 ουραγούς) δεν είναι σύμμαχος και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στη συνολική εικόνα του τριφυλλιού, όπου κυριαρχούν τα προβλήματα σε ριμπάουντ και μακρινό σουτ, θα αναζητά ένα θαύμα.


Ο στόχος από εδώ και πέρα είναι να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα του, να κερδίσει εκτός τουλάχιστον την Νταρουσάφακα και την Γκραν Κανάρια και να περιμένει τα αποτελέσματα των υπολοίπων. Ο πνιγμένος όμως από τα μαλλιά πιάνεται! 
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Αν αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο εκτός έδρας έστω και στο φινάλε, θα διεκδικήσει την 8η θέση… Κομβική η επόμενη 4άδα αγώνων, όπου με λιγότερες από 3 νίκες, το πράγμα ζορίζει!
HIGHLIGHT: Η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ που προς στιγμή φάνηκε ότι γυρίζει το «τσιπάκι». 
BLOOPER: Οι εντός έδρας ήττες από Ζαλγκίρις και Αρμάνι κοστίζουν πολύ.
MUST WIN: Εφές όπως και δήποτε…
KEY PLAYER: Σπάω το κεφάλι μου για να καταλήξω στον … Πέιν! Γιατί αν δεν δείξει κάτι εξαιρετικό άμεσα, δύσκολα τα πράγματα. 
↑ Μήτογλου / ↓ Γκιστ

12. ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
Η κλεψύδρα για τους Λιθουανούς δείχνει να αδειάζει, ας όψονται οι τόσες πολλές εντός έδρας ήττες. Επίσης οι τραυματισμοί των Γιανκούνας και Γουόλτερς κόστισαν πολύ, σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν, ενώ η ατυχία συνεχίστηκε με τον Καβαλιάουσκας (αν και με γρήγορα αντανακλαστικά αποκτήθηκε ο «τίμιος» Ντίον Τόμπσον να καλύψει το κενό του στη ρακέτα).

Όμως πως μπορούμε να ξεγράψουμε τη Ζαλγκίρις, του στοχευμένου μπάσκετ, με τις fundamental αρχές στο παιχνίδι της, που διαθέτει ένα σύνολο με αξιομνημόνευτη χημεία και συνοχή? Αν κερδίσει και τα 4 παιχνίδια εντός έδρας (εκ των οποίων τα 3 είναι με τις ομάδες των θέσεων 14 – 16), τότε θα μείνει στο παιχνίδι της 8άδας και θα επιζητά τουλάχιστον 3 εκτός έδρας νίκες για να ελπίζει σε πρόκριση.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Βρίσκεται σε δυσχερή θέση, παρά το χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας του προγράμματος της (κυρίως λόγω των εύκολων εντός έδρας αγώνων) σε σχέση με των υπολοίπων μονομάχων για τα πλέι οφφ. Δεν επιτρέπεται άλλη ήττα στο γήπεδο της, ενώ πρέπει να κάνει και σημαντικές νίκες εκτός έδρας, όπου όλα τα παιχνίδια είναι βαθμού δυσκολίας >42%.
HIGHLIGHT: Το διπλό στο ΟΑΚΑ την κρατάει ακόμα ζωντανή στην υπόθεση πρόκριση. 
BLOOPER: Από όλες τις εντός έδρας ήττες, αυτή από την Κίμκι πονάει περισσότερο.
MUST WIN: Do or die ο αγώνας με την Κίμκι, καθώς σε περίπτωση ήττας θα αρχίσουν να χτυπάνε οι καμπάνες του αποκλεισμού…
KEY PLAYER: Μπράντον Ντέιβις, από τους πιο ολοκληρωμένους ψηλούς της Euroleague! 
↑ Γουόλτερς / ↓ Ουλανόβας  

13. ΚΙΜΚΙ
Η Κίμκι δε δικαιώνει τις φετινές προσδοκίες… Μονίμως στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας και δίχως να θέλγει με την απόδοση της, εξαρτώμενη σε βαθμό απελπισίας από το Σβεντ, δείχνει να χάνει το τρένο της πρόκρισης.

Η νίκη επί της Φενερμπαχτσέ φάνηκε ότι είναι το σάλπισμα της αντεπίθεσης, ωστόσο η αποπομπή Μπαρτζώκα και το «ηλεκτροσόκ» της πρόσληψης του Ρίμας «Λεμονή» Κουρτινάιτις, η οποία λειτούργησε ευεργετικά μόνο για ένα 10λεπτο, πριν έρθει η οδυνηρή εντός έδρας ήττα από την Μπάγερν, μάλλον την καταδικάζουν! Με το πρόγραμμα να είναι πλέον γεμάτο παγίδες και τους Σβεντ, Γκιλ στα πιτς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Μεγάλο ερωτηματικό οι Ρώσοι… Με 2 εκτός έδρας παιχνίδια με τους ουραγούς, όπου απαγορεύεται η ήττα, χρειάζονται μια υπέρβαση στα υπόλοιπα 4 με υψηλότατο βαθμό δυσκολίας (>57%) και παράλληλα να διατηρήσουν αήττητη την έδρα τους. Πολύ δύσκολη η αποστολή τους…
HIGHLIGHT: Η νίκη επί της Φενερμπαχτσέ ήταν «οξυγόνο»!
BLOOPER: Η ψυχρολουσία από την Μπάγερν. 
MUST WIN: Θέλει εντός έδρας νίκη επί της Ζαλγκίρις και μετά ένα δυνατό διπλό είτε με ΠΑΟ είτε με Μπασκόνια, αλλιώς τετέλεσται... 
KEY PLAYER: Τζόρνταν Μίκι, μια φροντ λάιν μόνος του!
↑ Κρόκερ / ↓ Τόμας

14. ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ
Από τις πιο συμπαθητικές παρουσίες νεοφώτιστης ομάδας, η Γκραν Κανάρια ανεξάρτητα από την τελική της κατάταξη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Έχοντας πετύχει σημαντικές νίκες και αποδίδοντας ένα σύγχρονο μπάσκετ, δεν επηρεάστηκε από τις αλλαγές προπονητών και αποτελεί την ατραξιόν της φετινής Ευρωλίγκα…

Με 4 μόλις παιχνίδια στο γήπεδο της και τα υπόλοιπα σε έδρες αφιλόξενες ως επί το πλείστον, ο ρόλος της στις επόμενες αγωνιστικές αναμένεται να είναι ρυθμιστικός, αλλά είναι σίγουρο ότι όποιος την υποτιμήσει θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων!
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Χωρίς άγχος η ομάδα από τις Κανάριες Νήσους, θα προσπαθήσει για το καλύτερο στις τελευταίες αγωνιστικές. Είναι το φαβορί για τη 14η θέση, αλλά μέχρι εκεί! 
HIGHLIGHT: Το διπλό στο Μεντιολάνουμ είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο της παράσημο φέτος.
BLOOPER: Η εντός έδρας ήττα από την Μπάγερν έχει στοιχίσει βαθμολογικά.
MUST WIN: Κανένα συγκεκριμένα, αν και πολύ θα ήθελε ένα διπλό στη Βαρκελώνη να ντουμπλάρει τις νίκες της (ισπανικό ντέρμπι βλέπετε)!
KEY PLAYER: Ήταν ο Χάνα μέχρι που τραυματίστηκε, εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο Μπάλβιν.
↑ Πάουλι / ↓ Τιλί

15. ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ
Η ομάδα του Ραζνα… ε συγγνώμη, του Ρέπεσα (αμ πως, βρίσκει ακόμα δουλειά σε ομάδες Ευρωλίγκα), είχε τα πάνω της, είχε και τα κάτω της.

Συνολικά η παρουσία της χαρακτηρίζεται θετική (πως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί το αντίθετο μετά τις νίκες επί ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ), δεδομένου και του υψηλού βαθμού δυσκολίας της φετινής Ευρωλίγκα και αν είχε ενισχυθεί νωρίτερα (Κόουλ και Μπιτάτζε κάνουν τη διαφορά στις τελευταίες αγωνιστικές), ίσως μπορούσε να πετύχει ένα καλύτερο πλασάρισμα…

Πλέον θα αρκεστεί σε κάποιες τιμητικές νίκες ακόμα και είναι βέβαιο ότι στις καλές της βραδιές οι αντίπαλοι θα δεινοπαθήσουν!
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Πλέον παίζει μόνο για το γόητρο της με πρόσθετο κίνητρο την κατάληψη της 14ης θέσης, αλλά δεν αποκλείεται να πετύχει κάποια ακόμη μεγάλη νίκη εκτός προγράμματος στην έδρα της (Ολυμπιακέ το νου σου)!
HIGHLIGHT: Ο θρίαμβος επί της ΤΣΣΚΑ θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια στο Μαυροβούνιο.
BLOOPER: Η εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟ, γιατί είναι η μόνη ομάδα με κίτρινο φύλλο στην έδρα της με αντίπαλο τους πράσινους… 
MUST WIN: Μπάγερν και Κίμκι εντός, τα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια της.
KEY PLAYER: Πλέον είναι ο Κόουλ, το Α και το Ω της επίθεσης!
↑ Μπιτάτζε / ↓ Τζάκσον

16. ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ
Η μεγάλη απογοήτευση της φετινής Ευρωλίγκα, ο σάκος του μποξ για τους αντιπάλους… Με 3 μόλις νίκες στο ενεργητικό της, ο μόνος στόχος που μπορεί να έχει είναι να μην καταρρίψει το αρνητικό ρεκόρ υπό το τρέχον φορμάτ της διοργάνωσης, αλλά δύσκολα θα τα καταφέρει.

Με σοβαρά δομικά προβλήματα στο σουτ και την οργάνωση, με γυρολόγους Αμερικάνους και μέτριους γηγενείς (με το Σαβάς ρε παιδιά ακόμα?), την έχει πάρει η κατηφόρα εδώ και καιρό! Η τελευταία θέση δε γλιστράει από τα χέρια της. 
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Ευτυχώς το μαρτύριο τελειώνει για τους Τούρκους, οι οποίοι παρά την τεχνογνωσία τους από τις προηγούμενες παρουσίες τους στη διοργάνωση, παρουσίασαν ένα κακό σύνολο, το οποίο δίκαια θα καταταγεί τελευταίο…
HIGHLIGHT: Η νίκη επί του Ολυμπιακού του Μπλατ είναι το μόνο που έχουν να θυμούνται οι οπαδοί τους.
BLOOPER: Η εντός έδρας ήττα από την Γκραν Κανάρια την καταδίκασε στον πάτο της βαθμολογίας…
MUST WIN: Την Γκραν Κανάρια εκτός έδρας, πιο πολύ για εκδίκηση!
KEY PLAYER: Μάικλ Έρικ, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ομάδα… Βέβαια έχει τα νευράκια του και ρίχνει καμιά κουτουλιά που και πού!
↑ Πέινερς / ↓ Ντίμπλερ

Συμπερασματικά, στις 10 αγωνιστικές που απομένουν, θα μετρήσει και η κατάσταση που θα βρεθούν οι ομάδες και οι αυτοματισμοί που έχουν αναπτύξει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και αστάθμητοι παράγοντες (βλ. τραυματισμοί) που θα επηρεάσουν την εικόνα τους…

Ωστόσο επιμένω ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το υπολειπόμενο πρόγραμμα, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό μια ομάδα όπως η Μπασκόνια να έχει 7 παιχνίδια στην καυτή έδρα της (με ρεκόρ 5 – 3 βέβαια φέτος, έχοντας όμως παίξει με 2 από τις ομάδες του Top 3) και μόλις 3 εξόδους (εκ των οποίων η μία είναι εντός Ισπανίας), σε αντίθεση με την Μπάγερν, η οποία βρίσκεται στο άλλο άκρο. Μπορεί οι έδρες να μην παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όπως τα παλιότερα χρόνια, όμως στην τωρινή καμπή της Ευρωλίγκα, έχουν τη βαρύτητα τους!

Για το τέλος, θα ήθελα να εστιάσω στον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι αν έρθει η νίκη, στο «δίχως αύριο» αγώνα, με την Μπαρτσελόνα, η ομάδα μας θα είναι αγκαλιά με την 5η θέση, ωστόσο αν δεν κερδίσουμε την Εφές και ειδικά αν δεν κρατήσουμε και τη διαφορά των 7 πόντων, θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο μεταφράζεται σε 3 διπλά και παράλληλα αήττητο στο ΣΕΦ, δηλαδή ρεκόρ τουλάχιστον 20 – 10, που δεν το έχουμε καταφέρει καμιά άλλη χρονιά.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι ο σημαντικότερος στόχος είναι η αποφυγή της 6ης θέσης, για να πετύχουμε καλύτερη θεωρητικά διασταύρωση (είναι άλλο να θέλεις διπλό στη «λάιτ» έδρα της Εφές και άλλο στη Μαδρίτη ή στη Μόσχα) και από εκεί και πέρα να εμφανιστούμε έτοιμοι και με το μαχαίρι στα δόντια την άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση το φινάλε της RS είναι στην κορύφωση του και έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας, αφήνοντας την καλύτερη παρακαταθήκη για καυτές σειρές πλέι οφφ!

Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους! Περιμενω τα σχόλια σας στην πλατφόρμα του disqus με τις εντυπώσεις σας - παρατηρήσεις - προτάσεις και φυσικά για κουβεντούλα, τόσο για την ανάλυση όσο και για το μπλογκ γενικότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου